Video: Behind the scenes bij Sam De Bruyn van Skolto, een webshop voor duurzame reisspullen
Om het #consubeteren voor je te vergemakkelijken, stelt eco-redacteur Annelore je elke maand voor aan een duurzame, Belgische ondernemer die je een ecologisch alternatief aanbiedt. Deze maand: Sam van Skolto, een webshop voor duurzame reisspullen.
‘Sam van Skolto’, dat allitereert mooi. Maar de naam ‘Skolto’ heeft meer om het lijf dan de belofte van een mooie stijlfiguur. Het woord betekent ‘verkenner’ en is Sam De Bruyn gaan halen in het Esperanto, een internationale taal die eind 19de eeuw werd bedacht, zodat mensen van over de hele wereld met elkaar zouden kunnen praten. Zowel de betekenis als de herkomst geeft de rol weer die De Bruyn met Skolto voor ogen heeft: die van voortrekker in ecologisch reizen. “Ik hoop dat Skolto die plek zal zijn waar telkens dat stapje verder wordt gezet.”
Zijn er concrete momenten waarop je dacht: het gaat niet goed met onze planeet?
“Mijn reis naar India was… (zucht). Mijn zus heeft er een jaar gewoond, en we zijn haar daar, weg van alle toeristische paden, gaan opzoeken. In de steden, gemeenten, dorpjes hing een constante geur van smeulend plastic. Daar is geen gestructureerd vuilophalingssysteem; alles wordt gewoon bij elkaar gesmeten en in brand gestoken – vreselijk. De tweede confrontatie was in IJsland. We stonden er bij een gletsjer waar met een simpel bordje en paaltje werd aangeduid tot waar het ijs tien jaar geleden kwam. Vijfhonderd meter minder ver. Het besef was heel pijnlijk: doe er nog tien jaar bij, en er is gewoon geen gletsjer meer over.”
Vanuit de milieubewuste hoek wordt al eens met de beschuldigende vinger naar de reiziger gewezen…
“En dat vind ik niet verkeerd. Ik had al langer een reisblog, handbagage.com en kreeg dan van volgers commentaar: ‘Je zit op de radio te verkondigen dat je eco bent (Sam is radiopresentator, bekend van Studio Brussel en Qmusic, red.), maar je neemt wel om de zoveel tijd het vliegtuig’. En ze hadden gelijk ook; dat zat inderdaad niet juist. Het is van daaruit dat ik ben gaan onderzoeken hoe ik toch kon blijven reizen, zonder daarmee een al te grote ecologische voetafdruk achter te laten. Want je hoort die verzuchting vaak: ‘We mogen niets meer’. Ik wil net bewijzen dat je wél nog mag doen wat je wilt, als je maar bewust handelt naar de impact. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om te vliegen – die keuze maakt ieder voor zich -, kun je dat proberen te compenseren met andere milieuvriendelijkere alternatieven. Want reizen is veel meer dan het vervoermiddel dat je gebruikt. Elk object dat je koopt, heeft een impact op de planeet. En daarmee hoef je helemaal niet in te boeten aan mooie, fijne dingen; ecologisch verantwoorde, kwalitatieve reisbenodigdheden kunnen ook heel mooi gedesignd zijn.”
‘Het helpt dat ik niet met het vingertje zit te zwaaien’
En die verzamel jij in je webshop.
“Er waren best wat plekken in Vlaanderen waar duurzame huishoudspullen werden aangeboden. Maar het unieke aan Skolto is dat de reisspullen specifiek worden geselecteerd op hun duurzaamheid en dat ze bij elkaar gebundeld staan. Het is een wereld die zo snel vooruitgaat; binnen tien jaar gaan we heel hard lachen met wat we vandaag ‘duurzaam’ noemen. (lacht) Dat is gewoon zo. Ik wil daarom ook telkens nieuwe producten, materialen en technologieën kunnen laten zien. Mijn hoofddoel is om mensen te inspireren, om dat bewustzijn aan te wakkeren.”
Herbruikbare LastRound wattenschijfjes, Hydro Flask ‘Wine Bottle’, Aeropress Go koffiemaker, Swarovski Optik verrekijker: SKOLTO.BE
En daarbij helpen de eco-scores die je aan je producten toekent?
“Ik vind het heel belangrijk dat je transparant bent als je over duurzaamheid praat. Anders dreigt het een holle marketingterm te worden. Ik ben wel blij om te zien dat de consument niet van gisteren is (lacht) en heel snel door begint te krijgen of iets pure greenwashing is. Om het vatbaar te maken, ken ik dus inderdaad aan elk product in de collectie een eco-score toe; punten op 5, met 5 als meest duurzaam en 1 om aan te geven dat ze nog ecologischer kunnen – bijvoorbeeld omwille van niet-duurzame grondstoffen, onnodige plastic verpakking, niet recycleerbaar… Die parameters reflecteren mijn eigen prioriteiten, want iedereen benadert ‘duurzaam’ vanuit een andere invalshoek. Een product dat niet van gerecycleerd materiaal is gemaakt, maar wel 250 jaar meegaat, is voor mij ook duurzaam bijvoorbeeld. Op die manier blijft de drempel ook haalbaar: je hoeft niet onmiddellijk all-in te gaan. Je kunt beginnen met een klein stapje.” Een cynicus zou zich kunnen afvragen of wij, kleine garnalen, met die kleine stapjes een verschil kunnen maken. “Een terechte vraag. Maar samen kunnen we wel een draagvlak creëren, opdat bedrijven en regeringsleiders het de ecologische investering waard gaan vinden. Want die optie is er! Er zijn intussen steeds meer duurzame ondernemers die bewijzen dat het winstgevend kan zijn. Door die kleine stapjes te zetten, inspireer je bovendien ook de volgende generaties. Al is het maar door jij die op reis een duurzaam product meeneemt, en je kinderen die dat oppikken. Als die daardoor ook nog eens getriggerd worden om milieuwetenschapper te worden en deze shit op te lossen, dan is de missie helemaal geslaagd.” (lacht)
Je man Wannes Libbrecht is zo’n wetenschapper met een missie.
“Hij is doctor in de chemie, en is gespecialiseerd in de recycling van plastics. Hij werkt bij een vzw die kennisinstellingen zoals universiteiten en hogescholen met de chemische industrie en bedrijven onderling met elkaar in contact brengt om bepaalde processen groener te krijgen. Want als je die kennis deelt, wordt de economische investering per bedrijf ook lager en kun je dus grootsere dingen doen.”
Wat heb jij van hem al geleerd?
“Dat het niet zo extreem hoeft als het bannen van alle plastics – wat je veel eco-warriors bijvoorbeeld hoort verkondigen. Er zijn heel wat soorten plastic die ten onrechte een bedenkelijke connotatie hebben, maar makkelijk te recycleren zijn tot een nieuwe grondstof. Een aantal producten in de webshop zijn gemaakt van recycled pet, bijvoorbeeld. Het is goed dat er extreme actiegroepen zijn die al wat harder durven te duwen, maar het kan ook breder, menselijker.”
Weerspiegelt dat zich in je klantenbestand?
“Ja! Dat is waanzinnig divers. Ik zit met hipsters uit de steden die al hardcore eco zijn, maar evengoed met huismoeders van in de vijftig uit landelijk Limburg, alternativo’s die al heel hun leven gaan kamperen en mensen die het graag eens willen proberen. Ik voel dat er steeds meer mensen zijn die rekening willen houden met onze planeet. En het helpt dat ik niet met het vingertje zit te zwaaien. Het is niet allemaal zo zwart-wit.”
Lees ook:
- Elektrisch rijden in de lift: wat zijn de voordelen en welk prijskaartje kunnen we verwachten?
- Video: Grafische vormgevers Tille en Linde geven papieroverschot een duurzamer leven
- Sieraden van gerecycleerd goud? Onderneemster Priyanka Choksi maakt het waar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier