Zo zet je de lekkerste thee
18 jan 2015
Je hebt theeboetieks en theesommeliers, bubble tea, thee in capsules en recepten met thee. Met andere woorden: thee is tegenwoordig heel wat méér dan heet water met een zakje erin.
-
Water speelt een belangrijke rol. Kraantjeswater bevat te veel kalk, dus filter het eerst, of gebruik flessenwater.
Verwarm de theepot voor door er kokend water in te gieten. Laat dat een paar minuten staan en giet het water dan weg. - Schep de juiste hoeveelheid theeblaadjes in de pot (2 à 3 gram per kopje, en 5 gram voor witte en groene thee). Door de stoom die achtergebleven is in de pot, zullen de blaadjes zich openen en hun aroma vrijgeven.
-
Giet water van de juiste temperatuur in de pot.
70°C tot 80°C voor groene thee
80°C tot 85°C voor witte thee
85°C à 95°C voor oolong
90°C voor zwarte thee
Het water mag zeker niet koken, anders gaat het aroma verloren. Pas ook op dat je de theeblaadjes niet verbrandt: giet niet pal op, maar zachtjes rond de blaadjes. - Laat de thee 2 tot 3 minuten trekken. Thee van 3 minuten is opwekkender dan thee die 5 minuten getrokken heeft.
- Wat de theepot betreft: kies glas, dun porselein of terracotta van topkwaliteit waarin de blaadjes kunnen ademen. Gietijzer verstikt ze.
- Schenk de thee in de kopjes en laat hem even afkoelen voor je hem drinkt.