Citytrip Leiden: al fietsend op ontdekking in het kleine zusje van Amsterdam
Twee zussen op de fiets, door het prachtige Leiden. En even verder op de route: twee meisjes op het strand. Klinkt – terecht – als muziek in de oren...
Al fietsend door Leiden en de Hollandse duinen
‘Een Aperol en een gin-tonic graag’. Mijn zus en ik klinken op onze kennismaking met Leiden, ten noorden van Den Haag. Bootjes met passagiers die ook vrolijk aperitieven, varen voorbij. Het is ons eerste bezoek aan deze verrassend charmante stad, waar de allereerste universiteit van Nederland al werd opgericht in 1575. Bij onze check-in in het stijlvolle Boutique Hotel d’Oude Morsch kregen we meteen fietsen ter beschikking om het oude centrum te ontdekken. Net om de hoek lezen we op een plakkaat dat Rembrandt er in 1606 geboren is. De oude en nieuwe Rijn en kilometers kanalen vloeien door de oude binnenstad, omringd door middeleeuwse stadspoorten, bruggen en molens. Op het binnenplein van de Burcht van Leiden staat een meisje in Harry Potter-outfit te poseren voor haar vriendje. Cosplay, vermoeden we grinnikend.
Heel Leiden lijkt wel een filmdecor, met grachten en koopmanshuizen. Een beetje zoals Amsterdam, maar dan kleiner en rustiger. Oases zijn bijvoorbeeld de 35 Leidse Hofjes, tuintjes tussen huizen geschonken door rijkelui die zo hun plekje in de hemel hoopten veilig te stellen. Die rust staat in schril contrast met de drukbezochte terrassen aan de Catharinabrug, waar we de dag besluiten. Gezellig is het hier! En weer is geschiedenis niet ver weg: Waag, het restaurant waar we neerstrijken, blijkt zich in een prachtig gebouw te bevinden waar vroeger de koopwaar uit de schepen officieel werd gewogen. Zowel mijn zus als ik bestellen een stevige hamburger. Morgen springen we opnieuw de fiets op, dus die calorieën raken we wel weer kwijt.
Na ons uitgebreid ontbijt in Boutique Hotel d’Oude Morsch, willen we nog één plek in het centrum zien voor we de omgeving gaan verkennen: de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland.
De verschillende tuinen, waaronder een Chinese kruidentuin en een tropische kas met gigantische waterlelies, zijn inderdaad prachtig, maar we blijven niet te lang hangen: tijd om de kuiten in te smeren! Op de website van de toeristische dienst hebben we zeven fietsroutes gevonden, waarvan er eentje vlak aan ons hotel vertrekt. De route telt 32 kilometer, wat ons nogal uitdagend lijkt, maar daar weet mijn zus wat op. Zelfverzekerd trekt ze naar de receptie: tien minuten later heeft de charmante receptionist twee elektrische exemplaren voor ons geregeld. Duin & Zeeroute, here we come. Eerst fietsen we vooral door buitenwijken. Aan het Valkenburgse Meer wordt het groener. We stoppen er voor een lunch op het terras van Brasserie Buitenhuis. In het Nationaal Park Hollandse Duinen wisselen bossen af met open stukken, en hoe dichter we bij het strand komen, hoe hoger en weidser de duinen. En dan ligt ze daar: de zee! Hoe dol ik ook ben op de Belgische kust, ik vind het heerlijk dat de stranden in Nederland niet zo volgebouwd zijn als bij ons.
Mijn zus en ik fietsen wat rond in het kleine Katwijk aan Zee. Het dorp werd in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd, waardoor het niet zo’n oude ziel heeft als Leiden, maar dankzij vele winkeltjes, restaurants en cafeetjes komen toeristen hier niets tekort. We fietsen tot aan het strand om met onze tenen de temperatuur van het zeewater te testen. Links van ons ligt een rij mooie strandhuisjes, zalig om hier pal op het strand wakker te worden. Superfijn zolang je vanuit je huisje naar de zee kijkt, maar je moet er wel bijnemen dat de huisjes dicht naast elkaar staan.
Na een ontspannen diner in Sand C Bar (strandbars, nog zo’n fijne Nederlandse traditie) besluiten we dat er genoeg ontdekt is voor vandaag. Een bezoek aan de hoogste duin van het Nationaal Park zal voor een volgende keer zijn. We nemen de korte weg terug naar Leiden. Ons comfortabele bed in d’Oude Morsch roept.
‘Heel Leiden lijkt wel een filmdecor – een beetje zoals Amsterdam maar dan kleiner en rustiger’
Onze laatste dag in Leiden. We zouden nog een van de dertien musea die de stad rijk is kunnen bezoeken, maar we hebben meer zin in gewoon wat wandelen en bijpraten, dus houden we het bij shoppen en een terrasje doen. In een van de gezelligste steegjes van het Pieterskwartier kopen we bij Naturals by San elk een albasten kaarsenhouder. Alvast een mooie herinnering aan ons zussenweekend.
Bij Antraciet aan de Nieuwe Rijn hangen zoveel mooie kleren dat mijn zus maar blijft passen. Ik loop buiten op zoek naar een ijsje, maar krijg keuzestress van de overvloed aan ijssalons die Leiden rijk blijkt te zijn: Maxim’s, Soetenso, Matthijs, Carmin, Danice,… Die allemaal eens testen, de hoogste duin beklimmen, een museum doen; redenen genoeg om nog eens terug te keren naar deze fijne, kleine stad.
Meer info op visitleiden.nl
Fiets & hotel
Boutique Hotel d’Oude Morsch aan de monumentale Morspoort biedt 18 hippe kamers. Je kunt er fietsen huren. Vanaf € 114 voor 2 pers. boutiquehoteldeoudemorsch.nl
Lekker Leiden
- Voor lunch, aperitief of diner zit je goed bij Waag, in een gerenoveerd pand met terras aan de grachten. waagleiden.nl
- Laat je in de idyllische binnentuin van Vinteage een high tea serveren, of – top-idee – een high wine. vinteage.nl
- Op de Visbrug ligt het terras van Bar Bistro Raphaël, een van de nieuwste hotspots met een prachtig uitzicht op de Nieuwe Rijn. barbistroraphael.nl
Hotspots aan zee
- Brasserie Buitenhuis ligt aan het Valkenburgse Meer. Top zijn hun romantische ‘strandkassen’, kleine serres voor 2 of 4 personen.
- Op het strand van Katwijk vind je hippe strandbars zoals Sand C Bar, Willy Zuid en Strandhuys Katwijk, die ook strandhuisjes verhuren (lang vooraf te reserveren). sandcbar.nl, willyzuidstrandhuisjes.nl, strandhuyskatwijk.nl
Meer lezen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier