3 x wandelapps die je ‘off the beaten track’ brengen
Ook het gevoel dat je alle gekende bossen, parken en wandelgebieden in België inmiddels wel gezien hebt? Geen nood: want ook dat is maar een illusie. Ook in ons kleine fijne landje zijn er nog tal van onbetreden paden te ontdekken. Maar dan moet je die wel eerst kunnen vinden natuurlijk. Deze drie apps brengen je compleet ‘off the beaten track‘.
Off the beaten track: 3 x avontuurlijke wandelapps
1. Wandelen op mount Fuji
Je wil op je wekelijkse wandeling wel eens wat anders zien dan Belgische bossen, straten en meren? Dat kan. Tenminste: als je je tevreden stelt met de virtuele versie van al dat moois. Via The Conqueror App kan je deelnemen aan tal van buitenlandse ‘challenges’ zoals de The Inca Trail, Camino de Santiago of Mount Fuji. Hoe het in z’n werk gaat. Je schrijft je – tegen een kleine vergoeding – in voor een van deze challenges.
Elke fysieke inspanning die je van dat moment af aan levert – of dat nu per fiets, al wandelend of al lopend is – levert je een aantal kilometers op. Die kilometers leg je niet alleen in real life, maar ook virtueel af langs de track die je op dat moment volgt. Heb je op zondag 10 km door de Vlaamse bossen gestruind? Prachtig dan kan je ook weer tien km extra van je buitenlandse vergezichten – denk: Himalaya-bergtoppen, ijsmeren en zanderige canyons – genieten.
Download de app in de App store of via Google Play.
2. Sluipwegwijzer: trage wegen
Je denkt alle wegen, paden en parken in je buurt wel afgewerkt te hebben? Het zou natuurlijk kunnen, maar hoogstwaarschijnlijk is dat niet het geval. Ons Vlaamse landschap bulkt immers van de trage wegen: niet verharde, autoloze, vaak eeuwenoude wegen die – doordat ze niet courant door verkeer gebruikt worden – een beetje in de vergetelheid zijn geraakt. Vaak kronkelen ze door de velden in je buurt of lopen ze vlak langs de bosrand aan dat ene doodlopende straatje om de hoek; maar ver weg zijn ze doorgaans niet. Het enige probleem met die ’trage wegen’: je moet ze natuurlijk wel eerst weten te vinden.
Om de gemiddelde coronawandelaar daar een handje bij te helpen, riep vzw Trage Wegen tal van online hulpmiddelen in het leven: zo registreerden ze alle trage wegen in ons land in een tragewegenregister dat je makkelijk online kan raadplegen via hun website. Ook via openstreetmap.org kan je online op zoek naar alle trage wegen in je buurt. Kaarten en routes downloaden kan je dan weer via de Trage Wegen inventarisatie app.
Download de app gratis via de App Store of via Google Play.
3. Back-to-nature: ViewRanger
Nog zo’n app die je verder wil laten kijken dan de louter bewegwijzerde stukjes natuur, is ViewRanger? Met behulp van de app laat je knooppunten en geijkte wandelroutes (‘volg het gele driehoekje’) los en kies je voor onbetreden paden in de vrije natuur. Nu ja, bijna onbetreden paden: want op z’n minst één avonturier voor jou moet de route natuurlijk wel hebben afgelegd en – met behulp van de realtime gps-tracker van de app – hebben opgeslagen.
In ons land alleen al werden er op die manier 8.500 ‘gloednieuwe’ routes uitgestippeld. Met behulp van een handige map en een aantal andere basisfuncties kan jij die nieuwe paden perfect uitproberen.
Download de app in de App Store of via Google Play.
Meer lezen over wandelen in coronatijd:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier