Shortcuts in de keuken: deze 5 keukenapparaten maken koken makkelijker

De kortste keukenroute naar bouillon, melkschuim, ovenschotel en meer? Onze foodredactrice kent dé foodhacks en -gadgets voor minder gedoe en meer genieten.

 

Alles in de Airfryer

Je nieuwe beste vriend voor je lijn én je smaakpapillen

In 2010 introduceerde Philips de eerste Airfryer: een kleine heteluchtoven waarmee je frieten lekker krokant kunt bakken met een minimum aan vetstoffen. Ik herinner me dat ik zo’n toestel mocht uittesten en verschrikkelijk teleurgesteld was. Het duurde langer dan een half uur om een miezerige portie frieten te garen, net genoeg voor 1,5 persoon. Wilde je een tweede portie, moest je in de tussentijd een potje kaarten met je disgenoot, terwijl de rest van de maaltijd stond te verpieteren. Ik deed ’m cadeau aan een collega en dacht er verder nooit meer aan. Tot ik midden in de lockdown chef Dennis Broeckx ( L’Epicérie du Cirque) tegenkwam, die me vertelde dat hij niet meer zonder zijn Airfryer kon. Blijkbaar had het toestel zichzelf enkele keren heruitgevonden en is zo’n Airfryer vandaag ongelooflijk veelzijdig: je kunt er bijna alles in klaarmaken met een minimum aan vet. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en omdat ik wanhopig op zoek was naar afleiding – anything! – bestelde ik het meest geavanceerde exemplaar dat vandaag op de markt is ( Philips Airfryer XXL met sensing technology). Enkele maanden later kan ik je verzekeren dat mijn Airfryer dagelijks in gebruik is en niet de kans krijgt om stof te vergaren. Zelfs de meest alledaagse handelingen worden een plezier. Wil ik voorbakbroodjes afbakken? Dan hoef ik mijn grote oven niet meer voor te verwarmen. Ik heb mijn beste vrienden overtuigd om er ook eentje in huis te halen en inmiddels delen we recepten op ons Vrienden van de Airfryer WhatsApp-groepje. Het is dan ook een ongelooflijk efficiënt hulpmiddel in de keuken. Door het klein formaat en de krachtige ventilator die de hete lucht rondomrond laat circuleren, gaart alles veel sneller dan je gewend bent én krijg je een superlekker korstje, net alsof je ingrediënt gebakken of gefrituurd is.

Dit zijn mijn favoriete succesgerechten uit de Airfryer:

  • Een hoevekip – enkel op smaak gebracht met kippenkruiden, geen olie – is gaar binnen het uur en heeft net zo’n krokant korstje alsof het van het kippenkraam komt. Je kunt zo ook drumsticks of chicken wings klaarmaken (ze zijn wel sneller gaar).
  • Zalmfilets zijn klaar in amper 8 minuten. Zelfs zonder vetstof krijg je een krokant korstje én is de zalm botermals vanbinnen.
  • Gepofte wortels: even insmeren met wat olijfolie en op smaak brengen met bv. komijn. Na 10 minuten zijn ze gaar, inclusief heerlijk gegrild mondgevoel.
  • Broccoliroosjes: binnen 10 minuten zijn ze gaar én hebben ze die lekkere, licht bittere, rokerige smaak alsof ze in de grillpan hebben gelegen.
  • Zoete aardappelfrieten (zelfgesneden of, nog beter, gewoon uit het diepvriesvak van de supermarkt): binnen 12 minuten krokant. Zo krijg je ze werkelijk NOOIT in je conventionele oven.
  • Vegetarische bitterballen (probeer die van Mora uit het diepvriesvak! Je gelooft niet wat je proeft!), kaasballetjes en miniloempia’s die je normaal moet frituren. Smijt ze gewoon in de Airfryer en het ongecompliceerde borrelen kan beginnen.

