Dé citytrip: Kopenhagen

Kopenhagen is dé hotspot voor culifans in Europa. En al helemaal tijdens het culinaire festival Copenhagen Cooking, dat in augustus de Scandinavische keuken in de schijnwerpers zet. Je kunt er proeven aan kraampjes, dineren bij chefs thuis en je inschrijven voor workshops. De grote thema's dit jaar zijn wilde kruiden, bier en de gele duindoornbes, die als 'de citroen van het noorden' de nieuwe hype is.

Naast dit jaarlijkse festival, dat nu zijn tiende editie viert, is de stad intussen een pelgrimsoord voor gastronomen van over de hele wereld. Die komen naar het beroemde Noma afgezakt dat werd verkozen als beste restaurant ter wereld. Maar er zijn ook minder bekende genietersadresjes voor elk budget en elke smaak. Wij verklappen je waar!

Copenhagen Cooking, 22-31/8

De lekkerste adresjes in Kopenhagen

Ster zonder kapsones

A.O.C.heeft een Michelinster en verschuilt zich in de kelders van een eeuwenoud, gigantisch herenhuis in het centrum van Kopenhagen. Een geheim adresje voor pure genieters! Chef Søren Selin is jong en dynamisch, maar niet verwaand. Hij kookt zonder rocksterren-attitude met gedreven passie voor fine dining. Smaken van de winterse aarde wisselen af met delicatessen uit de Noordzee. Sommelier Christian Aarø serveert er de bijpassende wijnen bij. Op weekdagen kun je voor een 5-gangenmenu kiezen, in het weekend zijn dat 7 of 10 gangen. Het prijskaartje (vanaf € 100 voor een menu) valt goed mee naar Kopenhaagse én Michelinnormen.  

A.O.C., Dronningens Tværgade 2

>>Ontdek hier een wegenkaartje

>>Reserveer nu

Een glas op het terras

In een oude slagerij zit nu wijnbar en bistro Paté Paté van de charismatische broers Kenn en Dan Husted. Je komt hier om een goed glas te drinken van de boetiekwijnen en het dito bier die met veel liefde werden uitgezocht door de broers. Je zit buiten met uitzicht op het Meatpacking District (met dekentjes en verwarming voor de koelere avonden) of binnen in de erg knusse ruimte. Je proeft er smaakvolle gerechten die zuiders zijn geïnspireerd. Vaak is er live muziek en zelfs op een doordeweekse avond zit het restaurant afgeladen vol.

Paté Paté, Slagterboderne 1

>>Ontdek hier een wegenkaartje

>>Nu reserveren

Paté Paté

Klaar voor nummer 3

Het gerucht doet de ronde dat chef Rasmus Kofoed van Geranium snel zijn derde Michelinster zal krijgen. Meteen de eerste en enige van Scandinavië. Het gaat er iets gereserveerder en chiquer aan toe dan in Noma, maar de gerechten zijn van hetzelfde hoge en inventieve Nordic Cuisine-niveau. Men serveert er diepe en explosieve smaken zoals een zwartverbrande, jonge aardappel met schapenmelkboter. Alsof de duivel met een jong maagdje flirt. Gifgroene pareltjes van dille en zalm of spruiten, zeer kort geblancheerd, geflankeerd door lokale oesters. Dit is een uitstekend adres en een must-do voor wie op culinaire pelgrimstocht naar Kopenhagen gaat.

Geranium, Per Henrik Lings Allé 4

>>Ontdek hier een wegenkaartje

>>Reserveer nu

Top smørrebrød

Wie kent deze fameuze, Deense open sandwiches niet? Smørrebrød zijn sneetjes roggebrood waar allerlei hartig lekkers wordt opgestapeld. De top van het smørrebrød vind je bij Aamanns, het restaurant van Adam Aamanns. Elke dag worden hier duizenden broodjes besteld als take-out en afgeleverd bij bedrijven en mensen thuis. In het restaurant zelf, langs een drukke baan inØsterbro, eet je delicate versies met gebakken kabeljauweitjes of met biozalm en gesmoorde prei.

Aamanns, Øster Farimagsgade 10

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Gourmet hotdogs

Kopenhagen heeft de beste hotdogs van de wereld. Zoals die van John Michael Jensen die naast de gewone hotdog ook gourmetversies met biologisch vlees, zelfgemaakte opgelegde groenten, huisgemaakte mosterd en meer van dat lekkers presenteert. John's Hot Dog Deli werkt samen met brouwerijen om speciale hotdogs te maken die perfect passen bij een goed glas lokaal bier. Als het keukenteam van Noma iets te vieren heeft, dan vragen ze soms aan John om met zijn hotdogkraam tot bij hen te komen. Zelf proeven? John staat elke twee weken van de maand aan de ingang van het Centraal Station van Kopenhagen. Via Facebook kun je checken wanneer het zover is.

John’s Hot Dog Deli, Bernstorffsgade, Centraal Station

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Bio fastfood

Wie heeft McDonalds nodig als Bio Mio’s bestaat? Hun betaalbare snelle happen zijn 100% biologisch (met 5% speling weliswaar) en de meeste producten zijn dichtbij aangekocht. De hitte van de keuken wordt gerecycleerd en gebruikt als verwarming, het personeel draagt fairtrade uniformen en de gerechten kies je volgens je eigen stemming:  'Winter Ease', 'After Shopping Relief', 'Libido Enchancer'... Veel gezonde gerechten met lokale groenten, wat vis en een beperkt aantal met vlees. De prijzen zijn naar Deense normen aan de lage kant. Probeer zeker eens en van de hartige soepjes met versgebakken brood.

Bio Mio, Halmtorvet 19

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Bio Mio

Vis met vakkennis

Anders Selmer is de ex-partner van René Redzepi, de chef van Noma, en stapte een tijdje uit de horecawereld om voor zijn zieke dochter te zorgen. Nu is hij er weer, en hoe! Met Kødbyens Fiskebar, een schat van een restaurant met de nadruk op vis, mikt hij op een jong en eclectisch publiek met veel vakkennis. Probeer een glas Arwan-wijn, van de wijngaard die eigendom is van Anders en René op het eilandje Lilleø.

Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100.

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Fiskebar

Degusteren & design

Fans van Arne Jacobsen nemen het best de lift naar de 20ste verdieping van het bekende hotel Radisson Blu (aka het Royal) in hartje Kopenhagen. Daar dineer je met origineel bestek en meubels van de bekende, Deense ontwerper én met spectaculair uitzicht over de stad met Tivoli vlak aan je voeten. Alberto K’s menu is geïnspireerd op de New Nordic Cuisine met producten die van zo dichtbij mogelijk komen en erg seizoensgebonden zijn. Tarbot met kaviaar, kool en een mosselsausje bijvoorbeeld. Vijfgangenmenu vanaf  € 100.

Alberto K, Hammerichsgade 1

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Zo kom je er

Vanuit Brussel vlieg je rechtstreeks naar Kopenhagen in amper 1 uur en 15 minuten. Vanaf € 188 met SAS.

Partner Content

Gesponsorde content