Wier steeds hipper
Het groeit in het wild aan onze kusten én het is eetbaar. Toch is zeewier eten in Vlaanderen -in tegenstelling tot in andere delen van de wereld- nog geen evidentie.
We kennen wier vooral als omhulsel van sushi en het duikt af en toe als decoratie op een bord op, maar verder dan dat gaat het voorlopig nog niet. Toch merken we dat hier stilaan verandering in komt. De grote verscheidenheid aan smaken en soorten en de positieve effecten die de zeegroenten zouden hebben op de gezondheid, zorgen ervoor dat ze ook in België steeds meer succes kennen.
Omdat het gebruik bij ons nog niet helemaal ingeburgerd is, kan je zeewier niet in de gewone buurtwinkel vinden. Naast enkele groothandels, natuurvoedingswinkels en speciaalzaken, waren er tot voor kort geen andere aanbieders. Delhaize zag hier een mooie kans en biedt sinds kort twee zeewierproducten aan: een Aziatische en Noord-Afrikaanse salade. Om de mensen de mogelijkheid te geven om zelf met het wier aan de slag te gaan, is het er ook los te verkrijgen. Het gaat dan om zeesla of Ulva, waar geen andere ingrediënten aan toegevoegd werden.
De Ulva die bij Delhaize te verkrijgen is, vormt slechts één van de honderden soorten die we terugvinden op de verschillende continenten. Het meest bekend in de oren klinkt 'Nori', het wier dat rondom sushi zit. Daarnaast hebben eetbare wieren namen zoals Agar, Dulse, Kombu en Wakama. De 'groenten' verschillen naargelang de plaats waar ze groeien (Zo wordt Dulse geteeld op de kusten van Ijsland, Noord-Ierland en Canada, terwijl Kombu voor meer dan negentig procent gekweekt wordt in Japan), maar ook de uitwerking ervan zou niet gelijk zijn. Wakama zou bijvoorbeeld helpen tegen obesitas, terwijl Agar het spijsverteringskanaal zou smeren. Een laatste verschil tussen de algen is de manier van bereiden: sommigen worden best gestoomd, anderen geroosterd.
Waarbij kan je zeewier dan gebruiken? De mogelijkheden zijn vrij uitgebreid. In China bereidt men er soepen, salades, groente- en rijstgerechten, stoofschotels, pasta's en veel andere maaltijden mee. Het vormt ook een goede basis voor dressing, tapenade, broodbeleg en zo verder. Gedroogd, verwerkt, fijngemalen of in zijn originele vorm, het kan allemaal.
(IDP)