De zomer van Emma Moortgat: “Marseille is de nieuwe place to be: het bruist er van kunst, cultuur en hippe foodhotspots”
Van vitamine D tot late night terrasjes met vrienden: de zomer is met stip ons favoriete seizoen. Waar je bekend Vlaanderen in de warmste maanden kan vinden? Dat vertellen ze graag zelf. Dit zijn de vakantieplannen van Dertigers en Knokke Off-actrice Emma Moortgat (28).
Dit artikel maakt deel uit van ons zomerplan, een dossier vol inspiratie om er een onvergetelijke zomer van te maken. Klik hier om alle artikels te ontdekken.
Dag Emma, na een eerste hoofdrol in Dertigers en een interessante bijrol in het populaire Knokke Off: komt er voor jou een drukke zomer aan?
“Een zomer met de juiste afwisseling denk ik: ik heb een paar fijne persoonlijk projecten op de planning staan: onder andere met een bevriende cameraman een paar eigen fictieve verhalen op film proberen krijgen. Ik die op een crossmoto door de Brusselse korenvelden snel bijvoorbeeld – en dat dan poëtisch in beeld gebracht met een retro superachtcamera. Heel vrij allemaal, een beetje experimenteren en zien wat dat geeft.
Het is voor mij vooral een manier om invulling te kunnen geven aan een paar verschillende personages: ik heb dat soms nodig om mezelf kwijt te kunnen. Wat ik ook heel graag doe trouwens, is collages maken: foto’s, fonts en andere beelden uit magazines knippen en die dan op gevoel samenleggen tot een nieuw geheel. Daarnaast draaien we deze zomer ook een nieuw seizoen van Dertigers, en is er natuurlijk ook wat tijd voor vrije tijd.”
Hoe vul je die vrije dagen liefst in?
“Op een warme zomerdag, trek ik graag naar de Belgische kust: een beetje fietsen, een plonsje in zee en ’s avonds met een aperitief en een strandlaken genieten van de ondergaande zon. Daarnaast ga ik ook zeker een paar festivals proberen meepikken en tijd nemen om gewoon een beetje rond te hangen in Gent en Brussel. Ik hou van de rust en traagheid die de zomermaanden naar de stad brengen. Het is overal kalmer, want veel mensen zijn op vakantie, maar ook ík heb meer tijd om dingen te doen die er anders niet gauw van komen: een expo bezoeken of eens lunchen op het terras van mijn favoriete koffiebar op een doordeweekse dinsdag bijvoorbeeld.”
Heb je favoriete plekken aan de Belgische kust?
“Ik hou vooral van Knokke-Heist: maar dan niet van het mondaine Knokke, eerder van het stuk natuur. Het Zwin, de polders, de duinen en het strand zoals je dat ook terugvindt vlak over de Nederlandse grens in Cadzand en Vlissingen. Heel mooi en fijn om te wandelen.”
Ook nog een buitenlandse trip op de planning staan voor de zomer?
“Met de trein naar Marseille. Een stad die me op dit moment heel erg aantrekt omdat er zoveel gebeurt op vlak van food en cultuur. Er kwamen de afgelopen jaren heel wat nieuwe bars, leuke hotels, concept stores en eigentijdse foodconcepten bij. Een favoriet adresje is Figure, een coole cave á manger opgericht door een paar jonge locals met een focus op natuurwijn en een verfijnde, maar hippe keuken – en ook bij Tuba Club, een restaurant tussen de rotsen aan zee, vind ik het fijn aperitieven. Waar ik ook graag even binnenspring, is bij Jogging en Sessùn Alma: twee mooie concept stores met een heel smaakvolle selectie aan kledij en design.
Credit: Adrien Maurice.
Wat de stad een extra dimensie geeft, is haar verleden als havenstad. Door die geschiedenis bouwde Marseille al een heel rijk cultureel verleden op. Door de modernere revival nu, lopen oud en nieuw er op een heel interessante manier door elkaar heen, wat zorgt voor een bruisende en aparte mix van indrukken. Wat ik zeker nog wil doen, is de Cité Radieuse bezoeken, een indrukwekkend gebouwcomplex van Le Corbusier en een wandeltocht door de Calanques, een prachtige verzameling rotsen en baaien aan de kust, maken. Het doel van die hike: Chez Les Belges, een beach bar aan de zeerand die je alleen te voet kan bereiken.”
Lees hier de one-on-one van Feeling-hoofdredacteur Els Keymeulen met actrice Emma Moortgat: over haar eerste echte hoofdrol, over grote dromen en leren loslaten.
