Zinderend zuiders: Lauwwarme salade met pulpo
Vanavond barbecueën? Dit heerlijke receptje is de ideale afsluiter van een warme zomerdag!
Recept: lauwwarme salade met pulpo
Wat je nodig hebt:
Voor 4 personen
- 1 pulpo
- 1 el olijfolie
- 2 teentjes look (fijngesneden)
- 1/2 bussel bladpeterselie (fijngesneden)
- 1 laurierblad 1
- Zeste van 1 citroen
- 1 snuf gedroogde chilipepers
- 2 verse tomaten (ontveld, zonder pitjes, in blokjes)
Voor de marinade:
- 8 el olijfolie
- 3 el rodewijnazijn
- 2 el citroensap
- 1 teentje look (fijngehakt)
- Zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
Voor de afwerking:
- 800 g krielaardappelen
- 4 el peterselie (fijngesneden)
- 100 g kerstomaten (gehalveerd)
- 1 selder (in fijne plakjes)
Zo maak je het:
Zet een hoge pot op een middelhoog vuur. Doe er 1 el olijfolie in. Stoof daar de look, peterselie, zeste, chilipepers, tomaten en het laurierblad in aan. Zet het vuur niet te hoog: de knoflook mag niet verbranden. Leg de pulpo erbovenop. Bestrooi met peper en zout en zet het deksel op de pot. Laat de pulpo langzaam garen. Afhankelijk van de grootte duurt dat 50 tot 60 min. Haal de pulpo uit de pot en snij de tentakels in hapklare stukken.
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Laat de lauwwarme tentakels daarin marineren. Kook ondertussen de krielaardappelen gaar, giet af en snijd doormidden.
Zet een gietijzeren bakplaat of ruime pan op een hete BBQ. Leg daar de tentakels, krielaardappelen, kerstomaten en selder in. Giet de marinade erover en laat kort grillen. Strooi de peterselie erover en serveer.
Nog meer lekkere recepten op de BBQ:
- Veggie op de BBQ: geroosterde prei met frisse kruidendressing
- 5 x slanke BBQ-recepten
- BBQ 2.0: burger van zoete gamba’s met geitenkaasolie en een sneetje gegrild vlees van Sofie Dumont
Tekst: An van der Auwera. Beeld: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier