Weekendje weg: uitwaaien op Texel

Evy Van Elsacker

Op weekend met de nodige luxe, te midden van het groen én betaalbaar: onze redactie testten negen adressen, en weten intussen dat die gedroomde combo zomaar even kan. Onze Chef Reizen ging naar Texel.

Met een verlengd weekend in zicht, kiezen we eens wat anders dan de Belgische kust: de boot op naar Texel. Voor een actief én gastronomisch familieweekend tussen de lammeren.

In de zeilwagens fladderen we over het strand als vlinders

Op het veer van Den Helder naar Texel komen we met z’n allen in vakantiestemming. De eilanders kun je zo onderscheiden van de vastelanders door hun stressloze uitstraling. Elke zeemijl verder gaan ook wij in een versnelling-lager-modus, haren in de wind. Eenmaal in vakantiepark So What mag de autosleutel opgeborgen worden; onze elektrische fietsen staan klaar. Omdat onze vakantievilla met vier slaapkamers in lastminuteaanbod best betaalbaar was, kunnen we de keuken benutten of naar wens uit eten. Het Kook Atelier van boerderij Op Oost wordt ons eerste fietsdoel: in de hippe setting goochelt chef Joram Timmerman met heerlijks van het eiland. Vooraf genieten we een apero in de tuin en benoemt gastvrouw Valerie de planten, zoals lamsoor en zeevenkel. Die vinden we daarna terug op ons bord. Elk gerecht is nog fotogenieker dan het vorige, een feest voor de smaakpapillen én ecologisch voorbeeldig.

De volgende ochtend zijn we snel fietsklaar onder de blauwe hemel. Als fervent fietser heeft mijn schoonvader de route al uitgestippeld. Ik dring aan op een halte in strandtent Peek aan Zee of Bries20, maar met de vuurtoren in zicht is hij niet te houden. Het duinenlandschap onderweg is prachtig. Na de torenbeklimming zetten we ons op het strand ernaast, in Faro Beach. En terwijl ‘vava’ toekijkt, proberen wij even andere wieltjes uit: die van een zeilwagen. We fladderen over het strand als vlinders, echt leuk om te doen. Terug in onze villa springen we meteen in de regendouche en aansluitend in een stijlvolle outfit. Want vanavond dineren we Bij Jef. Het restaurant in het pittoreske dorpsstraatje is drukbezet, als lid van Relais & Châteaux met één ster. We snappen meteen waarom, na de sensationele amuse van wadoester met zeesla. Enkel tongstrelends op het menu. Chef Jef en sommelier Nadine blijken bovendien joviaal en leggen graag uit: “Texelse lammeren zijn intenser van smaak, omdat ze behalve gras ook andere plantjes eten.”

texel

Dat het de ochtend erop wat grijzer is, houdt ons niet tegen. Hop richting Oudeschild, waar we de historiek van deze wereldhaven virtueel meemaken in Museum Kaap Skil. Ik sta paf voor de prachtige rode jurk uit 1620, opgedoken uit een wrak. In de Novalishoeve met zonnig terras sla ik nog biosouvenirs in: Texelse kruidenthee en Noordkroon-crème. Met schapenwolvet dé garantie voor een zachte huid, en elke ochtend bij het smeren een herinnering aan onze familietrip.

texel

Vakantiepark So What, Californiëweg 29, 1796 PA De Koog, Texel, Nederland. Luxevilla’s vanaf € 304 per nacht, voor 6 of 8 personen.

Meer weekendjes weg

Partner Content

Gesponsorde content