Reisplannen in tijden van Corona: hoe zit het met verzekeringen?
Met ondertussen meer dan 100 Coronagevallen in België, lijk je nergens meer veilig. Maar wat met je vriendinnenweekendje naar Milaan? Het risico nemen of toch maar thuis blijven? En hoe zit dat dan met verzekeringen? Alle vragen voor je opgelost.
1. Kan ik annuleren en beroep doen op mijn annulatieverzekering?
Danny Smagghe, woordvoerder van Touring: “Je annulatieverzekering denkt in principe geen epidemiën. Voor je reis naar China of Italië lukt dat misschien wel, doordat er een negatief advies is van buitenlandse zaken, kun je wel aanspraak maken op je annulatieverzekering. Wel belangrijk: boekte je nadat het negatief advies van kracht was, dan heb je géén recht op die annulatieverzekering.”
2. Wat als ik nu boek, kan ik annuleren?
Danny Smagghe, woordvoerder van Touring: “Ook hier weer geldt: je kunt enkel annuleren voor bepaalde redenen. Als je bijvoorbeeld ziek bent of er een sterfgeval is (lees daarvoor de bijzondere voorwaarden van jouw annulatieverzekering).”
3. Ik besluit mijn vakantie door te zetten. Op reis krijg ik Corona, wordt dit gedekt door mijn reisbijstandsverzekering?
Danny Smagghe, woordvoerder van Touring: “Je kiest er zelf voor om naar een risicogebied te vliegen, daarom ben je niet gedekt. Uiteraard helpt Touring je wel als je de alarmcentrale belt, wij laten mensen niet aan hun lot over. Maar de kosten moet je zelf dragen. Voor andere ongevallen of ziektes, blijf je natuurlijk wel gedekt.”
4. Ik wil liever annuleren, maar wil zoveel mogelijk geld recupereren. Wat doe ik best?
Danny Smagghe, woordvoerder van Touring: “Neem contact op met je touroperator. Zij kunnen soms je reis omboeken of jullie kunnen samen uitzoeken wat mogelijk is. Hier komt geen verzekering tussen.”
5. Ik boekte mijn reis zelf via het internet. Wat nu?
Danny Smagghe, woordvoerder van Touring: “Je hebt al dan niet gekozen voor een reisverzekering, maar ook die komt niet tussen als je wilt annuleren om wille van het Corona-virus. Je kunt zelf online kijken of je een oplossing vindt. Zo kun je bij sommige hotels kosteloos annuleren als je dit tijdig doet.”
6. Ik ga op reis naar Italië, wat nu?
Er is een negatief reisadvies voor Noord-Italië. Reizen naar Italië is dus afgeraden.
7. Brussels Airlines annuleert vluchten. Mijn vlucht is geannuleerd. Wat nu?
Brussels Airlines zag de vraag naar vluchten naar onder andere Noord-Italië drastisch dalen. Daarom wordt het vluchtaanbod aangepast. Wordt je vlucht geannuleerd, dan word je omgeboekt op andere beschikbare vluchten, of je kunt kiezen voor een volledige terugbetaling. Meer info hierover vind je op de website van Brussels Airlines.
8. Je terugvlucht wordt geannuleerd/uitgesteld en je kunt niet gaan werken. Wat nu?
“Een werknemer met vakantie of na de beëindiging van een opdracht om professionele redenen in het buitenland en die daar “vastzit” als gevolg van een annulering van zijn terugvlucht, kan het bestaan van overmacht inroepen waardoor de werkhervatting verhinderd wordt. Hetzelfde geldt wanneer de werknemer in quarantaine wordt geplaatst. Hij krijgt een uitkering van de RVA”, zo bericht de Federale overheid.
9. Ik ben terug van mijn reis en voel klachten. Wat doe ik nu?
Ga niet naar je huisarts of de Spoed, maar neem telefonisch contact. Je arts bepaalt of je naar het ziekenhuis moet. Je moet hoe dan ook een week thuis blijven bij klachten.
Meer gezonde tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier