Winterwonderland Colmar: kerstmagie in het hart van de Elzas
De huizen in Colmar lijken wel van peperkoek, de kerstlichtjes weerspiegelen in de rivier en de topchefs maken er een culinair walhalla van. De calorieën ski je er daarna af in het sneeuwwitte landschap van de Elzas.
De kerstman voert je graag in een bootje door La Petite Venise in Colmar. Deze peperkoekenhuizenstad is de perfecte keuze voor een culinaire kersttrip, met een heerlijke tête-à -tête tijdens elke topmaaltijd. Een betere kerstbestemming voor romantici en foodies is er niet. Colmar is bovendien kleinschaliger dan Straatsburg en makkelijk te voet te bezoeken. Twinkellichtjes sieren de vakwerkhuizen in het historische centrum, grotendeels een voetgangerszone.
Klinken met Crémant d’Alsace
Start in het reuzenrad, dan heb je al meteen een goed overzicht om je te oriënteren. Maar liefst zes kerstmarkten sieren de pleinen van eind november tot eind december. En dan is er op de Montagne Verte nog een culinaire markt tot het eerste weekend van januari, met showcooking.
Opvallend veel Duitse woorden hoor je in deze Franse streek vlak bij de Rijn, met nog een eigen dialect, een rijke kersttraditie en eeuwenoude vakwerkhuizen. Je verwacht elk moment Hansje en Grietje tegen te komen in dit pittoreske decor. Behalve warme wijn kun je aan de kramen ook Crémant d’Alsace proeven, delicate bubbels die een waardige concurrent voor champagne zijn. Cadeaus voor je foodievrienden vind je zeker op de Place Jeanne d’Arc met lokaal lekkers, en op de mooie, overdekte markt in de Rue des Écoles.
Natuurlijk kun je aan de kraampjes zuurkool met worst proeven, maar er zijn ook verfijndere opties, zoals Flammkuchen, een soort rechthoekige pizza met ultradunne bodem, vaak met spek en ui. Of Baeckeoffe, een ovenschotel met groenten, lamsvlees en varkensvlees. Ook Kougelhopf-gebak en snoepjes met dennenhars worden hier gemaakt naar aloude recepten. Bij Fortwenger vind je de beste peperkoek, kerststollen en gevlochten Bredele-koekjes.
Tussen al die pittoreske woningen en renaissance-juwelen schuilen parels van restaurants
Laat je al kuierend van de ene kerstmarkt naar de andere verrassen. Een replica van het Vrijheidsbeeld siert de Route de Strasbourg. Dit cadeau van de Fransen aan de Amerikanen werd ontworpen door beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi, geboren in Colmar. Je kunt zijn geboortehuis bezoeken in de prachtige rue des Marchands. En grappig genoeg is er ook een Manneken Pis te vinden, een cadeau van Brussel, te zien hoog op de gevel van het gerechtsgebouw in de rue des Augustins.
Wie de Dominicanenkerk binnenloopt, kan een meesterwerk van die andere beroemde, lokale kunstenaar bewonderen. De middeleeuwse Martin Schongauer schilderde de Madonna in de rozenhaag. Zijn gravures en doeken hebben later Dürer geïnspireerd. Meer kunst is te zien in het Musée Unterlinden, van het beroemde Isenheimer Altar tot werk van Picasso.
Kijk onderweg goed rond, want de woningen zijn kunstwerken op zich. Niet te missen is Maison Pfister, een renaissancejuweel, met klokvormig dak. In de zalen van het statige Koïfhus met zijn mozaïekdaken ontdek je de markt met artisanale producten.
Twinkelende Michelinsterren
Tussen al die pracht schuilen bovendien parels van restaurants. Van het monumentale La Maison des Têtes met honderd grimassende gezichten op de gevel, kun je binnen verder genieten in de historische brasserie.
In het Parc du Champ de Mars serveren de Schillingers al twee generaties lang uitmuntende gerechten. Nu is zoon Jean-Yves aan zet in restaurant JY’s; hij mixt er de Elzassertradities met New Yorkse en Japanse keuken tot een gestileerd menu vol (dure) verrassingen, ideaal als je iets te vieren hebt.
Boven L’Atelier du Peintre fonkelt één Michelinster. Loïc Lefebvre serveert er fantasievolle winterse gerechten zoals verloren brood met champignons en hazelnootsaus, of patrijs met rode biet, cassis en braambes. Culinaire hoogstandjes aan redelijke prijzen; je luncht er voor 50 euro en dineren kan vanaf 80 euro.
Bij deze sterrenchefs is vooraf reserveren de boodschap. Maar geen nood, ook de gewone eethuizen staan bekend om de lekkere keuken. In Bord’eau langs het water in La Petite Venise is ‘bistronomie’ het codewoord. En vlak bij het stadhuis biedt Aux Armes de Colmar perfect bereide, traditionele streekgerechten, zoals een hammetje met Munsterkaas. Bij het dessert krijg je een glas bubbels uit de Elzas.
Winterwonderland rondom
Krijg je er geen genoeg van? Shuttlebussen brengen je desgewenst van Colmar naar de al even feeërieke dorpen in de idyllische omgeving, zoals Kaysersberg en Munster (heimat van de gelijknamige kaas). Ook daar fonkelen kerstlichtjes én vele sterren in de restaurants; de Elzas is de regio met de meeste Michelinsterren van heel Frankrijk.
Chef Olivier Nasti biedt hét adres voor fijnproevers in Kaysersberg, op zo’n twintig minuten rijden van Colmar. Je hebt in Le Chambard de keuze uit een zevengangenmenu aan La Table d’Olivier Nasti of eenvoudiger, maar even onweerstaanbaar eten in zijn Winstub. En de jonge garde staat al klaar in het dorp; slagerszoon én permacultuurtuinier Jérôme Jaegle gaat voor slowfood en heel pure gerechten in zijn restaurant Alchémille, genoemd naar het favoriete alchemistenplantje Vrouwenmantel. Het leverde hem een groene Michelinster op.
Je kunt ook wijnboeren bezoeken en bijvoorbeeld een chocoladepairing uitproberen. Op het wijndomein Freyburger in Ammerschwihr koppelen Nathalie en Christophe hun excellente biowijnen aan pralines van meesterchocolatier Vincent Strackar uit Kaysersberg.
Nood aan wat beweging na al dat lekkers? De pistes rond Lac Blanc liggen op een uurtje van Colmar en laten je de keuze uit één à drie uur wandelen met rackets onder je voeten, langlaufen of zelfs skiën. De dennenbossen en het meer maken het adembenemend mooi.
Hippe hotels in historische huizen
In fijnproeversstad Colmar zijn er hotel-restaurants te over om uit te kiezen. En die zijn – ondanks dat ze in eeuwenoude gebouwen huizen – vaak erg eigentijds ingericht. Superstylish en hip zijn de strakke kamers van Hôtel Quatorze naast de kathedraal. Deze oude apotheek werd minimalistisch ingericht met designmeubels en heeft behalve een coole bar ook nog een Japans geïnspireerde spa. Chef Eric Girardin pakt uit met tijdloze gastenkamers bij zijn restaurant Girardin, waar hij de Elzassertradities in een nieuw jasje stopt (zoals forel met gepekelde bieten, en kalf gerookt in hooi). Liever wat traditioneler? Klassiek Frans ogen de kamers in Le Maréchal met huisrestaurant À l’Échevin. Daar proef je wildgerechten zoals haas of hertenfilet met vijgen en rijstpap, begeleid door betaalbare wijnen. Knoop je aan je citytrip graag enkele dagen in de natuur? Dan is Chalet Hôtel Le Collet bij de Col de la Schlucht, op een uurtje rijden van Colmar, een landelijke aanrader. Met restaurant en sinds kort ook een spa.
Girardin, kamer vanaf € 306 voor 2 personen. Hotel Quatorze, kamer vanaf € 130 voor 2 personen. Le Maréchal, kamer vanaf € 99 voor 2 personen. Chalet Hôtel Le Collet, kamer vanaf € 155 voor 2 personen.