8 x restaurants voor een citytrip in Kopenhagen
Kopenhagen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een citytripsoord voor foodies van over de hele wereld. Die komen naar het beroemde Noma, verkozen tot beste restaurant van de wereld. Maar er zijn ook minder bekende genietadresjes voor elk budget en elke smaak. Van Michelinster(ren) tot hotdogtenten, wij verklappen in welke restaurants in Kopenhagen je moet zijn wanneer je op citytrip bent.
1. Ster zonder kapsones
AOC heeft een Michelinster en verschuilt zich in de kelders van een eeuwenoud, gigantisch herenhuis in het centrum van Kopenhagen. Een geheim restaurantadresje voor pure genieters! Chef Søren Selin is jong en dynamisch, maar niet verwaand. Hij kookt zonder rocksterren-attitude met gedreven passie voor fine dining. Smaken van de winterse aarde wisselen af met delicatessen uit de Noordzee. Sommelier Christian Aarø serveert er de bijpassende wijnen bij. Op weekdagen kun je voor een vijfgangenmenu kiezen, in het weekend zijn dat 7 of 10 gangen. Het prijskaartje (vanaf € 100 voor een menu) valt goed mee naar de normen van Kopenhagen én Michelin.
Dronningens Tvaergade 2, Kopenhagen2. Klaar voor nummer 3
Het gerucht doet de ronde dat chef Rasmus Kofoed van Geranium snel zijn derde Michelinster zal krijgen. Meteen de eerste en enige van Scandinavië. Het gaat er in het restaurant in Kopenhagen iets gereserveerder en chiquer aan toe dan in Noma, maar de gerechten zijn van hetzelfde hoge en inventieve Nordic Cuisine-niveau. Je geniet er van diepe en explosieve smaken zoals een zwart verbrande jonge aardappel met schapenmelkboter. Alsof de duivel met een jong maagdje flirt. Net zo bijzonder: gifgroene pareltjes van dille en zalm of spruiten, heel kort geblancheerd, geflankeerd door lokale oesters. Dit is een uitstekend restaurant en een must-do voor wie op culinaire citytrip naar Kopenhagen gaat.
Per Henrik Lings Allé 4, Kopenhagen3. Top smørrebrød
Wie kent deze fameuze, Deense open sandwiches niet? Smørrebrød zijn sneetjes roggebrood waar allerlei hartig lekkers wordt opgestapeld. De top van het smørrebrød vind je bij Aamanns, het restaurant van Adam Aamanns. Elke dag worden hier duizenden broodjes besteld en afgeleverd bij bedrijven en mensen thuis. In het restaurant in Østerbro eet je delicate versies met gebakken kabeljauweitjes of met biozalm en gesmoorde prei. Een tip als je op citytrip naar Kopenhagen gaat!
Øster Farimagsgade 10-12, Kopenhagen4. Gourmet hotdogs
Kopenhagen heeft de beste hotdogs van de wereld. Die van John Michael Jensen bijvoorbeeld, die naast de gewone hotdog ook gourmetversies met biologisch vlees, zelf opgelegde groenten, huisgemaakte mosterd en meer van dat lekkers presenteert. John’s Hotdog Deli werkt samen met brouwerijen om speciale hotdogs te maken die perfect passen bij een goed glas lokaal bier. Als het keukenteam van Noma iets te vieren heeft, vragen ze soms aan John om met zijn hotdogkraam naar hen toe te komen. Zelf proeven? John staat elke twee weken van de maand aan de ingang van het Centraal Station van Kopenhagen. Via Facebook kun je de data checken. Citytrip-tip!
Bernstorffsgade, Centraal Station, Kopenhagen5. Bio fastfood
Wie heeft McDonald’s nodig als Bio Mio’s bestaat? Hun betaalbare snelle happen zijn 100% biologisch (met 5% speling weliswaar) en de meeste producten zijn dichtbij aangekocht. De hitte van de keuken wordt gerecycleerd en gebruikt als verwarming, het personeel draagt fairtrade uniformen en de gerechten kies je volgens je eigen stemming: ‘Winter Ease’, ‘After Shopping Relief’, ‘Libido Enhancer’... Veel gezonde gerechten met lokale groenten, wat vis en een beperkt aantal met vlees. De prijzen van het restaurant zijn naar Deense normen aan de lage kant. Probeer zeker eens een van de hartige soepjes met versgebakken brood.
Halmtorvet 19, Kopenhagen6. Een glas op het terras
In een oude slagerij zit nu wijnbar en bistro Paté Paté, van de charismatische broers Kenn en Dan Husted. Je komt hier om een goed glas te drinken van de boetiekwijnen en het dito bier die met veel liefde werden uitgezocht door de broers. Je zit buiten met uitzicht op het Meatpacking District (met dekentjes en verwarming voor de koelere avonden) of binnen in de erg knusse ruimte. Je proeft er smaakvolle gerechten die zuiders zijn geïnspireerd. Vaak is er live muziek en zelfs op een doordeweekse avond zit het restaurant afgeladen vol. Leuk om een avondje uit te blazen van die vermoeiende citytrip in Denemarken!
Slagterboderne 1, Kopenhagen7. Vis met vakkennis
Anders Selmer is de ex-partner van René Redzepi, de chef van Noma, en stapte een tijdje uit de horecawereld om voor zijn zieke dochter te zorgen. Nu is hij er weer, en hoe! Met Kødbyens Fiskebar, een heerlijk restaurant met de nadruk op vis, mikt hij op een jong en eclectisch publiek met veel vakkennis. Probeer een glas Arwan-wijn, van de wijngaard die eigendom is van Anders en René op het eilandje Lilleø.
Flæsketorvet 100, Kopenhagen8. Degusteren & design
Fans van Arne Jacobsen kunnen het best de lift nemen naar de 20ste verdieping van het bekende Radisson Blu (aka het Royal) hotel in hartje Kopenhagen. Hier kun je dineren met origineel bestek en meubels van deze bekende Deense ontwerper en met spectaculair uitzicht over de stad met Tivoli vlak aan de voeten. Het menu van Alberto K is geïnspireerd op de New Nordic Cuisine met producten die van zo dichtbij mogelijk komen en erg seizoensgebonden zijn. Tarbot met kaviaar, kool en een mosselsausje bijvoorbeeld. Vijfgangenmenu vanaf DKK 750/€ 100 wat zeker meevalt als in Kopenhagen op citytrip bent.
Hammerichsgade 1, Kopenhagen