Zero waste recept: gestoofde wintergroenten met koffiedik en hazelnootsaus
Wil jij je ecologische voetafdruk verkleinen? Dat kan door in de keuken (nog) minder afval te produceren. Wees creatief: met koffiedik, pomelmoesschillen of de kroontjes van radijsjes kun je heerlijke dingen op tafel toveren. Geen idee waar te beginnen? In Zero Waste helpen Jeroen De Pauw en andere chefs je op weg. Wij verklappen alvast enkele recepten. Vandaag: gestoofde wintergroenten met koffiedik en hazelnootsaus.
Wist je dat koffiedik perfect is om mee te koken? Dat bewijst dit recept.
Dit heb je nodig:
- 150 g hazelnoten
- 400 g koffiedik
- 2 el grof zout
- 10 cl water
- 2 wortelen
- 2 bieten
- 2 pastinaken
- 1 el balsamicoazijn
- 1 espresso of 4 cl koffie
- 1 bosje rucola
- peper en fleur de sel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en bak 10 min. in de oven. Haal de geroosterde hazelnoten uit de oven en zet de oventemperatuur lager tot 150°C.
- Meng het koffiedik, grof zout en water onder elkaar in een kommetje. Was en schik de groenten in een braadslee.
- Bedek met het koffiemengsel en bak 2 u. in de oven.
- Doe de helft van de geroosterde hazelnoten, de olijfolie, balsamicoazijn, koude koffie, peper en zout in een blender. Mix fijn.
- Haal de groenten uit de oven en verwijder het koffiemengsel.
- Schil de rode bieten met een mesje en wrijf de schil van de wortelen en pastinaken. Snij elke groente in 4.
- Schik een toefje hazelnotensaus op elk bord, voeg 2 stukken van elke groente, de rucola en grofgehakte geroosterde hazelnoten toe. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en fleur de sel.
Augmented Reality
Extra bijzonder aan dit boek: je kunt van verschillende recepten video’s bekijken, simpelweg door er met je smartphone over te gaan.
Hoe werkt het:
- Download de app ‘ADmented’
- Scan de afbeelding hierboven (of in het boek)
- Zie stap voor stap hoe het gerecht bereid wordt
- Deel eventueel de video met vrienden
Zelf meer recepten ontdekken? Dat kan in Zero Waste van Pepeat Uitgeverij. Het is hier te koop voor 29,95 euro.
Meer recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier