10 x deze vaak gemaakte fouten saboteren je dieet
We are all about the body positivity: ook met een paar rondingen en échte vormen trek je het naar onze mening perfect in een bikini of dat sexy setje lingerie. Wie – puur voor zichzelf – toch graag een paar kilo’s wil kwijtspelen, let best op voor een paar valkuilen. Het zou anders kunnen dat je ondanks een strikt dieet toch geen centimeter verliest. Welke veel gemaakte fouten een domper zouden kunnen zetten op jouw dieet? Een paar belangrijke zaken op een rij.
10 x gewoontes die je dieet saboteren
1. Je eet te veel
Iets waar veel mensen zich aan bezondigen: je eet gewoon te veel. De porties die je opschept zijn groter dan je denkt en bovendien schat je soms ook verkeerd in hoeveel dingen je op een dag exact binnenspeelt, omdat je het simpelweg vergeet. Die banaan tussen twee vergaderingen door of dat handjevol noten in de namiddag: die zijn makkelijk uit het oog verloren tegen dat je aan het avondeten begint. Een gouden tip: houd een gedetailleerd voedingsdagboek bij. Als je minutieus noteert wat je elke dag opeet, zal je misschien merken dat dat meer is dan je denkt.
2. Je overschat het effect van sport
Sporten is belangrijk, maar voldoende om overtollige vetreserves kwijt te spelen is het vaak niet. Dat lukt alleen als je ook ongezonde gewoontes laat vallen en je eetpatroon aanpast. Twee uur lang staan zwoegen in de gym heeft weinig nut als je daarna een volledig gefrituurde maaltijd naar binnen speelt. Toch is het net daaraan dat veel mensen zich laten vangen: niet alleen overschatten ze het aantal calorieën dat ze met sporten verbranden – om 600 kcal te verbranden moet je bijvoorbeeld al minstens een uur op de loopband gaan staan – ze gebruiken hun sportieve inspanningen ook nog eens als excuus om toch dat extra koekje te eten achteraf. Op die manier zal je het cijfer op de weegschaal natuurlijk niet zien dalen.
3. Je slaapt te weinig
Een cliché als een huis, maar ook dit wordt vaak vergeten: een gezond slaappatroon is essentieel voor je dieet. Wie te weinig uren per nacht in bed doorbrengt, zorgt er op die manier immers voor dat z’n stofwisseling trager gaat werken, waardoor eenzelfde hoeveelheid calorieën toch meer vetreserves oplevert.
Daarnaast heeft slaap ook een herstellende functie voor je lichaam: niet alleen helpt slapen je lichaam om de energieniveau weer helemaal op te laden, tijdens je slaap worden de hormonen ghreline en leptine ook gecontroleerd. Dat zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je verzadigingsgevoel: raken die in de war, dan zal je lichaam niet meer voelen wanneer het precies genoeg heeft, en zal je meer calorieën opnemen. Calorieën die je in feite helemaal niet nodig hebt.
Tot slot wordt ’s nachts ook je bloedsuikerspiegel geregeld. Toxische stoffen van overdag worden afgevoerd door je lever. Krijgt die daarvoor te weinig tijd dan raakt je bloedsuikerspiegel ontregeld en zal je overdag zogenaamde suikerdipjes krijgen: die zorgen ervoor dat je je moe en slapjes voelt, waardoor je veel sneller naar suiker zal grijpen om je energieniveau weer op peil te krijgen. Omdat je je sowieso al niet meteen het toppunt van fitheid en energie voelt, zal ook de neiging om te sporten uitblijven. De vicieuze cirkel is gelegd.
4. Je hebt te veel stress
Je ligt ’s nachts wel netjes die standaard 8u in bed, maar raakt die laatste kilo’s toch maar niet kwijt? Dan zou het ook kunnen dat je leven er net dat tikje te hectisch uitziet. Ook stress heeft namelijk een negatieve impact op de vetverbranding. Wie stress ervaart maakt onmiddellijk twee hormonen aan: adrenaline en cortisol. Die stresshormonen zorgen ervoor dat je hartslag stijgt en dat je lichaam in volledige paraatheid is om mogelijk ‘gevaar’ op te vangen. Doordat je lichaam op andere dingen gefocust is, stroomt er wel minder bloed langs je stofwisselingsorganen.
Een lichaam dat chronisch te veel cortisol aanmaakt, zal vet opslaan op plaatsen waar je dat net niet wil: bijvoorbeeld op je buik of billen. Daarnaast zullen de hersenen van iemand die chronisch in een stressmodus zit, ook meer glucose aanmaken: die moet immers energie opleveren die je kan gebruiken om te ‘vechten’ of ‘vluchten’.
5. Je eet te weinig voedingsmiddelen met weinig calorieën
Als je veel voedingsmiddelen eet die relatief weinig calorieën bevatten, kan je je grote porties nemen zonder dat daar gevolgen aanvast hangen. Wie veel groenten – zoals broccoli, boontjes, champignons, courgette en paprika eet zal sneller een verzadigd gevoel hebben, waardoor de kans dat hij of zij zich overeet in voedingsmiddelen die een veel hogere caloriewaarde hebben veel kleiner wordt. Het is niet voor niets dat veel klassieke diëten volgende verdeling op je bord voorstellen: twee derde groenten, en één derde vlees, vis, peulvruchten of graanproducten.
6. Je bent te vaak op dieet
Je valt niet af omdat je in een fout patroon terecht bent gekomen: eentje van restrictie en dieet enerzijds en eentje van compensatie eens je dat dieet weer losgelaten hebt anderzijds. Omdat je je tijdens je dieet zoveel lekkere dingen hebt moeten ontzeggen, of heel erg strikt gegeten hebt, is de kans groot dat je eens het wel weer mag extra in de val gaat trappen van vet, calorierijk of suikerrijk eten. Veel beter dan van dieet naar dieet leven, is het dan ook om je eetgewoontes aan te pakken: evolueer naar een allround gezonde levensstijl, dat zal je gewicht op termijn meer deugd doen dan een strikt dieet.
7. Je eet te veel gezonde vetten
Gezonde vetten zoals die uit avocado’s, vette vis, noten of olijfolie zijn inderdaad gezond, maar vetten blijven wel vetten. Overdrijf ook met deze ‘gezonde’ varianten dus niet: voor wie wil afvallen is elke dag een portie noten of een halve avocado eten echt geen goed idee. Hetzelfde geldt trouwens voor gedroogd fruit: daar zit veel meer suiker in dan mensen op het eerste zicht zouden verwachten.
8. Je dieet is te strikt
Akkoord: wie succesvol gewicht wil verliezen, moet z’n calorie-inname aan banden leggen. Toch is gaan voor een al té strikt dieet ook geen goed idee: neem je immers te weinig calorieën op per dag dan zal je lichaam alarm slaan en in spaarstand gaan leven. Je stofwisseling zal vertragen en alle calorieën die je toch nog binnenkrijgt zal je lichaam ook zoveel mogelijk binnen proberen te houden door het op te slaan als vet. Zo kan het gebeuren dat de weinige dingen die je eet er toch nog voor zorgen dat je bijkomt.
Als je na een periode van strikt diëten dat eetpatroon weer loslaat, zijn de gevolgen zo mogelijk nog erger: je lichaam zal die overload aan calorieën met dat vertraagde metabolisme immers niet meer verwerkt krijgen zoals voorheen. Het resultaat: de kilo’s die je kwijtspeelde komen er zo mogelijk nog sneller weer bij.
9. Je drinkt calorieën
Veel mensen die op dieet gaan, focussen zich op hun eetpatroon. Wat ze daarbij allemaal binnenspelen aan vloeibare calorieën wordt uit het oog verloren. Nochtans komen de suikers die je drinkt nog harder binnen dan suikers in vaste vorm: vloeibare suikers worden immers razendsnel omgezet in vet. Zowel die ogenschijnlijk gezonde smoothie, als dat glas cola of die zomerse piña colada schuif je dus maar eventjes aan de kant als je op dieet bent.
10. Je beweegt te weinig
Je eet gezond en je trekt een paar keer per week naar de gym en toch willen die laatste kilo’s maar niet slijten. Misschien moet je de rest van je levensstijl dan even onder de loep nemen. Een paar keer per week intensief maar kortstondig sporten is immers nog altijd niet even goed als op regelmatige basis actief bezig zijn. Zit je de hele dag achter je computer en plof je ook ’s avonds na het werk meteen weer in de zetel? Dan zou het probleem wel eens gevonden kunnen hebben. Probeer toch een paar keer per dag op te staan en te wandelen, probeer eens een rechtstaand bureau en vervang die aflevering op Netflix eventueel eens door een fikse avondwandeling in de stad.
Je hebt een onderliggende gezondheids-aandoening
Tot slot, kan het ook gewoon zo zijn dat je alles juist doet en er nog geen grammetje af gaat. Dan is de kans groot dat er andere factoren in het spel zijn: laat even nakijken of medisch alles in orde is met je. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er een probleem is met je schildklier of dat er hormonaal iets niet in balans is. Ga in dat geval even langs de dokter voor een onderzoek, maar blijf intussen natuurlijk wel gewoon gezond eten.
Meer lezen over gezond eten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier