Verrassend: dít is waarom je vliegtuigeten nooit lekker is

Als je het op het menu-kaartje in het achterzakje van de vliegtuigzetel voor je bekijkt, klinkt het vaak veelbelovend, maar meestal valt de smaak van het eten dat uiteindelijk door de vriendelijke steward geserveerd wordt, nogal tegen. En dát heeft blijkbaar zo z’n redenen.

Ten eerste wordt vliegtuigeten een redelijke tijd op voorhand gemaakt en wordt het tijdens de vlucht nogmaals opgewarmd, wat bij sommige etenswaren al niet meteen smaakbevorderend werkt. Daarnaast worden de geserveerde lasagna’s, curry’s met kip en consoorten bereid in grootkeukenformaat, mét het idee in het achterhoofd dat dit eten op de maat van elk type passagier moet zijn: jong, oud of zelfs kinderen. Om ook gevoelige smaakpapillen niet te ‘overbelasten’ wordt er dan ook nogal omzichtig omgesprongen met zout, peper en andere smaakversterkers.

Wie een normale kruiding gewoon is, zal het eten dan ook vaak flauw of smaakloos vinden. Omdat er in romige bereidingen zoals kaas- en botersauzen dan weer wel heel wat natrium gebruikt wordt, kunnen die gerechten net overmatig zout smaken.

Up in the air

Toch zijn noch de bereiding, noch de gebruikte specerijen, noch de kunsten van de kok de belangrijkste reden voor de ‘slechte smaak’ van je eten op het vliegtuig. Dat heeft namelijk alles te maken met de hoogte waarop je je bevindt: hoe hoger je stijgt, hoe droger de lucht en daardoor ook hoe minder goed je reukvermogen. En wie niet goed ruikt – zo weet iedereen die al eens een heerlijke pannenkoek of een homemade ovenschotel probeerde binnen te werken bij een verkoudheid – zal ook van zijn voedsel niet ten volle kunnen genieten.

Doordat de droge lucht en de verminderde geurverzin je smaakvermogen ook nog eens onevenredig beïnvloeden, raakt het smakenpalet trouwens al helemaal uit evenwicht: zowel zoute als zoete smaken zijn in de lucht tot 30% minder intens dan op de grond, terwijl het aandeel van bitter en zuur gewoon behouden blijft.

Misschien volgende keer toch maar gewoon zelf een snackje meenemen? Dát of snel langsgaan bij de restaurantjes op de luchthaven natuurlijk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content