Spice it up: zo maak je zelf een fancy specerijenmix

Maak van het feit dat we tegenwoordig met z’n allen meer thuis zitten lekker gebruik om alle gastronomische hypes van de afgelopen jaren eigenhandig te bereiden. Oost west, thuis best: het zou nog kunnen kloppen! Onze vaste culinair journaliste Evelien Rutten helpt je op weg. Vandaag: zo maak je zelf een lekkere kruidenmix.

Moeilijkheidsgraad: **

Geschikt voor: iedereen die specerijen en verse kruiden in huis heeft, van een bloempot op een smal balkonnetje tot een immense moestuin.

Niet aan beginnen: als je houdt van voorspelbare smaken.

Het verschil tussen bwèh en njammie? Meestal zitten kruiden en specerijen er voor iets tussen. Besmeer gewoon eens een opengesneden pitabroodje met olijfolie, bestrooi het met za’atar en zet het kort in de oven. Magisch! Zo zijn er nog veel meer specerijenmixen die je kant-en-klaar kunt kopen, zoals ras el hanout, Provençaalse kruiden of garam masala. Ze geven pit aan stoofpotjes, salades en lekkere dips. Ons advies? Probeer ze niet na te maken, want meestal is er niets mis met deze mengelingen en zijn ze makkelijk in gebruik. Het is een stuk zinvoller om kruiden die je sowieso al in huis hebt, te drogen en te mengen met specerijen tot een combinatie die je zelf smaakvol vindt. Verse kruiden van onberispelijke kwaliteit droog je door ze mooi te spreiden op een bakplaat en ze vervolgens enkele uren in de oven te zetten op max. 50°C, liefst met de ovendeur op een kier (of gebruik een droogoven). Nadat de kruiden kurkdroog zijn, kun je ze bewaren in een glazen weckpotje. Je kunt ze heel houden, maar ook verpulveren in een vijzel en vervolgens mengen met gemalen specerijen als peper, paprikapoeder, nootmuskaat en cayennepeper.

Lekkere combinaties

  • Kaneel, komijn, koriander, paprikapoeder, tijm, oregano (chili con carne en andere Mexicaanse stoofpotjes)
  • Kerrieblad, gember, kurkuma, kardemom (Indische curry’s)
  • Oregano, tijm, bladpeterselie, gedroogde citroenschil (Griekse marinades en slaatjes)

Kruidenzout

Transformeer een potje fleur de sel in een geurige smaakmaker door er gedroogde en verpulverde kruiden aan toe te voegen. Rozemarijnzout is heerlijk bij gegrilde biefstuk, met dragonzout geef je een simpele omelet gastronomische allures en vis wordt nog lekkerder met roze peperzout.

Idee!

Je kunt hetzelfde doen met suiker. Meng kristalsuiker bv. met verpulverde vanillestokjes, gedroogde citroenschil, gedroogde muntblaadjes of kaneelpoeder.

Boekentip

In ‘Chefs en hun moestuin’ van Veronique De Walsche tonen 14 chefs (o.a. Lieven Lootens van ’t Aards Paradijs) hun moestuin. Het boek staat vol recepten, praktische tips en experimenten met kruiden en eetbare bloemen. € 29,99, bij Uitgeverij Lannoo.

MEER LEKKERS OM ZELF TE MAKEN:

Tekst: Evelien Rutten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content