Winterlandschap: 8 x uitkijktorens in Europa met spectaculair zicht
Een panoramisch zicht over besneeuwde boomtoppen of een winters stadscentrum? Daarvoor moet je de hoogte in en laat dat nu precies zijn waarbij uitkijktorens helpen. Onderstaande exemplaren zijn ook qua architectuur spectaculair én bevinden zich in Europa. See you at the top!
1. Pesapuu uitkijktoren in Rõuge (Estland)
Wie door het zuiden van Estland reist, moét halt maken bij de Pesapuu uitkijktoren in Rõuge. Pesapuu betekent ‘het nest’ en zo ziet de houten constructie er ook uit; de vorm van de toren doet denken aan een boom met twee vogelnestjes inclusief ‘gouden ei’. Je wandelt zo’n 30 meter de hoogte in en kijkt vervolgens uit over de Ööbikuorg (Nightingale vallei) en de rest van Võru County. ’s Avonds wordt het ontwerp van architect Karmo Tõra prachtig verlicht met verschillende kleuren. Knap hoor.
Meer info via visitestonia.com.
2. Sky Walk in Świeradów-Zdrój (Polen)
Wandelen over wolken; het kan in het Poolse stadje Świeradów-Zdrój. De Sky Walk neemt je zo’n duizelingwekkende 62 meter mee boven de grond en je komt er niet zomaar. Tijdens de 850 meter lange klim trotseer je kronkelende loopbruggen en eenmaal op de top verpoos je in het hangnet of op het hangende, glazen platform. Spectaculair!
Meer info via visitskywalk.today.
3. Hohe Warte in Pforzheim (Duitsland)
Op een heuvelrug tussen Nagold en Würm ligt de Hohe Warte uitkijktoren. Met een totale hoogte van 44 meter, is het de tweede hoogste toren in het Zwarte Woud, na ‘Himmelsglück’ in Schömberg. De constructie van larikshout en staal werd in 2002 ontworpen door architect Robert Teltschik en telt 192 treden.
4. Himmelsglück in Schömberg (Duitsland)
In juni 2021 openende in het Duitse district Calw de ‘Himmelsglück’ uitkijktoren. Hij meet zo’n 55 meter en biedt een fenomenaal uitzicht op het noordelijke Zwarte Woud. Daarvoor moet je wel eerst 300 treden beklimmen òf je neemt de panoramalift die je comfortabel naar boven en beneden brengt.
5. Lausitzer Seenland toren in Senftenberg (Duitsland)
Deze stalen uitkijktoren wordt ook wel ‘de roestige nagel’ genoemd en heeft een hoogte van 30 meter. Hij ligt tussen Dresden en Berlijn en kijkt uit op het grootste kunstmatige merengebied van Europa. Architect Stefan Giers inspireerde zich voor de sculpturale vorm op de mijnbouwmachines; een eerbetoon aan het industriële verleden hier. Toen de mijnactiviteiten stopten, werd het gebied gesaneerd en onder water gezet waardoor de meren ontstonden.
Meer info via lausitzerseenland.de.
6. Treetop Experience in Gisselfeld Klosters Skove Forest (Denemarken)
In het Gisselfeld Klosters Skove bos, een uurtje ten zuiden van Kopenhagen, opende in 2018 deze duurzaam gebouwde toren uit onbehandeld metaal en eikenhout. Het Camp Adventure Treetop Experience steekt met z’n 45 meter boven de boomtoppen uit en biedt een 360 graden uitzicht over de omgeving. Al moet je er eerst wel zo’n 650 meter ‘spiraalvormig’ naar boven klimmen.
Meer info via campadventure.dk
7. Murturm in Gosdorf (Oostenrijk)
Aan de oever van de Mur rivier staat deze moderne uitkijktoren. De stalen structuur met spiegelende aluminiumpanelen werd ontworpen door het architectenbureau Terrain uit München, dat ook het Olympische skischansproject in Garmisch-Partenkirchen op zijn naam mag schrijven. Op een hoogte van 27 meter is er een smal observatieplatform met prachtig uitzicht op de omgeving.
8. Pyramidenkogel in Keutschach am See (Oostenrijk)
De hoogste uitkijktoren in het rijtje meet 100 meter en is de Pyramidenkogel in het Oostenrijkse Karinthië. Sinds 2013 is-ie meteen ook de hoogste houten uitkijktoren ter wereld! In totaal telt de constructie, ontworpen door de architecten Markus Klaura en Dietmar Kaden, 3 uitkijkplatformen waarvan de hoogste zich op 71 meter bevindt. Je kan ‘m beklimmen via 441 treden of neemt de panoramische lift naar boven.
Meer info via pyramidenkogel.info.
Bucketlist uitjes in eigen land:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier