Uitgetest: hoe snel en eenvoudig zijn de ‘Fast food’ recepten van Sandra Bekkari écht?

Evelien Rutten

Moet je altijd geloven wat een kookboek belooft? Onze foodjournaliste nam de proef op de som en trok de keuken in met Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi en Sandra Bekkari. Vandaag: ‘Fast food’ van Sandra Bekkari.

80 snelle recepten

Met haar ongedwongen recepten, die perfect passen bij de smaak en wensen van de hedendaagse Vlaamse vrouw, slaat Sandra Bekkari al enkele jaren spijkers met koppen. Wie kookt als Sandra, verliest op een rustige manier kilo’s zonder in te boeten aan het genot van lekker tafelen. Haar nieuwste kookboek focust op fastfood. Geen Big Mac-toestanden, maar 80 snelle, smakelijke gerechten met een nonchalante feelgoodfactor. Allemaal goed en wel, maar hoe snel is snel?

Lamsstoofpotje met wintergroenten – 15 min voorbereiding + 45 min sudderen

Ik ben dol op stoofpotjes, zeker met lamsvlees. Bekkari slaat de Indische weg in en brengt het vlees op smaak met garam masala en komijn. Specerijen die ik zelf ook graag gebruik. Na het aanbakken van het lamsstoofvlees voeg ik de ui, groenten en andere smaakmakers toe. Het recept claimt dat het stoofvlees klaar is in 45 minuten. In your dreams, Bekkari. In mijn groenten mag nog wat beet zitten, maar stoofvlees moet je met een lepel kunnen eten. Dat krijg je in drie kwartier helaas niet voor elkaar. Ik vermoed dat ze dit recept met geweld in het concept van fastfood wilde laten passen, maar ze had het beter weggelaten. Stoofpotjes hebben tijd, geduld en liefde nodig, geen chronometer. Tel er zeker nog een uurtje bij voor een perfect resultaat.

Conclusie: alles in dit recept klopt, behalve de tijdsduur. Die is schromelijk onderschat.

Oosterse kippenballetjes met prinsessenboontjes en paksoi – 35 min

Voor dit gerecht moet je naar de betere supermarkt. Op het boodschappenlijstje staan o.a. paksoi, citroengras, gember en lente-uitjes. Het recept begint met het blancheren van boontjes, maar de efficiënte koppigaard in mezelf vindt dat een tikje overbodig. De bedoeling van boontjes blancheren, is dat ze mooi groen en knapperig blijven, maar in dit recept moet je ze na het blancheren nog 9 minuten laten meekoken in het stoofpotje, wat het hele blancheren overbodig maakt. Dus die stap skip ik. De balletjes van kippengehakt worden op smaak gebracht en gebakken in olijfolie. Daarna gaar je alle andere ingrediënten in dezelfde pan: excellent. Minder afwas. Op de foto ziet het gerecht er beduidend frisser uit dan het eindresultaat in real life. Maar ik weet uit ervaring hoe zulke foto’s gemaakt worden: de helft is nog rauw.

Conclusie: smakelijk, pittig gerecht. Door de boontjes niet te blancheren, was ik klaar in 29 minuten.

Baveuse omelet met tomaat en grijze garnalen – 20 min

In 20 minuten zou ik deze omelet voor twee personen op tafel kunnen toveren. Eerlijk gezegd, lijkt dat me ruim bemeten. Ik moet toegeven dat ik een snelle, efficiënte kok ben, maar ook wie minder culinair behept is, doet geen kwartier over het gaar krijgen van enkele geklutste eieren. Ik start met de pan op het vuur zetten, zodat die alvast is opgewarmd. Met mijn niet-roestvrije molenmesjes (die blijven voor altijd scherp, trust me!) snij ik een sjalot in halve maantjes, hak ik wat bieslook fijn en snij ik tomaten in partjes. De rest is kinderspel. In minder dan 12 minuten glijdt de omelet uit de pan op het bord.

Conclusie: makkelijk en snel. Beetje eentonig van smaak wel, ik zou meer groenten toevoegen.

Eindoordeel

Fast food (€ 24,99, Borgerhoff & Lambrigts) is een echt boek van deze tijd, met frisse recepten die je zonder al te veel moeite op tafel brengt, ook op doordeweekse dagen. Ideaal als je gezonder wilt gaan koken, maar geen inspiratie (meer) hebt. Hoe snel je dat doet, hangt af van je eigen technische vaardigheid. Soms is de tijdsduur onderschat, maar ik zou het boek toch aanraden.

Meer gerechten

Partner Content

Gesponsorde content