Winterse comfortfood: 9 x de beste zuurdesempizza’s in Antwerpen

Geen betere manier om die winterdip te verdrijven dan met een heerlijk bord comfortfood. Dat comfort niet altijd per se gelijk hoeft te staan aan ongezond, bewijzen deze negen pizzazaken met ambachtelijke desems en biologisch belegde pizza’s uit de houtoven.

Zuurdesem en co: 9 x biologische pizza uit de houtoven

Antwerpen

1. Graan: desempizza en craft beer

Local beer en pizza, dat is het concept bij Graan, de gezellige biologische pizzazaak in hartje Borgerhout. Op het menu een kleine selectie ambachtelijk gemaakte desempizza’s met biologische toppings. Naast rasechte Italiaanse klassiekers, brengt Graan ook een variërend aanbod aan verrassende seizoenspizza’s. Persoonlijke favoriet van het moment: de pizza met pompoen, ricotta, mozzarella en koriander.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het traag rijzende deeg wordt ambachtelijk gemalen en gekneed, alvorens je pizza op al even ambachtelijke wijze gebakken wordt in de authentieke houtoven op het terras van de stek. Ook het brood bij het aperitief is compleet van eigen makelij. De lokale selectie crafted beers die in ware sommelier-stijl aan elke pizza gelinkt kunnen worden, maakt het aanbod af. Het ambachtelijke kneed- en bakproces zelf onder de knie krijgen? Dat kan: in de vorm van een workshop pasta draaien, pizza bakken in de houtoven of een cursus bakken met desembrood bijvoorbeeld.

Graan, Provinciestraat 60, Antwerpen. 

2. Orso: hart van Italië

Gelegen op de hoek van twee gezellige woonstraten in hartje Zurenborg, moet Orso zowat de meest aimabele pizzeria van heel Antwerpen zijn. Het interieur is minimalistisch – eenvoudig beton vermengt zich vooral met herfstige warme kleuren als wijnrood en purper, maar heeft toch een zweem zuiderse gezelligheid. Hoewel de kaart bij Orso maar een kleine achttal pizza’s bevat, is de keuze niet eenvoudig. Van een witte pizza met Fior di latte, bio-groenten, pecorino en dille tot een eenvoudige ‘bufalina’ met tomaat, buffelmozzarella en basilicum en een full blown pizza Orso met buffelmozarella, parma ham, rucolla en parmezaanschilfers: alles is er even smaakvol.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Leuke extra: elk van de pizza’s kan je naar believen beleggen met extra toppings zo je wil. Onze aanrader: een pizza Orso met daar nog een vleugje truffer overheen. Een zacht sprankelende lambrusco als aperitief en je avond kan niet meer stuk. Elke pizza kan trouwens ook met een glutenvrije bodem voorgeschoteld worden.

ORSO Pizzeria, Grote Beerstraat 46 in Antwerpen.

3. Loes en Krikke: pizza in de drukkerij

Organic is not a label it’s a philosophy’, dat is de leuze die schuilgaat achter seizoenspizzeria Loes en Krikke in het indrukwekkende pand van een voormalige drukkerij vlakbij de Antwerpse zoo. De dunne houtovenpizza’s met speltbodem zijn rijkelijk belegd met lokale seizoensgroenten. Naast de pizza’s is ook de drankkaart de moeite: hun natuurwijntjes drinken heerlijk weg bij je lokaal belegde Italiaanse delicatesse.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Loes & Krikke, Congresstraat 42/101 in Antwerpen.

Gent

4. Plant a Pizza: plant-based takeout

Zin in date night op de bank met pizza, maar dan wel met eentje van bijzondere makelij. Dan moet je bij Plant a Pizza, de allereerste 100 % plant based takeout pizzazaak van het land. Ook hier organische in de houtoven gebakken en biologisch belegde pizza’s op het menu. Het recept: dat is dan weer wel volledig volgens de geijkte Napolitaanse traditie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Plant a Pizza, Geldmunt 49, Gent. 

5. Eat Love Pizza: Napolitaanse soulfood

Duurzaamheid en korte keten-denken: dat zijn de basisingrediënten bij Eat Love Pizza, een hip soulfoodrestaurant dat zich inspireert op de Napolitaanse pizzatraditie. Vanuit een fascinatie voor plantaardige gerechten en een milieuvriendelijke keuken werkt eigenares Valentina Gatti enkel samen met lokale bio-boeren en andere bezielde producenten uit de streek.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Naast organische pizza’s met kraakverse groenten van het veld, ook traditionele antipasti en pasta’s al forno op de kaart. Naast de gerechten, is trouwens ook het interieur op-en-top duurzaam: de industrieel maar gezellig ingerichte stek aan de ajuinlui is nagenoeg opgebouwd uit hippe OSB-platen.

Eat Love Pizza, Ajuinlei 10, Gent. 

Brussel

6. Nona: Italiaanse pizza van Belgische bodem

Good food, for good people, that are good for the world, dat is het motto waaronder Nona, een authentiek Napolitaanse pizzarestaurant in hartje Brussel, haar soulfood de wereld in wil brengen. Aan het roer bij Nona een rasechte Italiaanse familie pizzamakers met een hart voor traditie en voor duurzame keuken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook hier enkel kwaliteitsvolle, organische seizoensproducten van lokale bioboeren en eerlijke speciaalhandelaars. Voor hun onvervalste, maar creatieve creaties trokken de pizzabakkers dan weer naar Italië: op zoek naar hun roots en naar geheime familierecepten om hun pizza’s van net dat tikje extra Italiaanse flair te voorzien.

Nona Pizza, Sint-Katelijnestraat 17-19, Brussel / Tervuerenlaan 5, Etterbeek / Generaal de Gaullelaan 3, Elsene.

7. Mito: inventieve traditie

Bij Mito gebruiken ze voor hun bodems ander meel dan er gewoonlijk voor pizzadeeg wordt gebruikt. Het is rijker aan vezels, vitamines en minerale zouten en het kneden gebeurt volgens de authentieke regels van de kunst: bij kamertemperatuur en met minimaal 48 uur aan rijping. Ook de ingrediënten voor de topping worden met de grootste zorg en nauwkeurigheid uitgeselecteerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het aanbod is dan ook rijk en bijzonder. Van de Carciafi e speck met artisjokcrème, Agerola-bloemmozzarella en zwarte peper tot de N’duja i oliva met Taggasische olijven, pikante n’dujaworst en gerookte provola: elk recept is uniek en eigentijds, maar met traditie.

Mito, Washingtonstraat 151-153, 1050 Elsene.

8. Standard: gezonde zuurdesem

Pionier op vlak van licht verteerbare en originele zuurdesempizza’s moet Standard zijn. Origineel gestart in Antwerpen, maar sinds een aantal jaar ook te vinden in Brussel. Bij Standard wordt gebakken volgens de aloude Italiaanse tradities. Voor de toppings vallen de bakkers terug op biologische en onbespoten seizoensgroenten van lokale boeren en op verse kruiden. Voor wie geen zin heeft in Pizza: bij Standard staan ook heerlijke fingerfood om te delen en kraakverse salades op het menu.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Standard, Rue de moscou, 1060 Sint-Gilles (en Regine Beerplein, Antwerpen).

Leuven

9. Guzzi

Toen de Italiaanse kok van slow food-restaurant Rossi in de lockdown op een prachtig pand met tuin stootte in de Frederik Lintsstraat, besloot hij er een slow pizzarestaurant van te maken. De enige vereiste: wachten tot hij een biologisch zuurdesempizzadeeg ontwikkeld had waar hij zelf trots op was. En zo geschiede: elke pizza bij Guzzi begint z’n leven met de biologische tarwe van oude variëteiten uit de Vento regio (Antico Molino Rosso).

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De traag gefermenteerde desempizza’s krijgen vervolgens alle tijd om te rijzen. Rijkelijk belegd met seizoensgebonden producten en in uitzonderlijke en weldoordachte combinaties worden ze uiteindelijk gebakken in een traditionele kleioven. Zo is Guzzi de hoogstpersoonlijke poging van chef Felice Meluzzi om de Italiaanse traditie en authenticiteit hoog te houden: door klassieke recepten – als dat van de pizza – voortdurend te verjongen, brent hij zowel een eerbetoon aan als een revolutie in de traditonele keuken.

Guzzi, Frederik Lintsstraat 5 in Leuven.

Meer food:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content