Coronaproof uit eten: deze sterrenrestaurants komen met een luxueus alternatief
Je hoeft niet langer de wachten om weer sterren op je bord te krijgen. Deze sterrenrestaurants bieden een coronaproof alternatief, mét overnachting, waarvan je nu al kan genieten.
La Canne en Ville (*) x hotel Steigenberger Wiltcher’s
Onlangs nog kaapte hij Gault&Millau’s trofee voor ‘Jonge topchef van het Jaar’ weg met zijn *-restaurant La Canne en Ville (Rue de la Réforme 22, 1050 Elsene). Vandaag roert Kevin Lejeune in de potten van het prestigieuze Brusselse hotel Steigenberger Wiltcher’s. Het wachten had lang genoeg geduurd vond hij en dus ging de chef een samenwerking aan met het luxehotel op de Louizalaan om zijn klanten opnieuw een sterervaring te kunnen bezorgen. Opvallend: je degusteert het menu niét in je eigen hotelkamer, wél op een ‘verrassingslocatie’ en dat volledig volgens de regels. Onze redactrice was getriggerd, mocht gaan proeven plus overnachten en sprong daarop een gat in de lucht:
“Een hartelijk ontvangst is eigen aan het luxueuze Wiltcher’s hotel, waar een imposante belle époque inkomhal en dito receptie ons herinneren aan het roemrijke verleden uit bouwjaar 1913. In de lobby géén Feeling, wél The New York Times; een hotel met internationale allure dus. Na het welkomstpraatje liften we richting tweede verdieping, waar een klassevolle Deluxe-kamer (er is een bad!) ons opwacht. Hoewel er door jeweetwel erg veel kamers en suites (lees: zo’n 267) leeg staan, voelt het hier absoluut niet kil. We hebben een balkonnetje dat uitkijkt over de Louizalaan en de prachtig verlichte voorgevel van het hotel.
‘Voor het verrassingsdiner mogen jullie om 19u30 richting eerste verdieping afzakken’ en daar staan op het afgesproken uur twee butlers voor ons klaar. Eentje wijst ons de weg naar ons mini-restaurant, een andere hotelkamer, waaruit het bed werd weggehaald en een uitgedoste tafel ons toelacht. Ik lach terug, want toegegeven: het idee om niet in ònze maar wel in een andere hotelkamer te dineren, vind ik een ietwat komische oplossing.
We worden gevraagd ons in de ‘lounge’ pal naast de gedekte tafel te begeven om daar van een coupe champagne en drie aperitiefhapjes te genieten. Terwijl we de playlist (een mix van Norah Jones, Nina Simone en Louis Armstrong) op het felblauwe televisiescherm voor ons kunnen volgen, gniffelen we wat over de statige bureau en nachtkastjes die knullig bleven staan en zo de ‘voormalige’ hotelkamer niet écht kunnen verdoezelen. Een romantische lichtslinger, warme kaarsjes of een gepast schilderijtje hadden het restaurantgevoel vast wat kunnen versterken.
Wanneer ons glaasje champagne de bodem heeft bereikt, worden we verzocht plaats te nemen aan tafel. Het ene na het andere eetbaar schilderijtje volgt en om je de hele tekst te besparen... dit is wat we voorgeschoteld krijgen:
Na een rondje heerlijk bereide Obsiblue garnaal, zachte ui met truffel, koninklijke duif en cheesecake met verfrissende passievrucht en speculaas bedank ik topchef Lejeune met complimenten over het eten én zijn kersverse Gault&Millau titel. Hij is zichtbaar maar bescheiden gevleid.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Voldaan en moe – gelukkig zijn we maar één verdieping verwijderd van ons bed – gaan we de nacht tegemoet. De volgende ochtend wordt om 8 uur stipt ons ontbijt binnengerold en genieten we nog een laatste keer van alle luxe. Een welgekomen en veilig genietmoment in tijden dat het voor élk van ons te verantwoorden is.”
Boek je sterrenverblijf in Brussel
Wat? 4-gangenmenu, een glaasje champagne en hapjes die elke week aangepast worden.
Wanneer? Van 2 maart tot 10 april 2021, voor maximaal 40 personen per avond. Diners van dinsdag tot zaterdag alsook in het paasweekend (inclusief paasmaandag) van 19u tot 20u.
Waar? Witcher’s – Louizalaan, 71, 1050 Elsene.
Prijs? Forfait van € 150 pp bovenop het tarief van de kamer. Voor een menu met wijn leg je vanaf € 59 per fles op. Reservatie mogelijk via de website of telefoon (+32 (0)2 542 42 42).
Ralf Berendsen (**) x hotel La Butte aux Bois
Eerder fan van het platteland? Zak dan af richting het Limburgse Lanaken want ook daar kan je genieten van een sterrenverblijf. Ralf Berendsen organiseert er een fameus ‘Boutique Diner’ in La Butte aux Bois. Het vijf sterren resorthotel werd onlangs overgenomen door Jochen Leën en Rüdiger Pohl die restaurant La Source (** Michelin en 17/20 Gault&Millau) omdoopten tot de naam van de chef. Ralf Berendsen, die sinds 2011 aan het kookvuur van La Butte aux Bois staat, mocht zopas een volledig vernieuwde keuken inwijden en ook het interieur van het restaurant kreeg een frisse wind.
Als sneakpreview ontvangen de chef en eigenaars in maart en april 2021 alvast enkele gasten in het nieuwe hotelgedeelte. In twintig beschikbare luxekamers met uitzicht op het Limburgse groen zullen ze, coronaproof, zes gangen serveren begeleid door een selectie wijnkaart en enkele gerechtjes die als extra verwennerij kunnen bijbesteld worden. “We werken op voldoende afstand de borden af op een buffetje dat aan elke kamerdeur staat waar de gasten hun bord zelf kunnen nemen,” verduidelijkt chef Ralf Berendsen. Op deze manier zal hij een aantal van zijn signatuurgerechten, aangevuld met nieuwe creaties, ten beste geven.
Boek je sterrenverblijf in Lanaken
Wat? 6-gangendiner met aperitief, koffie en water plus overnachting met luxe ontbijtmand.
Extra’s? Wie vooraf reserveert, kan genieten van extra faciliteiten waaronder zwembad en massages in de Spa Retreat La Forêt. Of wat dacht je van een wandeling of fietstocht in het aansluitende Natuurpark Hoge Kempen?
Wanneer? Elke vrijdag- en zaterdagavond in maart en april, vanaf 19u.
Waar? Domaine La Butte aux Bois – Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken. Reserveren via www.labutteauxbois.be.
Prijs? € 500 pp voor de totaalbeleving (excl. wijn of extra dranken).
Meer genieten
- Coronaproof onthaasten: 10 x cabins in de vrije natuur
- August wellness: een oase van rust in hartje Antwerpen
- Château de Vignée: luxueus wellnesshotel vlakbij Rochefort
Openingsbeeld: La Butte aux Bois (links en rechts), Steigenberger Wiltcher’s (midden).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier