Daarom ga jij binnenkort ook warm bubbelen in Bath
Wist je dat Bath de drukst bezochte Britse stad is na Londen? Wij weten waarom! Na de Romeinen en de Britse adel vallen ook wij voor de charmes van Bath en zijn hete bronnen, coole boetieks en hotte bars. Dit kun je er allemaal gaan doen... (Evy Van Elsacker)
Relaxen in de warmwaterbronnen
Relaxen in de warmwaterbronnen
In een tijd dat corsetten de norm waren, vond Queen Victoria Bath maar een verderfelijke stad, met al dat vertier in de stad en (half)naakt in de baden. Laten wij dat nu juist een troef vinden! Qua monument zijn de Romeinse thermen absoluut het zien waard, maar om je zelf in het warme water onder te dompelen moet je elders zijn. Dezelfde eeuwenoude bron voedt nu de moderne Thermae Bath Spa, met natuurlijk hete baden afgekoeld tot 38 *C, kleurendouches en jacuzzi’s. Kies voor een bezoek ’s ochtends of bij zonsondergang, want het kan er behoorlijk druk zijn. Wij genoten volop van de rooftop pool met zicht op de kathedraal van Bath en zijn daken. Heb je iets te vieren, dan kun je in het Cross Bath in een historische monument een private party boeken.
Wil je het rustiger, dan is het nieuwste luxehotel van Bath een aanrader, The Gainsborough is de enige hotelspa met water uit de authentieke thermale bron in zijn wellness. Je komt er gratis in als je er logeert, of boek een spadag met lunch.
Na het baden kun je, zoals de gewoonte was bij het badende volkje, gaan wandelen door de mooie parken zoals Prior Park of Parade Gardens en de omringende natuur, net als de adel en bourgeoisie van weleer, in de heuvels rond Bath. De Skyline Walk voert je in 10 km rond de stad, met schitterende zichten.
Proeven van gincocktails
Proeven van gincocktails
Voor modern vertier kun je je een weg banen door de vele pubs en bars van deze studentenstad. Toppers zijn de posh ginbars en distilleerderijen, zoals de Bath Gin Company met eigen laboratorium en inhouse gin bar waar je de creatie van de dag kunt gaan proeven. ’s Avonds zijn cocktailbars Circo en Sub 13 een aanrader, boven eet je beneden feest je.
Gastropubs zijn ook altijd gezellig, met Checkers, Frampton’s Ballyhen, The Crystal Palace en Salamander als toppertjes.
Mag het wat statiger? De adel ging na het baden naar het bal in The Pump Room om bronwater te drinken en te socializen. De zaalmanager waakte erover dat er zich geen kliekjes vormden. Wij vinden het er aangenaam voor een high tea met pianist. We dansen ook stiekem graag even door de schitterende balzalen van The Assembly Rooms onder kristallen luchters.
Shoppen in conceptstores – en dan is er afternoon tea!
Shoppen in conceptstores – en dan is er afternoon tea!
Zonder de benen onder je lijf te lopen alle internationale top mode&beautymerken zien plus originele boetieks? Dat kan perfect in Bath, een shoppingwalhalla op mensenmaat. Je vindt er binnen wandelafstand de grote merken die je ook in Londen ziet, plus lokale conceptstores en originele boetieks. Vaak kun je daar shoppen én eten of theedrinken, zoals in The Loft met interieurspullen, mode en lekkers. In de eeuwenoude overdekte galerij zitten nog steeds prachtige bloemisterijen en winkels met achteraan eethuisjes en pubs verstopt. In warenhuis Jolly’s House of Frasier vind je zowat alles, inclusief thee en taart als je aan een pauze toe bent.
Onze favoriete shops zijn T2 met prachtige, moderne theeserviezen, Neal’s Yard Remedies met natuurlijke beautyproducten en massages als je daaraan toe bent, Boho mode en accessoires, Anthropologie met hele verrassende mode maar ook mooie deurknoppen. Bij Loake Shoemakers vind je mooie laarzen in alle maten en breedtes, voor dunne en dikke kuiten, en allemaal in 100 % leder.
Voor of na je winkelstrooptocht is een bezoek aan het Fashion museum absoluut een aanrader. Je ziet er de evolutie van de hoepeljurken uit Jane Austen’s tijd tot Jean-Paul Gaultier en je maakt er een selfie van jezelf in retro-outfit.
Luisteren naar spannende verhalen
Luisteren naar spannende verhalen
De beroemdste inwoner van Bath is Jane Austen, die de bourgeois levensgewoontes in de Victoriaanse tijd schetste in wereldberoemde romans als Pride and Prejudice, met de onweerstaanbare Mr Darcy. De stad dient als decor in meerdere van haar boeken. Jaarlijks in september is er een Jane Austen festival (nu van 7 tot 17 september) met kledij en voordrachten uit haar tijd, en het hele jaar door kun je het Jane Austen Centre bezoeken. Ook walking tours door de stad in haar voetsporen zijn een aanrader voor de fans.
Maar ook Frankenstein werd deels geschreven in Bath. Wij zijn meteen in de ban van actrice Sheila Hannon die het spannende levensverhaal van de schrijfster Mary Shelley vertelt terwijl we door de straten dwalen waar Mary kwam. Leefde ze in een ménage à trois? En wat richtte haar hartenbrekende man aan qua ravages? Hoe kwam ze ertoe om begin 1800 al in die tijd over een half mens-half robot te schrijven? Daar blijkt een milieuramp mee te maken te hebben, maar ook uitvindingen. We hangen aan de lippen van de actrice.
Binnenlopen in architecturale wonderen
Binnenlopen in architecturale wonderen
Het mondaine Bath was een voorloper qua achitectuur in de tijd van King George. De ronde pleinen en halvemaanvormige straten van architect John Wood voor The Circus en The Royal Crescent van Bath waren de allereerste in hun soort, en voorlopers voor de chique Londense gekromde straten of ‘crescents’. Je kunt er zowaar binnenlopen in Number One, waar alles nog net zoals toen is, tot de tikkende klok en de gedekte tafel toe.
Nog leuker is het om in zo’n huis te logeren of te lunchen, wat kan in het middelste huis van de indrukwekkende Royal Crescent, het prachtige The Royal Crescent Hotel & Spa. Iets verderop zit een minder prijzig, uitstekend restaurantje met de vrouwelijke chef en ook The Olive Tree zit in een Georgian huis, op de benedenverdieping. Ook Henry’s zit verstopt in een klassiek herenhuis en Browns in een monumentaal pand langs de rivier. Zo geniet je van lekker s op je tong in een prachtkader.
Een andere blik op de architectuur krijg je vanop de rivier Avon. Je kunt inschepen voor een boottrip aan de Pulteney brug, de enige in Engeland met winkeltjes erop. Die brug, de thermen, de monumentale architectuur en de zeven heuvels rond de stad zijn de reden waarom Bath weleens het Rome van Engeland wordt genoemd.
Je spoort naar Bath met de Eurostar via Londen en aansluitend de Great Western Railway vanuit London Paddington Station. Totale reistijd 4u30, vanaf € 68 voor de Eurostar en £ 51 voor de aansluitende trip. De mooiste hotels vinden wij The Gainsborough voor zijn spa, The Queensberry voor de centrale ligging en het topontbijt, en het monumentale The Royal Crescent voor de authentieke sfeer.