Van analoge avonturen tot ‘foodtoerisme’: deze reistrends mogen op onze bucketlist voor 2025
Een nieuw jaar, dat betekent nieuwe trends. Niet alleen op vlak van mode, cultuur, beauty en gastronomie, maar zeker ook op vlak van reizen. Hoe we met z’n allen zullen reizen in 2025 en naar welke oorden we collectief trekken – zij het natuurlijk liefst niet met té veel tegelijkertijd? Een paar reistrends onder de loep.
1. Women only: soloreizen in groep
Bij reizen, en zeker die van de verre soort, komt tegenwoordig ook een stukje zelfexploratie kijken. Een verkenningstocht die we liefst alleen aanvangen. Althans: niet in het gezelschap van vrienden of familie, maar wel in dat van een groep nobele onbekenden, die dan onderweg hopelijk een verzameling gelijkgestemde zielen blijkt. Steeds meer twintigers en jonge dertigers schrijven zich dan ook solo in voor een groepsreis. Vooral vrouwen vinden het een makkelijke manier om veilig de wereld te verkennen en ondertussen nog een paar nieuwe vrienden te maken ook. Het aanbod women only-wellnessreizen, yogaretraites of surfvakanties is dan ook al lang niet meer op een paar handen te tellen. Eén van de reistrends voor 2025 die we een van de komende maanden met plezier zelf in de praktijk brengen.
2. Literatour: in het spoor van Goethe
Na een jaar vakantie houden in het prachtige decor van een mediterraanse luxevilla of een Marokkaans vijfsterrenresort uit hitseries als The White Lotus en Inventing Anna, halen we de mosterd in 2025 uit een ander genre: de literatuur. Niet alleen gaf 72 procent van de reizigers uit een Britse enquête van vorig jaar aan, zich voor een van hun reisbestemmingen volgend jaar te hebben laten inspireren door een boek. Reizigers kiezen ook steeds vaker voor hotels, restaurants of bars die een link hebben met literatuur of met de schrijvende genieën erachter. Tot slot doen ook internationale boekenfestivals en boekenclubs het in 2025 weer goed. Zo goed zelfs dat high brand modemerken als Miu Miu mee op de kar springen en hun eigen boekenclub oprichten waarvan de bijeenkomsten op verschillende plekken in de wereld duizenden leeslustigen trekken.
3. Reset-jetten: analoge avonturen
We bekennen: ook wij leven met onze smartphone in de hand. De reistrend waar wij dit jaar voor tekenen is dan ook die van de analoge avonturen: ver weg van slimme gsm’s en andere schermen detoxen in onherbergzaam ruraal gebied. Het doel: niet alleen jezelf, maar ook de wereld weer met andere ogen bekijken. Smalfilm-ervaringen hoog op onze bucketlist: nomadisch slapen in een Kirgizische joert, met de minibus door de uitgestrekte vlaktes van Mongolië of een zevendaagse guesthouse-expeditie door de Albanese Alpen. Navigeren mag oldskool met wegenkaart of wandelkleurencode. Herinneringen vastleggen enkel met een polaroid of wegwerpcamera.
4. Laatste kans: geotoerisme
Van eco-lodgen in de Costa Ricaanse jungle tot een duurzame safari in Kenia: ‘groen’ reizen zit gelukkig al een aantal jaar in de lift. Wat – met ‘dank’ aan de opwarming van de aarde, wel nieuw is, is laatste kans-toerisme: mensen met een hart voor de planeet die op een ecologisch verantwoorde manier de kans grijpen om, misschien wel voor de laatste keer, een stukje van haar wonderbaarlijke natuurpracht in volle glorie te aanschouwen. Plekken hoog op onze geo-bucketlist: de grillige geisers en afbrokkelende gletsjers op het IJslandse vasteland, de prachtige kalkstenen rotseilanden van Halong Bay in Vietnam, de mistige groene wouden en kaarsrechte zandstenen pilaren van Wulingyuan in China en het bergachtige vulkaanlandschap van de Atacama-woestijn in Chili. Eén van de reistrends voor 2025 om niet langer uit te stellen.
5. Culinair globetrotten
Maar liefst 61 procent van de reizigers zou zijn reisbestemming volgend jaar laten afhangen van de culinaire ontdekkingen die er te rapen vallen. Het doel van culinaire ontdekkingsreizigers: via traditionele gerechten diep in de culturele geschiedenis van een land duiken. Met stip bovenaan de bucketlist van reizende foodies: Japan. Niet alleen omwille van de enorme diversiteit aan culinaire tradities, maar ook om de grote toewijding aan authentiek culinair vakmanschap. Zeker niet te missen: Kaiseki in Kyoto, sobanoedels in Moriaku of Monjayaki in Tokio.
