Getest: weekendje weg in een designstal tussen de dieren
Nee, ik logeer bij de biggetjes níét in een huisje van stro. Ook niet in een houten of in een van steen. Ik kampeer in een blitse stal van glas op een boerderij in Nassogne.
De lente is er! Maar ze is nog wat kwakkel. Voor de jaarlijkse gezinstrip met ons drietjes naar de Ardennen, stuit ik op de ideale oplossing: kamperen in de gloednieuwe tiny houses ICI at the Stables. Daar lijk je zelfs binnen buiten te zitten dankzij glazen wanden en dak. Zelfs bij regen zitten we dus safe om toch van de groene omgeving te genieten.
Vol verwachting trekken we met z’n drietjes naar Nassogne, waar een wegwijzer ons het terrein van boer Magerotte doet opdraaien. Het landschap rondom is weids en glooiend,
met ontluikende bossen.
Geen geur te bespeuren
Er dartelen varkens in het gras en gelukkig is nergens de gevreesde stallengeur te bespeuren. De dieren lopen immers vrij rond in hun weides met hier en daar een modderpoel. Ze schuilen als ze daar zin in hebben in traditionele, driehoekige stalletjes met puntdak. “Wij vonden die vorm wel leuk”, vertellen Tim Goes en Toon Haverals. Zo kwamen we op het idee om ook voor logés op de boerderij driehoekige tiny houses op te stellen.”
De initiatiefnemers zijn niet aan hun proefstuk toe; ze hebben eerder al blitse boomhutten geïnstalleerd, In the Trees in het naburige Humain. “Bij boerderij Magerotte startten we ons nieuwe concept op. Elke ‘stal’ heeft een bedstee, een keuken, eigen sanitair en een terras met zicht op de vallei. En op de varkens. Die hebben hier een goed leven. Ze behouden hun eigen bioritme, ze doen wat ze willen.”
Sterren tellen onder het dak
Dat zijn wij ook van plan. De biggen knorren en huppelen inderdaad vrolijk in het rond terwijl wij onze koffers uitpakken. Een witte sofa, een kamerplant, onze stal is eigentijds ingericht. Grote verrassing is wel het bed: vier matrassen naast elkaar in het slaapgedeelte. Met z’n allen samen slapen zoals in een echte stal, origineel is het zeker! “No way”, zegt onze tienerzoon kordaat. Geen nood, in de living vindt hij een uitklapbare sofa. “Ik tel de sterren vannacht door het glazen dak.”
“Zelfs bij regen zitten we safe om van de groene omgeving te genieten”
Het terras is ruim, maar het toilet en badkamertje blijken ieniemienie. Lastig voor mensen met lange benen, of benen tout court. Maar als ik de badkamerdeur openzet, sluit die me af van de living en krijg ik plots ruimte genoeg. En zo vind je met wat creativiteit hier voor alles een oplossing. IJdeltuiten gebruiken het best hun smartphone, want een spiegel is er niet. Te koud? Dan is er de houtkachel. Wie zin heeft, kan buiten koken op een hangende barbecue. Daar is het nu nog wat te fris voor. Wij stappen liever een kwartiertje naar een van de restaurantjes van Nassogne. We belanden er in een brasserie vol volkse figuren die luidruchtig zitten te vertellen en van het weekend te genieten. Regen of niet, hier relaxen ze.
Het kwakkelweer zorgt ervoor dat we ook na de lunch maar kort wandelen en snel op stal zitten. Toch voelt het alsof we buiten zijn. Bij elk straaltje zonneschijn lopen</strong we even naar de huppelende biggen en snel terug naar binnen, net als zij. De rest van de tijd spelen we gezelschapsspellen. Onze living baadt in het daglicht als een serre, we spelen verder tot we de zon zien ondergaan. Gezelligheid kent geen tijd.
En dan, de volgende ochtend, brengt een modern Roodkapje ons een mand vol lekkers voor het ontbijt. Croissants, appelsap, eitjes en… heerlijke hesp. Vol schuldgevoel kijken we van onze pistolet naar de blije varkens in de wei. Ons weekendsprookje is bijna uit, en dat van hen? Ze leven nog kort en gelukkig.
Zien en proeven in de buurt:
Nassogne ligt aan de rand van het woud van Saint-Hubert. Wandelaars, mountainbikers en forelvissers kunnen er hun hart ophalen.
- In mei kun je zien hoe de lokale boeren de heilige Saint-Monon eren. Ze wrijven met een lindetak over de schrijn en mengen de bladeren in het veevoer voor geluk en voorspoed.
- Lekkere restaurants zijn er ook: Le Barathym kreeg een Bib Gourmand voor de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Le Beau Séjour serveert verfijnde gerechten in een elegant kader.
- Van heinde en verre komt men naar Nassogne om de uitstekende vleeswaren te kopen bij slagerij Magerotte, en ook bij de biologische hertenkwekerij Inzofalle. Daar zijn rondleidingen mogelijk, vanaf acht personen en op afspraak.
- Brasserie Saint-Monon zorgt voor lokaal bier. De trappist van Rochefort wordt 15 kilometer verder gebrouwen.
Meer info over het toerisme op visitwallonia.be