Vakantietip: gastronomisch wandelen in de Kempische bossen
Eindelijk kan het weer: je hongerig wandelen door de mooiste Belgische landschappen om dan die stappers onder de beste tafeltjes te schuiven. Met deze gastronomische wandeling door de Kempische bossen zetten we je graag op weg!
Dit artikel maakt deel uit van Feelings grote zomerplan 2021 om alles uit je vakantie te halen. Ontdek hier nog meer tips en leuke artikelen.
Lengte van de wandeling: 17.000 stappen
Zalig, struinen van je voorgerecht naar je hoofdgerecht en nog elders afsluiten voor je dessert. De Antwerpse Kempen bieden een ruime waaier aan culinaire wandelingen. Zo kun je rond Malle de ‘haast uit je hoofd’ stappen op de gelijknamige culinaire wandeltocht van tien kilometer. De wandellus die start in Westmalle is een aanrader voor wie houdt van klassiekers zoals stoofvlees of vol-au-vent in Café Trappisten, of rijstpap met bruine suiker in eethuis Bij Ons.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Mag het wat geraffineerder? Kies dan voor Oostmalle, waar restaurant Haute Cookure toprecensies scoort. De calorieën kun je er daarna afwandelen op het De Renesse-Salphenpad van elf kilometer. Het restaurant kijkt uit op een mooie, rustgevende tuin met hoge bomen achterin en het menu is een voltreffer. Gastvrouw Cindy onthaalt ons hartelijk en efficiënt, haar partner chef Ivan Daelemans kookt en brengt al eens een gerecht aan tafel om het zelf te presenteren. Zo kan hij zien hoe we wegsmelten bij het zicht alleen al van het mooi geschikte bord vol kleuren en geuren. De smaak is navenant, en de wijnen erbij even subtiel. Eerst noordzeekrab met burrata, appel en citroenverbena, daarna perfect rosé gebraden eend gelakt met five spices, pecannoten, knolselder en kardemom; bij elke hap klinkt er een zoemende ‘mmmm’. Geen wonder dat dit restaurant drie koksmutsen krijgt bij Gault&Millau. Na het dessert van citroencrème met passievrucht en abrikozensorbet is het hoog tijd om de benen te strekken.
Van het restaurant is het maar vijf minuutjes stappen langs de Antwerpsebaan naar Kasteel de Renesse, waar het wandelpad langs de knooppunten start. Dankzij het bijbehorende foldertje vind je moeiteloos de weg. In het gerenoveerde koetshuis zit nu een mooie brasserie. In het kasteel zelf kun je ’s zondags terecht voor drankjes en maaltijden voor of na je wandeling. Bij het standbeeld van De Wandelaar trekken we onze wandelschoenen aan en genieten we van de parkomgeving rond het kasteel. Op de vijver dobberen eenden, ganzen en andere watervogels. De natuur is hier zo goed behouden omdat het lang het jachtgebied was voor de adel. De familie de Renesse liet rond haar statige stulp met torens nog een Engelse kasteeltuin aanleggen met open perken en bijzondere bomen, zoals de metershoge sequoia. We zien onderweg nog hun oude ijskelder die tot diep in de zomer eetwaar koel hield, de vroegere rentmeesterswoning met trapgevel en de zo typisch Kempische rood-witte vensterluiken. Via een lange, statige dreef komen we aan de Liersebaan, waar het wel even uitkijken is bij het oversteken. En dan begint er een nieuwe etappe van rust, in het ’s Herenbos. Tussen de bomen is her en der nog een adellijk fantasietje te zien, zoals een vijver met beelden. En zo wandelen we steeds verder terug in de tijd, lijkt het wel. Een zandweg voert langs weiden tot in het eeuwenoude gehucht Salphen. Langgerekte Frankische boerderijen met weer die rood-witte luiken, die aangeven dat ze tot het graafschap van de Renesse behoorden. Paardenstallen en koeien in overvloed, maar een winkel of café is hier niet te bespeuren. Een kapelletje uit 1626 zit verstopt in het dennenbos, ter bescherming tegen de ‘haestige sieckte’, de pest. In de winter, mid januari, worden hier nog breugeliaanse festijnen gevierd. Volgens aloud gebruik worden er dan paarden en gewijde varkenskoppen verkocht en laait het Sint-Antoniusvuur hoog op.
Langs een snelstromend beekje, de Lopende Beek, komen we aan de grens met Zoersel. Hier belanden we terug in de eenentwintigste eeuw met verkeer en moderne tuinbouwserres, en naderen zo Klein Zoersel, een kleine padafwijking waard. In deze idyllisch gelegen brasserie aan een vijver kijk je uit op het ’s Herenbos waar je net doorwandelde. Er durft al eens een ree voorbij te huppelen ’s avonds. En toegegeven, de lekkere hapjes daar lonken alweer...
Op zoek naar nog nog meer tips om alles uit je vakantie te halen? Ontdek hier alle artikels uit Feelings grote zomerplan. Wil je geen enkele update meer missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.