6. Naar het noorden: coolcation
De tijd dat vakantie zonder al te veel uitzonderingen gelijk stond aan een zonnig tripje richting zuiden, is voorbij. Nu de temperaturen daar in juli en augustus vooral de pan uit swingen, zoeken veel reizigers verkoeling in meer noordelijk gelegen gebied. Onder het mom van een ‘coolcation’ winnen landen als Letland, Estland, Ierland, Schotland en IJsland aan populariteit. Ook erg in trek: het frisse, groene Scandinavië. In de Forest Suites van Naturlogi kampeer je back to basics maar in stijl in de Zweedse bossen. Vanuit het wilderness camp van Nordic Woods verken je de Zweedse natuur per kano, maar slaap je in een glamping tent. Voor wie echt helemaal ‘weg van de bewoonde wereld’ wil, is er project Ö: een luxueuze chaletvilla op een onbewoonde Finse archipel. Voor massatoerisme moet je hier alvast niet vrezen.
7. Low-budget travel: van A naar B
Mensen houden van reizen. Waar we dan weer niet zo van houden: te veel andere rugzak- en andere toeristen op onze weg. En dus zoeken we paradoxaal genoeg en masse naar bestemmingen die nog niet door het massatoerisme werden ontdekt. Nu Thailand en Vietnam voor de gemiddelde globetrotter nog maar weinig geheimen kennen, zoeken culturele foodies heil op de minder betreden paden van Bhutan, Taipei en Maleisië. Ook de Balkanlanden winnen om die reden plots enorm aan populariteit. Nu ook Albanië en Georgië vorige zomer op een recordaantal bezoekers mocht rekenen, trekken ontdekkingsreizigers door naar Bosnië, Servië, Roemenië, Macedonië en Moldavië. Een stevige plus aan dat off road-verhaal onder de reistrends voor 2025: niet alleen minder collega-toeristen in je kielzog, maar meestal ook een budgetvriendelijk prijskaartje aan de reis.
8. On the road: sabbatjaar
Naast korter durende ‘reset jet‘-trips, doet de hectiek van alledag bij sommige mensen ook de nood opborrelen om zich langer aan de ratrace te onttrekken. Langverblijven die leisure met werk combineren of die kunnen gelden als een ‘radical sabbatical’ waar een jaar lang niet gewerkt, en enkel genoten wordt, zitten dan ook in de lift. Sommige mensen trekken low key met een Volkswagenbusje door Europa, anderen gaan drie maanden surfen en werken op Bali of aan de stranden van Essaouira. Nog anderen kiezen dan weer voor een culturele stage of vrijwilligerswerk in Costa Rica, Panama of Bolivië. Op dat jaar weg van de westerse wereld hopen veel digitale nomaden, niet alleen tot inzichten te komen die ze thuis nooit zouden vinden, maar willen ze vaak ook diepere duik nemen in een andere, vreemde cultuur om van daaruit hun leven voortaan misschien weer net iets anders te oriënteren.
9. Met de nachttrein
Duurzame reizigers opteren al langer voor alternatieve routes over land. Ook rustzoekers lijken nu in de ban van het spoor: epische treinroutes waarbij de reis onderdeel van de bestemming wordt, zijn in trek. Sterker nog: traag treinen blijkt een prima manier om tot rust de komen. Treinen die je ‘s nachts per slaapcoupé naar je bestemming brengen, zijn extra gegeerd: zo reis je duurzaam en verlies je tijd noch slaap. De prijs voor meest verrassende slow travel-route in Europa gaat naar die tussen het Servische Belgrado en Bar in Montenegro: in oude Oostblokwagons spoor je door een schilderachtig landschap van bruggen, bergen en tunnels. Ook hoog op onze bucketlist: The Himalayan Queen die van Kalka naar Shimla in Noord-Indië treint, The Ghan door de Australische outback, en de trein van Tasjkent naar Samarkant, die je in het spoor van de Zijderoute door de mysterieuze landschappen van Oezbekistan loodst. Al zeggen we tegen een rit op de nieuwe nightjet naar Berlijn dit voorjaar ook geen neen.
10. Tour-toerisme: van Swiftie tot K-popper
Voor wie het nog niet mocht zijn opgevallen: ook popdiva’s als Taylor Swift, Olivia Rodrigo en Dua Lipa hebben aardig wat impact op het globale reisgedrag. Niet zelden trekken in het kielzog van hun concerttour immers hordes fans mee: op naar de volgende wereldstad waar hun popidool wél besloot neer te strijken. Geen tickets in Amsterdam, Londen of Parijs? Geen nood: dan gaan we dit jaar toch gewoon naar Stockholm, New York of Bangkok met vakantie. Ook erg in trek: festivals afschuimen op een zonniger plek dan de ondergelopen weide van Werchter of Pukkelpop. Hoog op onze eigen bucketlist: Primavera Sound in Barcelona, Balaton Sound aan het Balatonmeer in Hongarije of een dansbare editie van Tomorrowland winter in Alpe d’Huez.
Meer reizen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier