5 bruisende buurten in Berlijn
Relaxed. Vriendelijk. De opgewektheid van de Berliner werkt aanstekelijk. Met een iPad-app als gids ontdekken we de coolste plekjes van Berlijn. Ontdek onze citytrip tips.
1. Charlottenburg: fit op de Ku'damm
De ontwapenende vriendelijkheid van de receptionisten in Hotel Aspria zet meteen de toon. Op al onze vragen komt snel een antwoord. Waar het zwembad is. Wanneer we in de spa terecht kunnen. Of we in badjas mogen lunchen daarna. Na enkele baantjes, een deugddoende massage, facial en een lekker gezond slaatje zijn we fit om de stad in te trekken. En daarvoor zitten we goed, vlakbij Kurfürstendamm. Die loopt zowat door de halve stad, met alle chique winkels, van Prada tot Hermès, van Porsche Design tot Duits antiek.
Wij ontdekken pareltjes in deze rustige woonwijk bij de gezellige Savignyplatz met zijn barokke gemeentehuis. Topfoto's van onder meer Helmut Newton en Herb Ritts worden tentoongesteld in kunstgalerie Camera Work (Kantstrasse 149). We ontmoeten er Linda, die nog deel heeft uitgemaakt van de Duitse versie van K3, en ons haar favoriete adressen geeft. "Gaan jullie in deze buurt eten? Een zaligheid is Enoiteca Il Calice, een Italiaans restaurant met maar liefst 700 wijnen", zegt ze nog. "En ga ook zeker naar het paleis Schloss Charlottenburg op de Spandauer Damm." Dat doen we nadat we ons hebben vergaapt aan de vintage meubels bij Dopo Domani (Kantstrasse 148).
2. Mitte: schoenen, brillen en curryworst
In hartje Berlijn, in de wijk Mitte, is onze favoriete winkelstraat Neue Schönhauser Strasse. We genieten van het op-en-top Berlijnse aanbod: artisanale schoenen bij Trippen op nr. 45, een kwallenaquarium als eyecatcher bij modeboetiek 14oz (op nr. 13), zelfgemaakte hoeden bij Fiona Benett. Voor een voordelige hap is het geduldig aanschuiven bij Monsieur Vuong, een lekkere Vietnamees. We maken nog een ommetje langs de Berlijnse design- en zonnebrillen van Mykita, ontdekt door internationale sterren en niet eens duur.
En dan is het cultuur snuiven, met indrukwekkende monumenten. De moderne koepel van het parlementsgebouw Reichstag, de boulevard Unter den Linden die toch iets drukker en minder romantisch blijkt met net iets te veel Knackwurst-stalletjes, de prachtige Brandenburger Tor, die sinds de hereniging opnieuw te bezichtigen is. Bij het Museuminsel is het zalig uitpuffen in de ligzetels van openluchtbar Strand Mitte, langs het water. Verderop zijn er nog meer leuke strandbars aan de rivier de Spree.
3. Kreuzberg: loungen langs de Spree
"Om Berlijn echt te leren kennen, moet je het vroegere Oost-Berlijn bezoeken", zegt Harald me in Bar Solar (Stresemannstrasse 73). De Münchenaar kan het weten, want zijn zus studeert al jaren kunst in Berlijn. We zoeven met een transparante lift naar de 17de verdieping van een building vlak bij de beroemde televisietoren. Hij wijst naar de Spree, die de stad in twee deelde, en waar de muur liep. De oude pakhuizen werden trendy hotels, bars en winkels. Meer nog dan in de rest van Berlijn bruist het hier. Je herkent het 'Oosten' aan het feit dat er ook een bovengrondse tram rijdt en dat de verkeerslichten voor voetgangers er andere poppetjes hebben. Die Ampelmännchen moeten we koesteren, klinkt het. Daarmee bedoelen ze dan de eigenheid van het vroegere Oost-Berlijn. En ja hoor, de wijken van het voormalige Oost-Berlijn weten ons erg te charmeren. De sfeer is zo mogelijk nog relaxter. Alexanderplatz, Rosa Luxemburgplatz, Karl Marx Allee, in een niet zo ver verleden heerste er een streng regime en het is alsof de mensen er nog steeds met volle teugen genieten van het grote verschil.
