Uitgetest: 3 x simpele recepten van Yotam Ottolenghi
Moet je altijd geloven wat een kookboek belooft? Onze foodjournaliste nam de proef op de som en trok de keuken in met Jamie Oliver, Yotam Ottolenghi en Sandra Bekkari. Vandaag: ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi.
Minder dan 10 ingrediënten
Waar je vijf jaar geleden nog moest oefenen om zijn naam juist uit te spreken, is de Brits-Israëlische chef Ottolenghi vandaag een fenomeen. Hij veranderde het aanbod in supermarkten omdat zo veel klanten tevergeefs op zoek gingen naar de oriëntaalse specerijen die hij kwistig over zijn gerechten strooit.
Hij is ook de man die schaamteloos recepten publiceert met 30 à 40 ingrediënten. In zijn nieuwe kookboek brengt hij een selectie recepten die een stuk eenvoudiger zijn dan wat hij zelf als normaal beschouwt. De belofte is: minder dan 10 ingrediënten. Maar een snelle blik leert dat het er gemiddeld 12 zijn. Voor mij is dat geen probleem, want ik ben sowieso al fan van zijn keuken. Maar Ottolenghi-leken moeten eerst naar de exotische supermarkt of online een verzameling specerijen bestellen.
3 Ottolenghi-recepten uitgetest
1. Burrata met gegrilde druiven en basilicum
Elke keer als ik druiven koop, blijft er wel een verrimpeld trosje over dat ik beschaamd in de vuilbak moet gooien. Daar heb ik nu een oplossing voor gevonden. Druiven kun je namelijk… grillen! Ottolenghi rijgt ze aan satéstokjes en marineert ze eerst in olijfolie, knoflook, venkelzaadjes en bruine suiker. Ik leg ze op mijn gloeiendhete grill en doe een stapje naar achteren. Wow! Wat een gesis, wat een rook! Twee minuten later gaat mijn brandalarm af en probeer ik met de steel van een houten lepel op het knopje van de rookmelder te duwen. De gegrilde druiven worden zeer eenvoudig geserveerd met burrata, heerlijke mozzarella die gevuld is met room. Nog wat basilicumblaadjes erbij en klaar. Overheerlijk!
Conclusie: spectaculair gemakkelijk, origineel én snel. Verwacht je wel aan een enorme rookontwikkeling, wegens de natuurlijke suikers in de druiven krijg je een karamellisatieproces.
2. Zoeteaardappelfrieten
In een poging gezonder te leven zet ik af en toe zoeteaardappelfrieten op het menu. Maar mijn pogingen tot dusver kon je niet geslaagd noemen, met een resultaat dat schommelde tussen papperig slap en beenhard verkoold. Ik besluit Ottolenghi te vertrouwen en verwarm de oven voor op 220°C. De zoeteaardappelfrieten meng ik niet alleen met specerijen en olijfolie, maar ook met 30 g polenta: een ingrediënt dat je in de kast hebt staan omdat je ooit polenta wilde eten bij een Italiaans stoofpotje en daarna wegens teleurstellend van smaak nooit meer hebt bovengehaald. Maar dit is leuk: het korrelige meel geeft een zalige, knapperige textuur aan de frieten.
Conclusie: damn good fries.
3. Geplette courgettes
Alles wat nog maar in de buurt komt van een dip, vind ik geweldig. In Libanon heb ik trouwens geleerd dat je houmous of babaganoush ook met lange stengels gesneden rauwkost kunt eten. In de zomermaanden zet ik altijd enkele courgetteplanten in de tuin, die tot ver in de herfst vruchten dragen. Die overvloed probeer ik zo creatief mogelijk te verwerken. In dit recept worden courgettes gehalveerd in de lengte en dan gegaard in de oven met knoflook. Daarna plet je de stukken courgette met een vork en meng je ze met munt, dille en citroensap. Het resultaat is een chunky dip die je met plezier aan je gasten serveert. Zelf kruip ik ermee voor de televisie, met stukjes gegrild pitabrood, reepjes wortel en blaadjes mini-gem.
Conclusie: eenvoudiger dan dit kan het niet worden. Je moet alleen geduld hebben om de courgettes voldoende te laten garen.
Eindoordeel
Naar Ottolenghi-normen zijn deze recepten inderdaad vrij eenvoudig, ook al zie ik er enkele tussen staan met een lijst van 17 ingrediënten (ja, ik kijk naar jou, rodebietenbrood met karwijzaad en geitenkaas). Kleine adder onder het gras: bijna geen enkel recept is een maaltijd op zich. Het zijn eerder bijgerechten, die je best combineert met twee of drie andere schotels. Toch vind ik Simpel een echte aanwinst: het staat vol schitterende ideeën en alles wat ik uitprobeerde, was verrukkelijk.
Belofte: S (snel) • I (10 ingrediënten of minder) • M (maak op voorhand) P (op voorraad) • E (easy) • L (lazy)
Ottolenghi SIMPEL kost € 29,99 via bol.com.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier