5 must-do’s op dé Europese bestemming van het jaar

Evy Van Elsacker

Lonely Planet duidde waddeneiland Texel aan als een van dé Europese bestemmingen van het jaar, en wij kunnen ze alleen maar gelijk geven. Van zodra je de veerboot afkomt, adem je pure lucht, en een vrij gevoel. Schapenwolkjes drijven boven de schapen in de wei, de zon zakt in de zee in 50 tinten paars. De drukte van ‘de overkant’ lijkt plots ver weg. Dit zijn onze must-do’s op Texel!

 

Loungen in Strandpaviljoen Vijftien

1Strandpaviljoen151

Na een bezoek aan het Juttersmuseum vol bizarre vondsten van het strand – oude boeien, handschoenen – en een halte bij Ecomare, waar zeehondjes worden verzorgd en je de hele zeefauna van Texel van dichtbij te zien en te voelen is –  kun je  doorrijden naar het strand. Aan elke kilometerpaal vind je wel een typisch Hollands strandpaviljoen. Wij vinden Paal Vijftien het mooiste, met rieten stoelen, mooie windlichten en accessoires gemaakt van schelpen en zand. De heerlijke, droge roséwijn blijkt tot onze verbazing van Texelse bodem, van wijngaard De Kroon van Texel. Een aanrader!

Garnaalvissen en zeehonden kijken

2bGarnaalvissen

“Trek deze surfschoentjes maar aan”, zegt onze gids. Daar gaan we, het antraciet zwarte slib hangt tot aan onze knieën! Bij laag water kun je van De Cocksdorp naar de zeebodem wandelen en zien hoe de pieren, krabben, wieren en zeesla er overleven. Dwars door mosselvelden bagger je verder, af en toe je schoenen uit het slib losrukkend wel, maar het is een prachtige ervaring. Van aan de golven aan het strand tot de vuurtoren in de verte op het land.

Fris afgespoeld kun je dan vanuit Oudeschild meevaren met een garnalenkotter, de TX10. Daar kan je ervaren hoe de netten te water worden gelaten aan dwarsbomen. De garnalen worden opgehaald en met een draaitrap gescheiden van honderden krabben en visjes. Vervolgens worden ze met aan boord gekookt. Tijdens onze trip wuiven we naar zeehonden, die liggen te luieren op de zandbanken. En dan: pellen maar.

Dineren in restaurant Wambinge

3 restaurant Wambinge

Wrakhout en linnen zetten de warme toon in het restaurant Wambinge, genoemd naar Texels oudste dorp. De service is professioneel en toch gemoedelijk, de kaart staat vol lokaal lekkers, zoals Texels lam met Waddengoud-certificaat en garnalen recht van de kotters. Chef Melvin van Sambeek kwam na tien jaar Amsterdam terug naar zijn roots en kiest resoluut voor pure Texelse producten. “Behalve eenvoudige bistro’s is er nu ook een verfijnd segment aan restaurants, op Texel,” vertelt hij. “Noordzeevis en lokale schaal en schelpdieren zet ik graag op het menu. Zo kan je gebakken scholfilet met waddenkokkels op het menu vinden en natuurlijk mag lam er niet aan ontbreken. Ons lam is heel zacht van smaak en een beetje zilt. Als de koningin buitenlandse genodigden heeft, wordt er altijd Texels lam geserveerd.” Gelijk heeft ze, de smaak is erg delicaat. Ons aperitief is een plaatselijk gebrouwen bier, in de cocktailsaus bij de handgepelde garnalen proeven we Tesselse Geluklikeur. Absolute klap op de vuurpijl zijn de Texelse kazen, met honing van de lokale imker. Proef zeker twee jaar oude, goudkleurige schapenkaas! Wie een (functionele) kamer in Hotel Greenside boven het restaurant boekt, hoeft na al dat lekkers niet meer op pad.

Een wolbad nemen in het Texel Boutique Hotel

4aWolbad

“Ik was 16 en op werkvakantie in Australië, toen mijn ouders vroegen of ik het familiehotel wilde overnemen,” vertelt Marianne Langeveld. Nu is ze 27 en haar hotel is een very stylish boetiekhotel. “Ik heb het hotel na mijn studies overgenomen en helemaal heringericht.” Pas bevallen mag ze vandaag trots zijn op die nieuwe invulling. Het boetiekhotel oogt erg trendy maar is helemaal omgebouwd rond traditioneel Texelse elementen. Een bakfiets in het restaurant, klompen in de badkamer, schapenwol in de wellness. “Ook voor de wellness wide ik een uniek concept. Een bevriende schapenboerin, Ans Kikkert, biedt in het Boutique Hotel exclusief haar woolness baden aan.” Dat is een topervaring.

Terwijl de kinderen in het zwembad plonsen, stappen wij binnen in een houten huisje in de tuin. We worden ingezwachteld met zachte stroken wol, handen en voeten ingewreven met schapenvet en dommelen dan een halfuur in houten kribbes. “De wol van de witte schapen is het zachtst, en wordt enkel in water gewassen,” zegt Nelda die me inwikkelt. “Daardoor blijft hij vet en zit er lanoline in. Die wol prikt niet.” Zo’n wolwrap is een weldaad voor de huid,  ideaal tegen reuma en gewrichtspijnen en de ideale ontspanningstherapie voor stresskippen. De schapenboeren gingen graag rusten in de pasgeschoren, nog vette wol van de schapen, weet Nelda. Wij begrijpen nu perfect waarom. Voeg daarbij de open haard met huisgebrouwen Texelse gin en een toprestaurant. Hier wil ik een week logeren!

Fietsen naar de vuurtoren

5Fietsen

Vanuit De Koogh, halfweg het eiland, is het elf kilometer fietsen naar de vuurtoren van Texels Eierland. Een makkie, zou je denken, maar de hoge, natuurlijke duinen maken het een sportieve tocht door een prachtlandschap. Je zou er bijna een elektrische fiets bij wensen, zeker met een zeewindje erbij! Strandtent De Noordkaap zorgt voor de nodige opwarming, en aan Paal 9 lassen we nog een halte in. De zon zakt in de zee, ruiters galopperen door de branding. In het pikkedonker fietsen we terug naar ons hotel, onder de twinkelende sterren van de melkweg. Duizelingwekkend mooi. En dat allemaal zo dichtbij...

[td_smart_list_end]

Vanuit Antwerpen bereik je Texel na 4 uur rijden en varen. De TESO veerboot brengt je van Den Helder naar Texel in een half uurtje, voor € 37 heen en terug per auto inclusief max 9 inzittenden.

Op zoek naar nog meer leuke adressen aan de kust? Ontdek dan hier de 7 mooiste beach bars aan onze Vlaamse kust en check hier 4 gezellige beach bars in Scheveningen.

Partner Content

Gesponsorde content