Van Scheveningen tot Oostende: hier moet je zijn voor de beste verse vis
Er is weer zon, dus willen we liefst vanavond nog een glas sauvignon blanc en krakend verse vis.
Met een kuststrook van ocharme zestig kilometer kunnen wij Belgen moeilijk opboksen tegen onze noorderburen, waar de alomtegenwoordige zee in het DNA van de bevolking zit. Mijn man en ik zijn dan ook verslingerd aan Nederland, waar je op elke markt maatjes of verrukkelijke kibbelingen kunt eten: sappige stukjes vis in een krokant, kruidig korstje, hapklaar uit een papieren puntzak. Een instant vakantiegevoel, waarvoor je dus helemaal niet naar Griekenland moet vliegen. Het summum van viswinkel slash restaurant vind je bij Simonis in Scheveningen, een soort culinaire Efteling. Je staat eerst twintig minuten in de rij tussen hordes ongeduldige, hongerige dagjestoeristen en bestelt dan een dagverse visschotel aan de toog. Nadat je betaald hebt, krijg je een nummer en zoek je een vrije tafel. Als dat nummer enkele minuten later wordt afgeroepen, moet je zwaaien naar het meisje van de bediening, dat vervolgens een reuzegroot bord vol vis en sla voor je neus zet. Spotgoedkoop en fantastisch lekker.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De omweg waard, om het in Michelintermen te zeggen. In ons land zie je gelukkig ook steeds vaker succesvolle viswinkels waar je ter plekke een paar gerechten kunt degusteren. Geen grotere garantie op versheid. Dé klassieker is natuurlijk De Noordzee in Brussel. Naast viswinkel is dit een geliefd instituut, waar je aan hoge statafels een paar oesters of een garnaalkroket kunt verorberen. De Noordzee begon als kleine hoekwinkel, maar inmiddels hebben ze zowat alle aanpalende panden geannexeerd en met elkaar verbonden. De laatste aanwinst is een klein smørrebrødbarretje, waar ik vorige week nog een boterham met overheerlijke gravad lax, sla en mosterdressing bestelde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het zonnige buitengevoel van De Noordzee krijg je ook op de Dokmarkt in Antwerpen. In de schaduw van ’t Mas kun je sinds vorige zomer elke vrijdagnamiddag van 15u tot 20u niet enkel inkopen doen, maar ook komen aperitieven met bubbels én oesters of andere vis. In Lokeren hebben foodies al langer de weg gevonden naar Pure Fisk, een vishandel/bar in een clean, eigentijds decor. Pure Fisk wordt gerund door Giovanni Cornelis en Sandra Van de Putte, de vroegere zaakvoerders van visrestaurant Tiecelijn. Ook Vis & Dis, recent geopend in Keerbergen, hanteert deze methode. Het moderne restaurantgedeelte is geïntegreerd in de winkel zelf.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Mocht je aan de kust verblijven, spring dan eens binnen bij Apero Fish Palace in Oostende. Je bestelt er de heerlijkste vis aan de indrukwekkende toog of neemt plaats in het restaurantgedeelte. Van vistapas, sole à la meunière, Oostendse bouillabaisse tot fruits de mer royale: onmogelijk om slechtgezind buiten te wandelen. Ook wie in de Ardennen verblijft, is niet langer veroordeeld tot forel. Les Ateliers de la Mer in Neufchâteau is het geesteskind van sterrenchef David Martin en een schoolvoorbeeld van hoe elke viswinkel zou moeten zijn. Centraal in de winkel is een grote proeftoog waar je waanzinnig goede coquilles en verse king krab uit het homarium kunt bestellen. Kom. Je moest al in de wagen zitten.
Ook zin in verse vis?
- Simonis, Scheveningen
- De Noordzee, Brussel
- Dokmarkt, Antwerpen
- Pure Fisk, Lokeren
- Vis & Dis, Keerbergen
- Apero Fish Palace, Oostende
- Les Ateliers de la Mer, Neufchâteau
Meer artikels van onze foodexpert Evelien Rutten:
- Van Antwerpen tot Cadzand: hier eet je het lekkerste hotelontbijt
- Van Antwerpen tot Hasselt: in deze restaurants geniet je de klok rond van heerlijke gerechten
- Onze foodjournalist ging langs bij de nieuwste foodhype van het moment: The Avocado Show in Brussel
Openingsbeeld: Vis & Dis