Ben je een impulsieve reiziger, of eerder van het voorbereidende type?
“Allebei een beetje (lacht): ik geloof heel erg dat voorbereiding key is. Omdat ik zeker niks wil missen, zoek ik op voorhand vaak tot in de puntjes uit wat er allemaal te zien is en wat ik zeker moet doen. Ik wil achteraf niet het gevoel hebben dat ik er niet alles uitgehaald heb. Maar: ik houd aan die planning wel niet rigide vast. Ik laat veel ruimte voor verrassingen en last-minute initiatieven.
Marseille is heel up & coming: er bruist vanalles op vlak van kunst, architectuur en food. De leuke bars, moderne foodcontepten en concept stores schieten er als paddenstoelen uit de grond
Waar ik absoluut niet van houd, is van massatoerisme: de plekken waar iedereen gaat, probeer ik te vermijden en zet eerder in op hidden secrets. De plekjes waarvan elke toerist misschien wel wou dat hij ze gevonden had, maar die meestal niet zomaar voor het rapen liggen. De beste – of meestal zelfs enige manier – om daar te geraken, is aan de praat raken met een local die je zo’n spot tipt. Dus daar probeer ik op elke plek wel voor te zorgen (lacht). In Marseille heb ik alvast een urban hike geboekt, een tour waarbij een lokale gids je mee op sleeptouw neemt door de stad en je langs alle urban coole en geheime plekken loodst.”
Is er een bestemming in het buitenland waaraan je je hart verloren bent?
“Een paar jaar geleden trok ik met een paar vriendinnen naar Silvaplana: een prachtig uitgestrekt merenplateau in de Zwitserse bergen. Je kan er verschillende watersporten beoefenen, zoals kajakken, kanovaren en zeilen, maar wij gingen vooral om te kitesurfen. Het water is er helderblauw, de lucht vers, het uitzicht weids en de natuur heel ongerept: echt waanzinnig om in zo’n omgeving te kunnen kiten. Een vakantie om nooit meer te vergeten.”
Nog een land dat op je bucketlist staat?
“Ik zou heel graag Oost-Europa ontdekken: Kroatië, Montenegro, Georgië – omdat dat een regio is die voor mij voorlopig nog een beetje onontdekt blijft. Vooral Slovenië, waarvan velen beweren dat het het mooiste land van Europa zou zijn, staat hoog op het lijstje. Niet alleen is de natuur er indrukwekkend en superdivers – naast uitgestrekte bossen, open plekken aan de waterkant, zijn er ook gebergtes, rivieren, meren en watervallen. Omdat er zoveel prachtige campings zijn tussen de bomen of aan oevers van een rivierbedding, is het ook een uitstekend land om met de mobilhome of een campervan door te trekken.
Precies zoals ik het graag zou doen: samen met een travelbuddy in de auto springen en op het ritme van de zon rijden en halt houden op die plekken waarvan we voelen dat we er wat langer willen blijven. Zonder verplichtingen, zonder nijpende agenda en mét een digital detox: een echte slow life-experience.
Je zomers als kind: hoe herinner je je die?
“Samen met mijn ouders en nog een paar andere familieleden trokken we meestal naar ons vakantiehuis in Lavandou, een mooi stukje Frankrijk aan de Côte d’Azur. Het is daar dat mijn liefde voor watersport is ontstaan: vooral kitesurfen vind ik zalig. Omdat ik nogal wat ouder ben dan de rest van de ‘tweede generatie’, herinner ik me die zomers helaas ook vooral als accidentele babysit (lacht). Ik als tiener die met een troep vijf tot tienjarigen op het strand zandkastelen zit te bouwen of een oogje in het zeil houdt terwijl de volwassenen zich die taak voor een keertje kunnen laten ontglippen. Heel begrijpelijk vind ik nu, maar heel leuk vond ik toen dat meestal toch niet echt (lacht).
Een land hoog op mijn bucketlist, is Slovenië: samen met een travelbuddy rondtrekken met een campervan door de wilde bossen en gebergtes trekken en rijden op het ritme van de zon. Een echte slow life-experience (lacht)
Een tweede herinnering die me altijd bij zal blijven, is er eentje uit mijn jeugd: ik en een vriendin die het een goed idee vonden om naar onze cabine aan zee te trekken om daar een nachtje op het strand te slapen. Als tiener klinkt dat misschien ruig en een tikje romantisch: een drankje, de ondergaande zon en een hele nacht in openlucht. Maar dat viel best tegen: het was er vochtig, zat er vol muggen en alles hing vol zand. Ik heb vermoedelijk zelden zo slecht geslapen als die nacht (lacht).
