Titus De Voogdt: “Voor mij is koken een manier van liefde geven”
Je kent hem misschien van ‘1985’ of ‘De Dag’. Maar acteur Titus De Voogdt kan ook koken. In de eerste aflevering van ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’ liet hij zich al onmiddellijk gelden, hij was namelijk de enige die een gepocheerd ei kon maken. Wij spraken de hobbykok over zijn deelname aan ‘Masterchef’.
Vorige week haalden we de chef in ons naar boven, we werden namelijk uitgenodigd op een Philips x ‘Masterchef’ kookworkshop. Daar gingen we aan de slag met Philips nieuwste airfryer en maakten we een heerlijk ‘Masterchef’ gerecht. Ook acteur Titus De Voogdt was van de partij. Tijdens het snijden van de groenten vertelde hij over zijn liefde voor koken.
“Ik heb het geluk dat ik acteur ben. Doordat ik vaak in het weekend speel of ‘s avonds, heb ik dus regelmatig vrij. Op die vrije dagen houd ik me bezig met boodschappen doen en koken. Daar kan ik zo van genieten. Ik nodig ook graag mensen uit om te komen eten. Voor mij is koken een manier van liefde geven of vriendschap tonen. Als ik aan iemand wil laten zien dat ik die graag heb, is dat door iets te doen voor die ander. Koken is daar voor mij het beste voorbeeld van.”
Soms is doen wat je kent ook goed genoeg
Waar schuif je zelf graag je voeten onder tafel?
“Een favoriet restaurant kiezen? Dat vind ik moeilijk. Dat is zoals kiezen tussen je kinderen. Waar ik wel al heel lang ga, is de legendarische snackbar Martino in Gent. Toen ik jong was, waren die tot vroeg in de ochtend open. Dus als we uitgingen, passeerden we daar vaak. Ik ga er nu minder dan vroeger, maar het blijft een belangrijk adres voor mij. Een instituut.”
Wat is jouw favoriete gerecht?
“Ik heb geen ultieme favoriet, maar er zijn wel gerechten die ik nooit beu zal worden. Zo maak én eet ik graag Ossobuco. Ook heb ik thuis een houtoven gebouwd. Als er mensen komen eten in de zomer, zitten we de hele avond buiten en bak ik pizza’s. De Italiaanse keuken is trouwens mijn favoriet. Ik kan voor de rest van mijn dagen pizza en pasta eten. Al zal ik dan misschien wel een paar kilo bijkomen.” (lacht)
Is de liefde voor koken je met de paplepel ingegeven?
“De keuken was bij ons thuis de centrale plek in huis. Wij hadden ook een grote groententuin. Mijn moeder kookte heel veel én heel graag. Dus koken is voor mij een evidentie.”
Ik was vooraf altijd bang dat ik geen inspiratie zou vinden
Was het dan ook een evidentie om deel te nemen aan ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’?
“Ik heb er niet over moeten nadenken. Ik heb het programma vorig jaar gezien en ik houd van koken. Wanneer ze mij vroegen, ging ik daar dus met veel plezier op in.”
Hoe voelde het om te koken voor ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’?
“Normaal kook ik ter ontspanning, maar als je kookt voor ‘Masterchef’ is dat niet echt ontspannend. Je weet niet wat er gaat gebeuren, dus er is continu die onzekerheid. Ik was vooraf altijd bang dat ik geen inspiratie zou vinden.”
Je krijgt ook maar een beperkte tijd om te koken, hoe ging je met die tijdsdruk om?
“Veel van de dingen die ik graag kook, zijn net dingen die lang moeten opstaan. Ik begin soms ‘s middags al aan het avondeten. Het was voor mij dus een grote aanpassing. Gelukkig gaf de tijdsdruk mij niet zo veel stress. Wanneer ik kook, ben ik op mijn gemak en vlieg ik er gewoon in.”
Daarna werd je creatie beoordeeld door drie sterrenchefs, hoe was dat?
“Het moment waarop je met je bordje klaarstaat om naar de jurytafel te gaan, vond ik het meest stresserend. Je hoort de jury al commentaar geven op de anderen. En je begint dan opeens heel hard te twijfelen aan jezelf, of je beseft plots dat je zout vergeten bent… Dat is stressy!”
Voor mij is koken een manier van liefde geven
In aflevering één toonde je al onmiddellijk je kunnen, denk je dat je ver zal geraken in de wedstrijd?
“Ik weet natuurlijk al hoe het afloopt, maar ik vond het zelf ook moeilijk te voorspellen. Ik wist van tevoren al veel over koken, maar dat zegt niets. Het is niet doordat je veel kennis hebt, dat je daarom de beste bent. Zo zit de wedstrijd niet in elkaar en dat is maar goed ook. Er zijn andere deelnemers met minder kennis, maar met veel passie en talent. Dus het wordt nog spannend...”
Wat heb je uit het avontuur geleerd?
“Laat je kop niet zot maken! Soms wil je uit je comfortzone stappen en andere dingen maken dan je gewoon bent. Maar blijf bij jezelf. De keren dat ik uit de bocht ging, was wanneer ik iets probeerde te maken dat ik eigenlijk niet ken. En dan gaat het mis. Soms is doen wat je kent ook goed genoeg.”
Meer lezen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier