Onze redactrice deed een workation in de Dominicaanse Republiek: dit is wat ze ervan vond
Werken en tegelijkertijd de wereld zien; het is een tango die steeds meer mensen aanspreekt. Vooral thuiswerkers zien mogelijkheden, want waarom ‘computeren’ tussen vier muren als het ook onder de palmbomen kan? Exact wat onze redactrice ook dacht, en dus trok ze naar de Dominicaanse Republiek om er te tokkelen onder de zon.
Computeren in de Caraïben
Onlineredactrice Lise: “De voorbije coronaperiode had een zwaardere mentale impact dan ik in eerste instantie toegaf. In tegenstelling tot heel wat mede-homeworkers, vond ik het helemaal niet fijn om elke dag thuis te zijn. Met een job als de mijne was ik het al gewoon om af en toe te telewerken maar ìedere dag aan je appartement gekluisterd zitten? Dat vond ik niet helemaal top. Ik miste sociale interactie, evenementen waarop ik collega’s zag, reisjes die ik af en toe mocht maken om nog maar van m’n dagelijkse beweging te zwijgen (hallo, zitkwaaltjes...). Enter: osteopaten, kinesisten, manuele- en psychische therapeuten. Van zodra we het virus te baas waren, moést het anders, beloofde ik mezelf. En belofte maakt schuld...
“Met een job als de mijne was ik het al gewoon om af en toe te telewerken maar ìedere dag aan je appartement gekluisterd zitten? Dat vond ik niet helemaal top.”
Midden januari vloog ik de oceaan over, richting Caraïben. Na een reis van 3 weken door Mexico, keerde mijn vriend terug naar huis maar besloot ik nog wat langer te blijven. Ik had een goed excuus: enkele vrienden logeerden in de Dominicaanse Republiek dus dat werd mijn volgende bestemming. Al smeekte m’n bankrekening wel naar centen en dus ging ik er weer wat freelancen, 3 dagen per week. Zo had ik nog 4 dagen over om leuke dingen te doen met bovengenoemd gezelschap. Wat was me dat een goed idee!
We sliepen met z’n vijven in een heerlijk appartement met groot zwembad, op 2 minuten wandelen van de postkaart-stranden. Ik had geluk, want één vriendin heeft koken als grootste passie en dus schoof ik mijn voeten elke avond onvermoeid onder tafel.
“Fear Of Missing out was niet aan de orde.”
Nog meer geluk had ik dat m’n vrienden ook al een lange reis achter de rug hadden en ‘kalmpjes aan’ wel zagen zitten. Lees: niet elke dag een andere uitstap, slapen tot de middag en dan een beetje surfen. En dus surfte ik mee op hun ritme. Terwijl zij nog lagen te dommelen, ging ik al aan het schrijven en mailen. Stonden ze op, dan liep ik mee naar het strand voor een poging-tot-surfen om vervolgens met nieuwe energie (en een neus vol water) terug achter mijn laptop te kruipen. Op vrije dagen keken we walvissen, hielden we cocktailparty’s, deden we yoga, bezochten we watervallen en jogden we in het poederachtige zand: hieraan kon ik wennen.
Mijn rugpijn? Die verdween als sneeuw voor de zon. Mijn mentale klachten? Idem dito. En terwijl we de kosten van onze uitstapjes deelden, dikte mijn spaarrekening weer aan. Deze eerste werkvakantie was zéker niet m’n laatste.
Tips voor een geslaagde workation
Helemaal warm voor een workation? Enkele tips voor wie het ook ziet zitten:
- Mijn werkvakantie was vooral geslaagd omdat ik er al een reis door Mexico op had zitten. Nood om echt te reizen, had ik dus niet.
- Erg groot is de Dominicaanse niet, en wij zaten zonder twijfel op één van de mooiste plekjes: Las Terrenas. Fear Of Missing Out was niet aan de orde.
- Doe aan slow travelling: logeer een aantal weken op dezelfde plek en wissel – ten vroegste – om de maand van locatie. Zo lijkt het of je bij de locals hoort en merk je hoe het dagelijkse leven op je bestemming eraan toegaat.
- Heb je veel meetings, zorg er dan voor dat het tijdsverschil niet té groot is. In de Dominicaanse Republiek was het maar 5 uur vroeger dan in België; als ik om 9u begon was het bij m’n collega’s 14u.
- Zoek een verblijf met een stabiele wifiverbinding; het belangrijkste wat je nodig hebt voor een geslaagde telewerkdag.
- Plan je workation met je lief, een groep vrienden of boek een hostel. Zo kan je de huishoudelijke taken verdelen.
- Wij in België zijn bevoordeeld qua loon dus kies je bestemming slim. Een land waar de kosten een pak lager liggen dan je inkomen? Doen.”