Heerlijk: zo maak je de Zweedse balletjes van Ikea zelf
24 apr 2020
Het is nog even wachten voor we weer naar de Ikea kunnen om te genieten van de Zweedse balletjes. Daarom besloot de Zweedse meubelgigant om het recept van de beroemde köttbullar te delen. En het is gemakkelijker dan je denkt.
Dit heb je nodig voor de Zweedse balletjes van Ikea
Voor de balletjes:
- 500 g rundergehakt
- 250 g varkensgehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teentje look (geplet of fijngesneden)
- 100 g broodkruimels
- 1 ei
- 5 eetlepels volle melk
- zout en peper
Voor de saus:
- scheutje olie
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 150 ml groentebouillon
- 150 ml runderbouillon
- 150 ml room
- 2 theelepels sojasaus1 theelepel Dijonmosterd
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zo maak je het:
- Meng het runder- met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, look, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het met zout en peper.
- Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
- Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Eenmaal die warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn.
- Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.
- Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Voeg daarna dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
- Serveer de köttbullar met je favoriete aardappelen – een romige puree, frietjes of gekookte aardappelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier