Citytrips voor foodies: 4 x de favoriete hotspots van chef Viki Geunes in Kopenhagen
Winkelen met honger is een slecht idee. Reizen daarentegen… Wij vroegen zes topchefs naar hun favoriete foodbestemming in Europa en dé culinaire trekpleisters daar. Vandaag is het de beurt aan Viki Geunes chef van Zilte.
Wie is Viki Geunes?
Viki Geunes is chef van Zilte, op de bovenste verdieping van het MAS in Antwerpen, met de stad en de Schelde als decor. In zijn eigentijdse restaurant vormen vis, schaal- en schelpdieren de basis voor het menu Puur Zilte. De andere optie is Puur Vegetarisch. Sowieso drie uur genieten van drie Michelinsterren.
Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen, Zilte.be, Menu € 340.
Kopenhagen: 4 x de favorieten van Viki Geunes
1. De keuken als redding
“Ik ben onder de indruk van het gerecht van sneeuwkrab, mossel en sake van chef Eric Vildgaard, die samen met zijn vrouw Tina restaurant Jordnær runt in hotel Gentofte. Eric creëert elegante gerechten, verfijnd en gedurfd, briljant eenvoudig. Dat is niet altijd zo geweest. In zijn jeugd was hij op het verkeerde pad en belandde in de criminaliteit. Het koken heeft hem gered, hij ontdekte zijn passie. Inmiddels heeft Jordnær twee sterren. Ik kijk er erg naar uit om samen met hem te koken in september.”
Menu DKK 3300 / € 442. Gentoftegade 29, 2820 Kopenhagen, Restaurantjordnaer.dk
2. Toverhal Torvehallerne
“Heel centraal in de stad bij de Nørreport ligt de overdekte markt Torvehallerne. Buiten zijn er al veel stalletjes, maar binnenin de dubbele markthal overvallen de geuren je pas echt. Zuurdesemgebak, traditionele noordse kazen en vis. Maar ook eet- kramen met Spaanse tapas, Chinese jianbing-pannenkoeken, oesters, open sandwiches met Deense garnalen en veel meer. De kramen staan bekend om producten van topkwaliteit, biologisch en duurzaam.”
Dagelijks open van 10u tot 19u, weekend tot 18u. Frederiksborggade 21, 1362 Kopenhagen, Torvehallernekbh.dk, Visitcopenhagen.com
3. Frankrijk meets Denemarken
“Een eerbetoon aan de Franse brasserie, maar met een Deense styling: dat is Esmée. Binnen is het tegelijk hip en cosy, met zandkleuren en groene woudtinten. Het servies is in romantisch porselein. Overal hangen planten en je kunt ook buiten zitten bij mooi weer. De menukaart weerspiegelt diezelfde aanpak: noordse smaken worden er gemixt met de Europese keuken. Deense handgepelde fjordgarnalen met citroenmayonaise, dille en brioche bijvoorbeeld, of gegrilde tong met mosselsaus en Deense prei. Aan de paarse bar met deurtjes, naar het model van Kopenhaagse huizen, zit je perfect voor het aperitief, met keuze uit bijzondere cocktails zoals de Lolland Sour of een Caviar martini.”
Hoofdgerechten vanaf DKK 255 / € 34. Kongens Nytorv 8, 1050 Kopenhagen, Esmee.dk
4. Sensationeel dineren
“De setting van restaurant Geranium is sensationeel, op de achtste verdieping van een flatgebouw in de groene oase van Fælledparken. Je ziet aan de boomkruinen meteen welk seizoen het is en je kijkt uit op de koperen daken van de stad en de windmolens van Øresund in de verte. Terwijl je geniet van het uitzicht, proef je drie uur lang van twintig lichte en vegetarische gerechten. Veel van de groenten komen uit eigen tuin, biodynamisch geteeld. Rasmus Kofoed, al een paar keer verkozen tot beste chef ter wereld, heeft in zijn beginjaren nog gewerkt in Scholteshof in Hasselt.”
Menu DKK 4200 / € 563. Per Henrik Lings Allé 4 – 8, 2100 Kopenhagen, Geranium.dk/en/