Vliegtuig, mobilhome of auto? Met dit vervoer stoot je het minste CO₂ uit
Wist je dat de toerismeindustrie verantwoordelijk is voor zo’n 10% van de wereldwijde CO₂-uitstoot? Een aardig aandeel en dus is bewuster reizen zeker een slimme zet. Het goeie nieuws is dat duurzame vakanties heus niet minder fun zijn. Wij geven enkele tips.
Duurzaam reizen in Europa
Geen enkele reis is 100% duurzaam en dat hoeft ook niet. Zolang we er maar bewust en berekend mee omgaan. Benieuwd naar de impact van jouw transport en accommodaties? Bookingsite Campspace deed onderzoek rond ecologie in de toerismesector en goot hun bevindingen in onderstaande grafiekjes.
1. Meest ecologische vervoersmiddel
Je vervoerstype maakt het meeste verschil; in de toeristische sector komt de grootste brok CO₂-uitstoot door transport. Logisch maar belangrijk: hoe dichter bij huis je op vakantie gaat, hoe minder de impact van je reis. Ga je in Europa op vakantie, dan is de uitstoot per kilometer bij lange afstanden het hoogst met de camper. Daarna volgen het vliegtuig, de auto, de bus, de elektrische wagen en de elektrische trein. Kies je voor de fiets of eigen benen dan stoot je qua transport helemaal niks uit.
Tip: Leave no trace
De natuur is het allermooist zonder afval; laat je vakantieplek dus altijd net zo proper – of nóg properder – achter als dat je hem aantrof. Stop bijvoorbeeld een composteerbaar zakje in je tas als je gaat wandelen of fietsen. Zo kan je jouw eigen afval makkelijk meenemen en misschien ook de berm weer afvalvrij maken. Verder zijn ook herbruikbare waterflessen (denk aan Klean Kanteen, Dopper, Mepal, air up en Hydro Flask) slim en kan je jouw lunch verpakken in bijenwasdoeken.
2. Accommodatie met het minste impact
Bij bovenstaande grafiek kunnen we een kleine maar belangrijke kanttekening maken: terwijl een mobilhome voor lange afstanden het meeste CO₂-uitstoot, is-ie als overnachtplek wél één van de meest duurzame opties. Om de impact van je accommodatie te bereken, hou je best rekening met het verbruik van water, energie en afval. Over het algemeen geldt: hoe luxueuzer je overnachting, hoe groter je voetafdruk. Met een nachtje in een B&B stoot je gemiddeld 23 kilogram CO₂ uit*, slaap je in een caravan of camper dan verminder je die uitstoot met meer dan 80%. Nòg beter wordt het als je jouw camper huurt via een deelplatform. Neem zeker eens een kijkje op Goboony en Camptoo.
Tip: leef lokaal
Een belangrijk deeltje van duurzaam reizen is het ondersteunen van de lokale bevolking. Want teruggeven aan de community hoort bij een circulaire economie. Dat kan je doen door bijvoorbeeld je eten rechtstreeks bij de boer, op markten of bij stalletjes langs de weg te kopen. Verder hebben ook lokale activiteiten een impact; eet in een kleine bistro of help een dagje mee in een volkstuin. Of ga met kids eens naar een kinderboerderij, veel beter en leuker dan een grote dierentuin.
3. Meest duurzame type vakantie
Wat als je met twee personen, twee nachten weg wil? Kies je dan best voor een citytrip naar pakweg Barcelona met hotel? Of ga je beter voor een kampeertrip dichtbij huis? Je raadt het al: dat laatste is nét iets duurzamer. Je stoot er – tegenover een vlucht en hotel – tot 95% minder CO₂ mee uit. Wil je leuke campingspots, dan tippen we je graag onderstaande site en app:
- Campspace.com; de mooiste camping- en glampingplekjes in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koningrijk, Duitsland, Denemarken, Portugal en Spanje.
- Campercontact.com; een handige app die je wereldwijd kan gebruiken. Hij toont waar je gratis en betalend met de mobilhome, caravan of tent kan overnachten.
Kampeertip: Saarland als ecologische bestemming
Een gouden tip voor jouw kampeervakantie dichtbij huis is Saarland. In deze kleinste Duitste deelstaat tegen de grens van Frankrijk en Luxemburg vind je Saarschleife met z’n prachtige Bliesgau Biosphere natuurreservaat. Verken dit UNESCO Werelderfgoed met de fiets, al wandelend of te paard, want duurzame mobiliteit en milieubehoud staan hier centraal. Parkeren doe je op één van de campings in het groen, vlak aan de Moezel met uitzicht over de wijnvelden. Zin in een citytrip? De Romeinse bezienswaardigheden van de stad Trier zijn helemaal de moeite!
* Wat betekent 1.000 kg CO₂-uitstoot nu precies? Laten we het vergelijken met het aantal keer dat je een smartphone oplaadt. Voor 1 ton of 1.000 kg CO₂-uitstoot zou je 127.532 keer een smartphone kunnen opladen. Dat komt neer op 350 jaar laden, ervan uitgaande dat je jouw smartphone één keer per dag insteekt. Dat is behoorlijk lang.
Meer duurzame vakantietips
- Elektrisch rijden in de lift: wat zijn de voordelen en welk prijskaartje kunnen we verwachten?
- #Vacationmode: 6 budgetvriendelijke treinreizen met een prachtig uitzicht
- Duurzaam reizen: 7 x mooie bestemmingen waarvoor je niet hoeft te vliegen
Openingsbeeld: Getty Images.
Bron: Campspace.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier