SOS vakantie: hoe gaan we reizen deze zomer?

Evy Van Elsacker

Veel geplande vakanties vallen in het water. Wat gaan we dan wel doen deze zomer? Onze chef toerisme Evy Van Elsacker stak haar antennes uit en waagt zich aan een voorspelling.

1. De staycation

Dit is hét jaar van de staycation. Veel mensen beslissen nu over hun vakantie en willen niet langer afwachten of ze de grens over mogen, dus boeken ze in eigen land. Bovendien steunen we zo de binnenlandse horeca. Natuurlijk is het niét de bedoeling dat we met z’n allen op een kluitje aan de kust gaan zitten. De vijf provincies en Toerisme Vlaanderen staan klaar met een extra campagne om de mooiste plekjes van heel Vlaanderen te (her)ontdekken. Zo kun je aan de kust in plaats van de zeedijk en het strand, rustige plekjes opzoeken in het hinterland en de polders of minder drukke kustplaatsen ontdekken zoals Zeebrugge, Sint André en Raversijde. Ook de Ardennen zullen in trek zijn. Hou de komende nummer van Feeling in de gaten voor de mooiste Belgische hotels en betoverende maar minder gekende plekjes van Wallonië, en ook de Feeling kustspecial zal volop inspiratie bieden voor je vakantie in eigen land.

 

2. Reizen binnen de EU

Reizen zal op z’n best enkel binnen de Europese Unie kunnen, wanneer we ons land weer uitmogen. En ook daar zullen we minder drukke plekken op te zoeken. De Vallée du Loir bijvoorbeeld, in plaats van de bekende vallei van de Loirekastelen. Je coronavoucher voor een verre reis bewaar je voor volgend jaar, of zet je om in meerdere dichtbijtrips. In veel landen riskeer je immers op controles te stuiten. In een flink aantal landen moet je – ook gezond – in quarantaine of zijn we zelfs niet welkom. Check steeds vooraf het reisadvies van Buitenlandse Zaken (diplomatie.belgium.be) en de IATA-update (Iatatravelcentre.com).

 

3. Met de auto op pad

Roadtrips

Autovakanties en roadtrips gaan primeren op vliegvakanties, wegens een veel kleiner vluchtaanbod. “Vliegen met social distancing betekent dat je verder uit elkaar zit en de vliegtuigen dus half vol vliegen, wat voor veel maatschappijen niet rendabel is. Zuid-Europaspecialist Corendon kijkt daarom eerder naar de herfst voor de heropstart,” zegt Jo Thuys, Managing Director van het toeristische PR-bureau Sound of C. All-in vakanties in Spanje of Italië zijn dus zelfs wanneer de grenzen opengaan, nog lang niet evident. Het zit er ook dik in dat weinig mensen zullen willen vliegen. Wie heeft er zin om aan te schuiven bij de gezondheidschecks en dan urenlang tussen onbekenden te gaan zitten met een mondmasker op? De vliegtuigen moeten na elke vlucht grondig gedesinfecteerd worden, wat meer schoonmaakkosten meebrengt. De vluchten die er wél zijn, riskeren ook duurder te zijn dan vóór de coronacrisis. De steunvoorwaarden voor een doorstart van het vliegverkeer zouden wel eens de milieuvervuiling in rekening kunnen brengen.

 

4. Minder citytrips

We gaan minder vaak op citytrip zolang het virus nog rondwaart. De restaurants en musea zullen nog een hele tijd rekening moeten houden met social distancing, met lange wachtrijen en minder tafeltjes tot gevolg. “Eens het voorbij is, zal er wellicht een revival komen en gaan we juist dat doen wat we zolang hebben gemist: bruisende steden en gonzende pleinen vol terrasjes opzoeken”, stelt Piet Demeyere van TUI.

 

5. Rush op vakantiehuizen

Vakantiehuizen

Huurhuizen zijn deze zomer erg populair, ook tiny houses (Nutchel.be), omdat je er geen andere mensen tegenkomt en rust en privacy hebt. Eerst in België, vervolgens in de landen waar de grenzen opengaan. Het is slim om die nu al te reserveren, want er dreigt een rush op vakantiehuizen te komen: “We verwachten zelfs een schaarste aan vakantiewoningen. We raden de mensen aan om nu al te kijken naar welke woning ze graag zouden huren en een lijstje aan te maken. En zodra er groen licht is voor reizen in eigen land, direct boeken,” zegt Birgit Defoort, pr van Belvilla. “Iedereen heeft nood aan weer samenzijn… We verwachten dan ook dat de grotere vakantiewoningen snel zullen verhuurd zijn.” Verhuurder Interhome merkt nu al een toename in boekingen voor de kust en de Ardennen.

 

6. Meer gezinsvakanties

Gezinsvakanties zullen pieken, groepsrondreizen met onbekenden zullen dalen. We reizen voorlopig liever in bekend gezelschap. Helaas zullen oma en opa voorlopig nog niet meemogen, tot er een vaccin is of afdoende geneesmiddelen tegen het coronavirus.

 

7. Actie in openluncht

Actieve-vakanties

Actieve vakanties krijgen een flinke boost (wandelen, fietsen, klimmen, yoga, kayakken, windsurfen, paardrijden) want we willen kilo’s kwijt, en snakken naar ruimte en frisse lucht na al die tijd in ons kot. Wat dacht je van een wandelreis in het Land van Herve met biertjes onderweg of een tocht door de Ardennen, met transfers door Anders Reizen (Andersreizen.be) of op yogatrip via Book Yoga Retreats (Bookyogaretreats.com). Trendwatcher Tessa aan de Stegge ziet nog een actieve vakantie in open lucht pieken: “Ook glamping zal populairder worden. De natuur krijgt herwaardering omdat ze ons rust en gezondheid biedt. Dat hebben we tijdens de coronacrisis ontdekt”.

 

Ontdek meer reisadvies en -tips:

 

Foto’s: GettyImages.

Partner Content

Gesponsorde content