"Je hebt geproefd van de vrijheid en je zult die nooit vergeten", lees ik op een stukje van de Muur. In een oude fabriekshal van Oost-Berlijn gaan we dineren bij Spindler&Klatt. Met deejays en knusse hoekjes creëren ze een elektro-zensfeertje; na middernacht wordt dit uitstekende restaurant omgetoverd tot dansclub. Het terras kijkt uit op de Spree die hier erg breed is. De rivier die nu geen grens meer is, maar werelden doet samenvloeien.
Nog later die avond bellen we aan ook langs het water, bij een groezelige deur onder een spoorwegbrug, op de Schiffbauerdamm 11. De deur klapt open en we worden verwelkomd in de blitse Bar Tausend, met een glimmend, zeppelin-achtig interieur en jazzy muziek. Filmsterren als Bond-girl Gemma Arterton socializen hier met de trendy people bij een perfect geshakete cocktail. Nog een Pisco Sour of een Pink Mojito?
4. Prenzlauer Berg: stappen en dan brunchen
"Dé wijk om uit te gaan, is Prenzlauer Berg", weet het barmeisje van rock-'n-rollhotel NHOW. Het NHOW zelf heeft ook een bar, maar die is verbazend rustig. "We moeten het barconcept nog finetunen, met deejays", zegt ze. De U2-cd komt me ondertussen de strot uit, maar het interieur is zo leuk dat je er blijft van genieten. Reuzegrote ruimtes, fluokleuren in de liften en organisch doorlopende lavabo's in de toiletten, je blijft je verbazen. Dat het spiegelende gebouw niet omvalt bijvoorbeeld, want het hangt half over de rivier. Dat je hier je eigen cd kunt opnemen, of dat er rappers logeren.
Maar voor nachtelijk vertier moet je dus in Prenzlauer Berg zijn met vele clubs en cafés. De 103 Bar (Kastanienallee 49) bijvoorbeeld. Maar ook de morning after is Prenzlauer Berg de place to be, met vele terrasjes om te ontbijten. De kranten liggen klaar en het ruikt naar koffie. Niet te missen is de retro tearoom annex bloemenwinkel Anna Blume (Kollwitstrasse 83). Het rabarberijs is er om duimen en vingers af te likken en de taartjes zijn onweerstaanbaar.
5. Friedrichshain: marktjes en de Muur
Ook op zondag verveel je je geen seconde, zeker niet in de wijk Friedrichshain. Brocantemarktjes wemelen van het volk, muzikanten spelen jazzdeuntjes op straat, in de parken picknicken mensen. De DDR-standbeelden die de noeste arbeid loven hebben iets aandoenlijks, ondanks hun megalomane formaat. We snuisteren op de brocantemarkt van de Boxhagenerplatz, lunchen in het hippe restaurant Schneeweiss (Simplonstrasse 16) met een sneeuwwit interieur en lookalikes van Boris Becker als obers en fietsen dan naar het Volkspark en verder door tot het Mauerpark. Daar hangt een Woodstock-sfeertje, met kussende koppeltjes in het gras, overal muziek en karaoke en alweer brocantemarktjes. Waarom moesten we ook alweer terug het vliegtuig op? Er zijn al zoveel mensen blijven plakken in deze bruisende stad. Ich bin eine Berlinerin. Eine Ost-Berlinerin, om precies te zijn.
Met de app op pad
De iPad app Cool Berlin van teNeues is een handige manier om de stad te verkennen. Eén druk op de knop en de weg naar exclusieve adressen wordt getoond op de routeplanner. Je ziet ook meteen welke bezienswaardigheden je omringen.
Cool Berlin, te downloaden voor iPhone of iPad in de Apple shop,
Bron: Feeling 06-2011 | Teksten: Evy Van Elsacker