Zinnenprikkelend Valentijnsmenu

Verwen je geliefde met Valentijn met een romantisch etentje. Wij selecteerden drie gerechten uit ons kookboek 'Menu Maison', en stelden er het perfecte Valentijnsmenu mee samen. Onze chef Lifestyle Nathalie Balsing doet er op onze Pinterest-pagina bovendien nog wat extra Valentijnstips bovenop.

Voorgerecht Venusschelpen met korianderdip

venusschelpen

'Venusschelpen', het woord alleen al roept sensualiteit op. Dit voorgerechtje vraagt er bovendien om om gedeeld te worden.

Voor 2 personen

  • 200 g venusschelpen
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1/2 klein Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden
  • 1/2 limoen, in schijfjes
  • olijfolie
  • 40 g kokosrasp
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 25 g korianderblaadjes

Leg de venusschelpen een halfuur in zout water om het zand te verwijderen. Laat ze uitlekken. Verhit in een grote steelpan 2 eetlepels olijfolie en voeg de knoflook, de peper en de schelpen toe. Leg de schijfjes limoen daarbovenop en sluit af met het deksel. Laat 5 minuten garen. Schep de schelpen uit hun kookvocht. Mix de kokosrasp met de suiker en de koriander en serveer deze dip bij de schelpen.

Hoofdgerecht Bistecca met aardappelen

valentijn

Eerlijk is eerlijk: de gemiddelde man doe je nog steeds het het meest plezier met een goed, sappig stuk vlees. In deze lichte, frisse versie heb jij er ook nog iets aan.

Voor 2 personen

  • 600 g ribstuk van ongeveer 3 cm dik
  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 100 g kerstomaten
  • 100 g rucola
  • goeie olijven
  • olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • grof zeezout
  • grof gemalen peper

Voor de vinaigrette

  • 5 eetlepels olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel kappertjes

Maak de aardappelen schoon en snijd ze in zeer dunne schijfjes. Doe wat olijfolie in een braadslee en schik er de aardappelschijfjes in. Bestrooi met grof zeezout. Zet de aardappelen 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Voeg de olijven toe en overgiet met witte wijn. Zet nog een tiental minuten in de oven.

Bak ondertussen het ribstuk in een grillpan: Gril 7 minuten aan elke zijde zonder op voorhand te kruiden. Zet vervolgens het vlees recht op het been en bak 10 à 15 minuten verder. Breng daarna op smaak met zeezout, peper en een beetje olijfolie. Laat de bistecca nog een tiental minuten rusten en snijd dan in plakjes. Meng voor de vinaigrette de olijfolie met het citroensap en de kappertjes. Verdeel de aardapelen over de borden en leg er enkele plakjes vlees bij. Werk af met rucola en enkele kerstomaatjes met de kappertjesdressing.

Dessert Baba's met rum

valentijn

Dit heerlijke dessert, met een beetje alcohol (een béétje zeggen we), is perfect om een romantisch etentje mee af te sluiten.

Voor 6 stuks

  • Boter
  • 60 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 125 g bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • snufje zout

Voor de siroop

  • 1/2 liter water
  • 250 g suiker
  • De zeste van 1 citroen
  • 100 ml bruine rum

Scheid de eieren en klop de dooiers met de suiker wit. Voeg de melk toe en dan de gezeefde bloem en het bakpoeder. Klop de eiwitten stijf met het zout. Spatel ze door het dooiermengsel. Verdeel het beslag over 6 ingevette cupcakevormpjes. Bak ze 18 à 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C en haal ze meteen uit hun vormpjes.

Maak de siroop: kook het water met de suiker en de zeste tot de suiker is opgelost. Doe er de rum bij. Drenk de baba's één voor één in de siroop, wentel ze erin rond en laat ze uitdruipen in een diepe schaal. Schenk de overgebleven siroop in de schaal.

koken met feeling

Recepten: Ann Van der Auwera Foto's: Wout Hendrickx

Deze recepten komen uit 'Koken met Feeling', € 24,99, uitgegeven bij Lannoo.

Zin in nog meer Valentijnsinspiratie? Op www.pinterest.com/feelingmagazine vind je de Valentijnstips van onze chef Lifestyle Nathalie Balsing.

valentijn

Partner Content

Gesponsorde content