Zo maak je zelf yoghurt zonder machine
Yoghurt uit de winkel is lekker, maar wist je dat je hem ook eenvoudig zelf kunt maken? Het enige wat je nodig hebt is melk, de juiste temperatuur en een beetje geduld.
Zo maak je zelf yoghurt
Dit heb je nodig:
- 1 liter volle melk
- Een beetje yoghurt
Wanneer de melkzuurbacteriën uit je yoghurt met melk tussen 32 en 42 graden zijn, beginnen de melksuikers (dit zijn natuurlijke suikers) zich om te zetten in melkzuren. Het resultaat is een yoghurt.
Zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 40 graden.
- Breng de melk in een pan aan de kook. Laat ongeveer 15 seconden koken en zet dan het vuur uit. Laat de melk afkoelen tot je er je vinger 10 seconden in kunt houden. Voeg dan de yoghurt toe en doe de deksel op de pan.
- Zet de pot in de oven en laat 4 uur in de oven staan. Na 4 uur mag je yoghurt uit de oven. Laat hem dan nog een nachtje rusten.
Belangrijk: zorg dat je de potten waarin je je yoghurt giet, goed steriliseert. Doe dat ook met de lepels die je gebruikt. Dit doe je door de pot(ten) tot de rand te vullen met kokend water. Vergeet ook de deksels niet! Plaats ook de lepels die je gebruikt in kokend water.
Liever geen koemelk?
Je kunt ook plantaardige yoghurt maken. Gebruik kokos- of sojamelk en een plantaardige yoghurt. Koop bij de natuurvoedingswinkel bacteriën uit poedervorm. Of probeer een lekkere cashewyoghurt:
Zo maak je cashewyoghurt
Dit heb je nodig:
- 150 gram rauwe cashewnoten
- Water
- Snuifje zout
- 2 theelepels citroen
Zo maak je het:
- Zet een handvol cashewnoten onder water met een snufje zout
- Laat minstens vier uur weken
- Spoel de cashewnoten af en doe ze samen met het sap van een halve citroen, een snufje zout en een theelepel honing in de blender
- Voeg tijdens het blenden koud water toe tot je de gewenste dikte bereikt
- Werk af met vers fruit en de zelfgemaakte granola óf gebruik de cashewyoghurt als dip en serveer met rauwe groenten
Tip: je kunt de cashewyoghurt ongeveer een week bewaren in de koelkast
Maak er je eigen favoriete yoghurt van:
- Maak zelf granola om bij je yoghurt te eten.
- Voeg stukjes vers fruit toe.
- Gebruik je yoghurt als basis voor een lekkere dressing.
Meer zelfgemaakt lekkers:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier