Getest: hemels weekendje weg in het BUNK hotel in Utrecht

Na haar ontwijding kreeg de Westerkerk de zegen als hotel. BUNK Utrecht wil een ontmoetingsplek blijven, met de deuren wijd open voor iedereen die wil genieten van functionaliteit en fun.

De benedenknop van de lift met daarop ‘Down to earth’. De loungebar op de tussenverdieping met een neonlichtboodschap die voluit flikkert ‘Be Heavenly’ om dat daarna deels te dimmen tot ‘Behave’. BUNK hotel bulkt van de woordgrapjes. Tot twee jaar geleden was dit gebouw de enige protestantse kerk van Utrecht. Oprichter Robin Hagedoorn was de saaie stadshotels met steriele incheckbalies tijdens zijn reizen zo beu dat hij ontslag nam als makelaar, prompt twee kerken kocht (de tweede in Amsterdam) en begon met BUNK hotels. “Tijdens een bezoek aan Burning Man, het jaarlijks kunstenfestival in de Nevadawoestijn waar creatievelingen worden uitgedaagd om een stad te bouwen zonder geld, een gemeenschap waar bovendien íédereen welkom is, ongeacht ras of afkomst, kreeg het concept voor BUNK vorm”, vertelt Rooms Manager Nick Tombokan in de loungebar. We hangen aan de toog, die gemaakt is van de voorkant van een busje vol stickers, en een grillig houten bovenblad. “Dit blijft een open huis: voor de hotelgasten, maar net zo goed voor studenten of flexwerkers, voor kunstenaars die willen exposeren, voor muzikanten die een podium zoeken. En last but not least voor de mensen van deze Wijk C, want dit was jarenlang hún kerk. Van de oude zitbanken hebben we een prachtige houten wand gemaakt die de slaapzones scheidt van de gemeenschappelijke ruimtes. Ze konden hun ogen niet geloven.”

En dan flitsen wij in de glazen lift met fluoverlichting naar de vierde verdieping, rakelings langs het gigantische Quellhorst-pijporgel. Dat wordt nog steeds gebruikt! We worden binnengeloodst in de Most Epic Bunk Room onder het historische houten tongewelf. Dit is de meest luxueuze kamer, met kingsize bed, mood-ledverlichting, vrijstaand bad en inloopdouche. Alles is mooi en handig. “BUNK verenigt fun en functionaliteit”, aldus Nick.

We besluiten de stad oer-Hollands te verkennen met de stoere zwart-groene BUNK-fietsen met ‘I am definitely not a tourist’ op het fietsframe! Handige fietslussen leiden ons naar de belangrijkste wijken van de binnenstad. Het Vredenburgkwartier aan het station met shops, bars en de bekende muziektempel TivoliVredenburg. Het Domkwartier met de imposante gotische kerk die vanaf volgend jaar uit de stellingen herrijst na een jarenlange renovatie. En het opvallend groene Museumkwartier met zijn kasseistraatjes waar je kunt kiezen tussen het Spoorwegmuseum, het Nijntje Museum, DOMunder en het Universiteitsmuseum Utrecht. Net buiten het centrum is het leuk toeven in Rotsoord. Dit voormalige industriegebied rond de gewezen designmeubelfabriek Pastoe is omgetoverd tot populaire hotspot met pop-ups, eetcafés en cocktailbars. Vanaf het dakterras van restaurant WT Urban Café & Kitchen hebben we een fenomenaal uitzicht over de stad.

’s Avonds genieten we in het hotel van een Peruaanse bowl met quinoa, mango, wittebonenkorianderhummus, kip en passievrucht-mayonaise. Het dessert is een decomposed Snickers met pinda-ijs, chocoladeschotsen, gezouten karamel en nougatine. Nog zin in een biertje of digestief? Dan vind je nog een selectie craftbiertjes of huisgemaakte gin of jenever aan de bar onder het orgel.

Kamers vanaf € 54 voor 2 personen. BUNK hotel, Catharijnekade 9, 3511 Utrecht. bunkhotels.com

Meer spirituele logies

Het Kruisherenhotel in Maastricht en het Martin’s Patershof in Mechelen zijn de trendsetters. Sindsdien zijn steeds meer religieuze gebouwen herbestemd als hotel.

  • Getaway Gent: Dit appartementenhotel is gevestigd in het oude Bisschoppelijk Seminarie, waar destijds priesters werden opgeleid. Mooie kamer mét kitchenette voor een zacht prijsje vlak bij de Sint-Baafskathedraal. getaway.be
  • Martin’s Dream Hotel in Bergen/Mons biedt viersterrenluxe in een gebouw in neogotische stijl uit de XIX-de eeuw. Het diende als toevluchtsoord voor de Zusters van Bélian en later als kapel. martinshotels.com/nl/hotel/martins-dream-hotel
  • Logies in dorpskerken, abdijen en leegstaande kloosters vind je op heiligenachten.nl. De site wil prachtige kerkjes redden van leegstand en verval door ze (al dan niet tijdelijk) om te toveren tot ‘hemelse slaapplekken’. Zo vind je momenteel een knus pop-upkamertje in de rijksmonumentale Dorpskerk in het waterrijke dorpje Oosterwolde (Friesland).

Nog meer adressen op uniekovernachten.be/thema/kerk-abdij-klooster

Van protestantse kerk tot lichtjes tegendraads hotel.

De Dom, de hoogste kerktoren van Nederland.

 

Meer weekendjes weg:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content