Belangrijke inzichten die je ooit van op reis meebracht?
Voor mijn studies ging ik een jaar op Erasmus in Kopenhagen: de levensstijl daar beviel me wel. Work-life balans is voor Kopenhagers heel belangrijk: ze streven een bewustere en tragere mindset na en leven volgens het ritme van de seizoenen. Zo stoppen ze tijdens de winter, wanneer het vroeg donker is, ook vroeger met werken, om aan ‘hygge’ te doen – het knus en gezellig te maken binnen. Dat Kopenhagen aan het water ligt, helpt daar volgens mij wel aan: natuur maakt rustig, en water zeker. Net zoals dat op veel eilanden ook het geval is trouwens, is Kopenhagen redelijk zelfvoorzienend: veel producten komen er van lokale telers en leveranciers.
Daarnaast is Kopenhagen ook echt een groene stad die denkt aan de toekomst én gezondheid van haar inwoners: naast veel groengevels en groene gebouwen, wordt er ook heel sterk ingezet op de fiets als belangrijkste vervoersmiddel – de hele stad is perfect aangepast op voetgangers en fietsers en er is een uitgebreid netwerk van fietsostrades.”
Is duurzaamheid voor jou een belangrijk thema?
“Ja mega: ik neem zelf ook heel vaak de fiets en probeer me qua reizen te beperkten tot bestemmingen binnen Europa – vooral in de zomer. We hoeven het niet ver te gaan zoeken. Ik denk ook twee keer na vooraleer ik een verre reis maak. Als ik naar het zuiden trek, doe ik dat meestal met de trein: ik spring erop in Rijsel en rijd tot in Toulon of Marseille en van daaruit zie ik dan wel weer verder. Eten probeer ik ook volgens het ritme van de seizoenen te doen en vooral lokaal: asperges in het voorjaar, aardbeien in de zomer en geen mango’s die ver van overzee moeten komen, zo’n dingen. Ik eet ook weinig vis en vlees. Ik geloof niet in extremen en in jezelf dingen ontnemen, maar ik vind het wel belangrijk om op ieder vlak mijn best te doen, en alles met mate te consumeren.
Als je reist: is er iets dat je altijd meeneemt?
“Een fototoestel. Al neem ik tegenwoordig ook veel foto’s met mijn zonnebril, een Ray-Ban die met een simpele druk op de rand van het montuur een foto neemt of begint te filmen. Vooral heel makkelijk als je een activiteit aan het doen bent waarbij je handen niet vrij zijn, zoals kitesurfen. Wel een beetje gevaarlijk voor mijn gezelschap moet ik toegeven, want die hebben niet altijd door dat ze op beeld vastgelegd worden. (lacht)
Je vertelde daarstraks al over een paar leuke persoonlijke projecten. Welke weg zou je jezelf professioneel liefst zien uitgaan?
Wat ik echt graag nog eens zou doen, is acteren in een andere taal. Omdat ik toch perfect drietalig ben – ik spreek Nederlands, Frans en Engels – en ik nu recent een paar toffe projecten bij op m’n cv heb, lijkt dit me het uitgelezen moment om met mijn showreel en artistiek CV onder de arm bij talentagentschappen in Parijs en Londen aan te kloppen, om daar eventueel vertegenwoordigd te kunnen worden en als actrice aan de slag te gaan..
Nog iets op je bucketlist op dat vlak?
Met Knokke Off en Dertigers heb ik er twee projecten opzitten waarin de personages die ik vertolk twee heel tastbare mensen zijn die pal in de realiteit staan – al lag de rol van Emilie in Knokke Off uiteraard wel ietsje verder van m’n bed dan die van Laura Meersman... Alhoewel (lacht). Wat ik graag ooit nog zou doen, is een heel fysieke rol spelen: een actiefilm met een powerwoman als hoofdrol, eentje die heel badass is en fysiek dominant is – een beetje á la Uma Thurman in Kill Bill. Dat vind ik stoer. Er moeten natuurlijk ook sterke dialogen aanwezig zijn, maar de benadering van die rol als actrice, is voornamelijk fysiek, meer dan psychologisch. Het moet door je lichaam gaan.
Ik zou ooit graag eens een heel fysieke rol spelen: een actiefilm met daarin een powerwoman als hoofdrol. Eentje die heel badass is en fysiek dominant – á la Uma Thurman in Kill Bill
Voor haar nieuwste film The Challenger kruipt Zendaya in de huid van een professioneel tennisspeelster – zoiets lijkt me ook geniaal om te doen. Of een rol waarvoor ik in korte tijd een heel nieuwe skill moet aanleren – omdat mijn personage bijvoorbeeld een professionele muzikante is of perfect Duitstalig – zou ik ook leuk vinden.”
Naast actrice ben je ook model. Daar nog specifieke plannen voor de toekomst?
“Wat puur modellenwerk betreft niet echt, omdat ik geen klassiek model ben in die zin dat opdrachtgevers of ontwerpers me niet boeken voor puur mijn looks, maar eerder omdat ik al een verhaal of een persoonlijkheid met mij meebreng. Ze vragen mij omdat ik kan acteren en op die manier ook een fictieve setting rond een product kan neerzetten.
Zelf van a tot z zo’n verhaal scheppen, is dan wel weer iets dat nog hoog op mijn lijstje staat: voor een groot Frans modehuis als Hermès, Dior of Chanel, een zwart-wit video opnemen op een Franse klassieker, waarin een vrouw in de regen loopt en door de straten van Parijs verdwaalt. Lekker dramatisch. In de jaren 60 stijl. Ik heb het al helemaal in mijn hoofd zitten (lacht).
Hoe ziet je favoriete zomeroutfit eruit?
“Ik ben wel voor de matching outfits: niet per se een co-ord met twee items in dezelfde stof of kleur, maar eerder twee basisstuks die voor mij perfect bij elkaar passen, zoals een oversized hemd en een shortje bijvoorbeeld. Ik koop dingen vaak in tweevoud – wat het misschien wel iets duurder maakt, maar ook makkelijk. Ik moet nooit nadenken over wat ik met wat ga combineren. (lacht)”
Wat zit er in je reistoiletzak?
“Buiten zonnecrème en gezichtsreiniger om m’n gezicht daarna ook weer vet- en zonnecrèmevrij te maken, eigenlijk niet zoveel (lacht). Ik ben niet zo voor make-up in de zomer: een beetje mascara mag, maar voor de rest zorgen de zon en het vakantiegevoel wel voor een mooie natural glow.”
Een zomerbar of terrasje waar we je deze zomer zeker kunnen spotten?
“De Gentse Feesten doe ik sowieso (lacht), net zoals Gent Jazz – een heel andere sfeer, maar minstens even gezellig. Daarnaast zou je mij op een zomerse dag ook weleens kunnen spotten op het terras van Dada Chapel Distillery, een distilleerderij die je alleen vindt als je ervan gehoord hebt. Op zaterdag kan je de distilleerderij bezoeken en er hun lokale gin, vodka en rhum proeven, ideaal voor een apéro met vrienden. Vooral de setting maakt het af, want de distilleerderij vond plek in een historisch stadspaleis met daaraan een prachtige binnentuin én kapel waar de distillaten liggen te rijpen. Echt een heel speciale plek. Voilá: een echte hidden secret van een Gentse local (lacht).”
Heb je een favoriete zomerdrankje?
“Ja! Watermeloen gevuld met vodka. Je boort een klein gaatje in een watermeloen, giet de vodka daar vervolgens door en laat dat een nachtje in de koelkast staan. De volgende dag is de alcohol helemaal in het vruchtvlees getrokken en heb je een lekker fruitige cocktail klaar (lacht).
Een favoriete zomergerecht?
“Salade van watermeloen, gekleurde tomaten, feta en munt. Een gerecht dat ik in Marseille heb leren kennen. Lekker fris en vol van smaak.”
Een boek dat deze zomer op jou ligt te wachten?
“Niet echt eigenlijk: ik moet vaak al zoveel tekst blokken, dat ik daarna niet snel nog eens naar een boek zal grijpen. Wat ik wel graag doe, is podcasts luisteren. Momenteel ben ik bezig aan Het Cycluskompas, een podcast die je meer leert over leven volgens je natuurlijke cyclus. Ik ben afgestapt van hormonale anticonceptie, omdat die een grote invloed uitoefent op zowel je lichaam als geest.
In de podcast spreken ze over ‘de vier seizoenen’ waaruit de natuurlijk cyclus van een vrouw bestaat. Het seizoen waarin je eisprong plaatsvindt, duiden ze aan als de zomer: je oestrogeen-levels stijgen, je hebt meer energie en voelt je doorgaans ook beter. Dat is voor mij ook hoe ik mij werkelijk tijdens de zomer voel: energieker, creatiever en heb goesting om dingen te ondernemen of nieuwe zaken uit te proberen.”
Meer tips voor de zomer:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier