Negroni with a twist: deze 7 wintercocktails zijn perfect als aperitief voor de feestdagen
Het perfecte aperitief om je gasten te verrassen met oudjaar? Een paar kruidige wintercocktails natuurlijk. Deze pittige winterdrankjes – shaken not stirred, zijn ideaal voor de eindejaarsdagen.
1. Negroni met jeneverbes en kaneel
Een klassieker uit het assortiment van wintercocktails die dit jaar bezig is aan een comeback? De negroni. Breng je gasten nog wat meer in eindejaarssfeer door een kerstig laagje toe te voegen aan het gebruikelijke recept.
- 120 ml gin
- 120 ml campari
- 120 ml rode vermout
- 3 sinaasappels
- 1 eetlepel jeneverbessen
- 4 kaneelstokjes
- 1 mespuntje kaneelpoeder
- 195 g basterdsuiker
- ijsblokjes
Hoe begin je eraan:
- Doe 1/2 kopje (110 g) suiker in een ondiepe kom.
- Snijd een van de appelsienen in schijfjes en doop die aan beide kanten in de suiker. Vet een grote koekenpan met antiaanbaklaag in en zet op middelhoog vuur.
- Voeg de sinaasappelschijfjes toe en bak ze, na één keer draaien, 2-3 minuten aan elke kant of tot ze donker en gekarameliseerd zijn. Breng over naar een bakplaat bekleed met bakpapier en laat volledig afkoelen.
- Doe de jeneverbes, het sap van de twee andere appelsienen en de resterende 85 g basterdsuiker in een kleine steelpan op middellaag vuur en roer om de suiker op te lossen.
- Breng het geheel aan de kook en kook het 5 minuten of tot het ingedikt is.
- Vul de serveerglazen met ijsblokjes. Combineer gin, vermout en Campari in een grote kan. Verdeel over de glazen, top af met warme siroop en gekarameliseerde sinaasappel.
- Voeg nog een kaneelstokje toe en besprenkel met de kaneelkruiden. Klaar en serveren maar.
2. Koffiecocktail met sinaas en kardemom
Akkoord: kerst blijft een feest vol tradities, maar misschien is het dit jaar tijd om vastgelopen gebruiken een beetje overhoop te halen. Skip de zware kerststronk met té veel crème au beurre of die gebruikelijke tiramisu met speculaas en ga voor een hipper alternatief. Met deze heerlijke cold brew koffiecocktail met vanille-extract, kardemompeulen, sinaasappelsap en gin & tonic schud je je kersttafel gegarandeerd terug wakker na vier of vijf goed gevulde gangen.
Wat je nodig hebt:
- NESCAFÉ Dolce Gusto Cold Brew
- 3 druppels vanille-extract of 1 theelepel vanillesuiker
- 5 kardemompeulen
- 1 sinaasappel
- 6 ijsblokken
- 10 cl tonic
- 40 ml gin (schrap voor wie liever een mocktail heeft)
Hoe begin je eraan:
- Zet de Cold Brew in je NESCAFÉ Dolce Gusto-machine. Hiervan heb je 10 cl nodig, wat ongeveer 3 streepjes is. Zet de machine op koud.
- Pers een sinaasappel en voeg de vanille en 2 kardemompeulen bij in de cocktailshaker.
- Gebruik de muddler om de kardemompeulen te kneuzen.
- Voeg hier 3 ijsblokjes en de koffie aan toe. Sluit de shaker en shake!
- Neem een glas om de mocktail in te serveren en vul het met grote ijsblokken. Giet er eerst 40 ml gin en dan 10 cl tonic in. Schenk het geheel via een zeefje in het glas. Doe je dit voorzichtig, dan krijg je een mooie dégradé in je glas van licht naar donker.
- Om de mock- of cocktail af te werken, kan je nog enkele kardemompeultjes gebruiken en een schijfje sinaasappel.
3. Wycam’s Winter Punch
Mag het voor jou wat pittiger zijn? Dan weet mixologist Hannah Van Ongevalle raad. Om de feestdagen van wat spice te voorzien, bedacht ze kruidige punch met waarin ze -jawel- muntsnoepjes van het Belgische Wycam’s verwerkte. Hannah: “Een lekker, verrassend en simpel recept, perfect om samen met vrienden en familie van te genieten. De Wycam’s Winter Punch verdient zeker een plaatsje op het feestmenu.” Een van onze persoonlijke favoriete wintercocktails.
Wat je nodig hebt (voor 5 personen):
- 500 gr kristalsuiker
- 10 Wycam’s muntbollen
- 10 cl rode vermouth
- 10 cl donkere rum
- 5 cl vers sinaasappelsap
- 10 cl vers limoensap
- 25 cl gemberbier
Hoe begin je eraan:
Warm 500 gr kristalsuiker op met 500 ml water. Van zodra de suiker is opgelost, voeg je 10 muntbollen toe aan de warme siroop. Zet terug op het vuur tot de bollen gesmolten zijn. Roer regelmatig zodat de bollen niet aan je pot blijven kleven. Zeef de siroop in een fles wanneer de bollen volledig opgelost zijn. Bewaar de siroop koel. Giet 10 cl muntbollensiroop in een ruime kan of bowl. De overige siroop kan je afgesloten bewaren in de koelkast. Voeg daarbij de vermouth, de rum, het sinaasappelsap, het limoensap en het gingerbeer. Vul 5 wijnglazen tot aan de rand met ijsblokjes. Schenk de punch in de glazen. Werk af met een stokje kaneel en een schijfje sinaasappel.
4. Dark & Stormy hot chocolate
Waar je ook altijd terecht kan voor wat hippe cocktailinspiratie, is bij Atelier Paul Morel. Mixologist Paul verdiende zijn strepen bij Pure C en achter de bar bij The Jane van Sergio Herman. Een paar indrukwekkende stages bij grote cocktailbars als Tickets bar en 41 grados in Barcelona en The Aviary in Chicago vervolledigen zijn palmares. In Atelier Paul Morel deelt hij zijn kennis van het betere gemixte drankje nu met een breed Belgisch publiek.
Een winterse creatie die momenteel hoog bovenaan ons te proeven verlanglijstje prijkt, is de Hot chocolate Dark n Stormy: een vurige creatie op basis van donkere chocolade, gemberbier en Bacardi Ocho rum.
Wat je nodig hebt (voor 6 drankjes):
- 200 gr Barry Callebaut chocoladecallets donker
- 1 liter volle melk
- 200 ml premium gemberbier
- 150 ml Bacardi Ocho rum
Hoe begin je eraan:
- Combineer alle ingrediënten in een pan en smelt de chocolade op een middelhoog vuur.
- Roer regelmatig om om ervoor te zorgen dat de chocolade niet aanbrandt op de bodem van de pan.
Espuma crème
Afwerken doe je je warme choco 2.0 bij voorkeur met een Espuma crème: een luchtige schuim die een klein beetje van slagroom wegheeft, maar die bereid wordt volgens een aloud Spaans-Portugees recept en vervolgens met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen Espumafles in de gewenste vorm gespoten wordt.
Wat je nodig hebt:
- 500 ml karnemelk
- 100 ml room (40% vol)
- Espumafles
Hoe begin je eraan:
- Giet beide vloeistoffen in de espumafles (€ 31,50 – koop hem hier)
- Laad die vervolgens op met twee CO2-patronen. Schud goed voor gebruik.
Serveertip: Kies je favoriete mok voor warme chocolademelk en serveer 150 ml warme Dark ’n Stormy hot chocolate. Top met crème Espuma en werk af met een paar snuifjes zeste van limoen en geraspte kaneel.
5. Winterse Sangria met sinaas
Nog meer uit het receptenboek van Nicolas, mixoloog achter de hippe Brusselse cocktailbar Jolie Joli: een winterse variant van de anders oh zo zomerse klassiekers onder de Spaanse zon, Sangria. Geen goed gevuld glas vol fruit in de wintermaanden, maar wel een vleugje sinaas en spice. Beter worden de wintercocktails niet.
Wat je nodig hebt:
- 1 mandarijn (verpieterde)
- 3cl portwijn
- 3cl gin
- 6cl Ginger Beer
Hoe begin je eraan:
Opnieuw geen grote verrassingen of moeilijke bereidingen hier. Giet alle benodigdheden – ginger beer uitgezonderd – samen met wat ijsblokken in de cocktailshaker en schud even goed door elkaar. Leng aan met je gemberbier en klaar is je winterse Sangria met pit.
6. Hot spiced apple: avontuurlijk met gin
Speciaal voor de feestdagen bedenken ook heel wat producenten van de ‘betere geestrijke drank’ een paar heerlijke recepten voor wintercocktails. Deze Hendrick’s hot spiced apple is er daar eentje van. Je gin nog nooit warm gedronken en je appelsap ook niet? Dan is dit absoluut het moment voor een experiment.
Wat je nodig hebt:
- 150 ml Hendrick’s gin
- 750 ml appelsap
- 2 kruidnagels
- 2 geplette kardemomzaadjes
- 2 steranijs
- jeneverbessen
- zest van een sinaasappel
Hoe begin je eraan:
- Laat het appelsap samen met bovenstaande specerijen sudderen in een pan.
- Giet het in een mok met de gin.
- Garneer met 3 appelschijfjes en bestrooi met nootmuskaat.
- Serveer in een winterse mok naar keuze.
7. OO7: Single malt met appelsien en vijgen
Een winteravond aan het haardvuur, die mag voor echte James Bond-fans waarschijnlijk al eens met een op eikenhout gestookte Whiskey komen. Het favoriete merk van 007 himself? The Macallan, een pittige variant recht uit de Schotse highlands. Omdat het oud op nieuw net dat tikje meer mag zijn, kwam het merk dit eindejaar met een bijzondere high end-wintercocktail op basis van The Macallan A Night On Earth In Scotland, een van hun exclusieve single malts. Winters smakenpalet en end-of-the-year aroma’s verzekerd.
Wat je nodig hebt:
- 20 ml kaneel-, jeneverbes- en steranijssiroop
- een paar scheutjes appelsien bitters
- een paar scheutjes Angostura bitters
- 50 ml The Macallan A Night On Earth
- een paar schijfjes gedroogde vijg (voor de garnering)
Hoe begin je eraan:
- Giet de kaneel-, jeneverbes- en steranijssiroop in een mengglas.
- Voeg daarna ook de scheutjes appelsienbitter, de Angostura bitters en The Macallan A Night On Earth toe.
- Vul het glas met ijs en roer gedurende 20 seconden.
- Giet in een lange straal (Single Strain) over in een laag tumblerglas over de ijsblokken heen.
- Garneer met een schijfje gedroogde vijg.
Meer inspiratie voor de feestdagen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier