Waarom jij en je vriendinnen verslaafd zijn aan reizen
Kunnen jij en je vriendinnen geen voet op Belgische bodem zetten zonder het volgende tripje alweer te plannen? Dan lijden jullie aan de reiskriebels – want ja – die bestaan écht. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat reizen letterlijk in ’t bloed zit. Als dat geen goed excuus is ;-).
Misschien vraag jij je wel af waarom het steeds kriebelt om verre, nieuwe plekken te ontdekken terwijl anderen tevreden zijn met een vakantie at home. Wel, het zit zo.
Het ‘reisgen’
Uit recent onderzoek blijkt dat je lust om te reizen in je genen zit, meer bepaald in het DRD4-7R-gen. Dragers van dit gen zouden veel nieuwsgieriger zijn en zich over het algemeen rustelozer voelen. Hierdoor ontwikkelen ze een voortdurende drang om de wereld te ontdekken.
Volgens Chaunsheng Chen, die in 1999 een onderzoek leidde, hadden de allereerste mensen die in Afrika woonden en zijn uitgeweken meer kans op dit gen. David Dobbs van National Geographic gaat hiermee akkoord, maar legt niet enkel de link met nieuwsgierigheid en rusteloosheid, maar ook met een passie voor reizen en menselijke migratie. Ook de huidige nomaden beschikken immers vaker over dit reislustige 7R gen.
20 % hangt eraan
Maar hoeveel mensen ervaren nu eigenlijk die wanderlust? Volgens Dawn Maslar, bioloog aan de universiteit van Kaplan die zich toespitst op reispsychologie, zou ongeveer twintig procent van de bevolking het gen dragen.
Als je de reiskriebels dus weer voelt jeuken, boek dan een vliegticket en bedank je ouders. Of neem ze gewoon mee in je koffer, want hoogstwaarschijnlijk hebben zij het virus ook te pakken. Ready for take-off!
Onze reistips voor de zomer
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier