Uitgelegd: hoe proef je wijn?

De feestdagen, dat is genieten van een lekker glas wijn. Wil jij graag weten hoe je nu écht graag wijn proeft, dan hebben we goed nieuws. Ona en Arne van wijnbar Ona in Gent verklappen hoe je dat doet.

Volg deze stappen:

1. KIJKEN

De kleur en tint van je wijn bepaal je best op een witte achtergrond. Je ontdekt de helderheid en de dikte & snelheid van de tranen (viscositeit). Dit laatste zegt niets over de kwaliteit van de wijn, wel over het alcohol- en suikergehalte.

2. RUIKEN

Houd het glas vlak onder je neus en neem één snuif om je neus op te warmen.

3. WALSEN

Door het walsen voeg je zuurstof toe in je glas waardoor er meer aroma’s vrijkomen. De geuren zijn duidelijker waarneembaar en intenser.

4. OPNIEUW RUIKEN

Ruik dit keer langer en langzamer aan de wijn. Ruik je fouten? Welk type aroma’s vind je terug? Ontdek het via je aromawiel.

5. PROEVEN + LUCHT AANZUIGEN

Neem een grote slok gevolgd door enkele kleinere slokjes. Op die manier kan je het best smaken isoleren en herkennen. Door het aanzuigen van lucht zal je de aroma’s duidelijker kunnen proeven. Let extra goed op de zoetheid, zuurtegraad, tannines, alcohol en body van de wijn. Succes!

6. GENIETEN

 

Het aromawiel

 

Ontdek de geuren en smaken in je wijn

Er bestaan honderden verschillende geuren en smaken in de wijnwereld. Ze zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Om zich te kunnen oriënteren verdelen wijnkenners ze in
grote groepen. Deze vind je terug in het aromawiel.

Primaire aroma’s: gekoppeld aan de druivensoort. Zoals kruisbes in een sauvignon blanc.

Secundaire aroma’s: gekoppeld aan de opvoeding (het wijnmaken). Zoals het boteraroma in een chardonnay.

Tertiaire aroma’s: gekoppeld aan veroudering en rijping. Zoals de nootachtige aroma’s in een vintage champagne.

Wijnfouten: het is handig om ook deze aroma’s te leren herkennen. De meest bekende fout is ‘kurk’ (= TCA-besmetting). Stukjes kurk in je wijn hebben hier echter niets mee te maken. Deze zijn afkomstig van het slecht openmaken van je fles. Echte ‘kurk’ merk je aan de geur van nat karton, natte hond of een muffe kelder. Ga erop uit, koop fruit, bloemen, bijt in chocolade, maak een wandeling door het bos en lik desnoods eens aan een steen.
Geuren herkennen is training en oefening baart kunst!

De smaak te pakken en meer leren over wijn proeven? Ona organiseert wijntastings.

 

Meer tips voor het eindejaar:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content