Goochelen met de bakplaat

Een volledige maaltijd zonder één kookpot boven te halen

Als je één bakvorm in huis haalt, laat het dan een rechthoekige, ondiepe bakplaat zijn. Je gebruikt zo’n bakplaat waarschijnlijk al om haverkoekjes te maken, aardappelschijfjes te garen of granola te roosteren. Allemaal goed en wel, maar deze bakplaat kan zoveel méér! Google maar eens ‘ sheet pan recipes’: er gaat een wereld voor je open. Op deze bakplaat kun je in een handomdraai volledige maaltijden bereiden ( as in: patatje-vleesje-groentje), zonder één andere kookpot te gebruiken. Deze food hack is natuurlijk waar de TikTok-hit ‘feta & kerstomaatjes’ haar oorsprong vindt. Schik alles op de bakplaat, bedruppel met olijfolie, breng op smaak met specerijen en hup: alles kan een kwartier tot een half uurtje in de oven op 180°C. Daarna zet je de bakplaat gewoon in het midden van de tafel en werk je af met verse kruiden, waardoor je creatie er ook nog eens geweldig fotogeniek uitziet.

Probeer zeker eens deze combinaties:

  • Kipfilets op smaak met peper & zout/groene asperges/plakjes citroen/voorgegaarde krieltjes/olijfolie (daarna eventueel nog afwerken met dragon)
  • Zalmfilets bestreken met miso en bestrooid met sesamzaadjes/peultjes/reepjes venkel/edamameboontjes/sesamolie
  • Kippendijfilets ingesmeerd met tandoorikruiden/blokjes zoete aardappel/reepjes paprika/rode uiringen/blokjes aubergine /arachideolie (daarna afwerken met verse koriander)
  • Nachochips/restjes chili con carne of rode bonen/ gehalveerde kerstomaten/ cheddarkaas (daarna afwerken met zure room, guacamole, limoensap en verse koriander)
  • Chipolataworstjes/gehalveerde spruiten of in reepjes gesneden savooikool/kwartjes aardappel/mosterdzaadjes/klontjes boter

De multi-functionele keuken-machine

Hightech hulpmiddel voor foodies

Ik heb een blender die ook fungeert als soepmaker. Je smijt er de halve koelkast in, zet het ding aan en 25 minuten later gaat de pieptoon: groentesoep. Een interessant toestel, maar bij mijn supersnelle soepjes mis ik toch de smaak van lichtjes gekaramelliseerde uitjes. Dat effect heb je wel bij een Thermomix of andere multifunctionele keukenmachine. Het zijn peperdure, maar extreem handige apparaten die alle andere toestellen in je keuken eigenlijk overbodig maken. Je kunt ermee malen, hakken, mixen, kneden en roeren zoals de meeste keukenrobots, maar deze machine kan ook wegen, stomen, emulgeren, roeren, aanbakken en koken. Aangezien de temperatuur tot op de graad exact kan afgesteld worden, is het een droom voor liefhebbers van delicate sauzen als bearnaise of hollandaise. De mixkracht van het toestel is ook fenomenaal: je bereidt er de meest fluweelzachte dips en soepjes mee.

De microgolfoven

Je schromelijk onderschatte keukenknecht

Een kopje warme melk voor het slapengaan. Als mijn dochter erom vraagt, hoort ze 1,5 minuut later de ‘ping’ van de microgolfoven. Boter op kamertemperatuur brengen? Ping . Spaghettisaus ontdooien? Ping. Restje soep opwarmen? Ping . Het zijn deze praktische, alledaagse handelingen waarin de microgolfoven uitblinkt. Maar daardoor zijn we wel vergeten dat deze oven veel meer kan dan ontdooien en opwarmen. Er zijn zelfs gerechten die béter zijn als ze uit de microgolfoven komen. Denk maar aan gepofte aardappels. Zo is het ook zeer makkelijk en efficiënt om groenten als broccoli, bloemkool en asperges te stomen in een afgedekte glazen kom met een bodempje water. Ping! Zelfs een risotto komt roervrij en toch delicieus uit je microgolfoven.

Dit zijn enkele tijdsbesparende ideeën die je zeker zou moeten uitproberen:

  • Schuim je melk koud op (met een melkschuimer of shake de melk gewoon in een lege confituurpot) en zet ze daarna 1 minuut in de microgolfoven. Tada! Cappuccino-tijd!
  • Pijnboompitten rooster je in enkele minuten, zonder risico op aanbranden.
  • Vul de bodem van een grote, glazen kom met gedroogde maïs voor popcorn. Zet er een bord bovenop dat precies past (en de kom helemaal afsluit) en zet 2 minuten en 45 seconden op ‘hoog’. Breng op smaak met suiker of een hartige kruidenmengeling (komijn en cayenne!).
  • Gepocheerde eieren: vul een potje met water en een scheut azijn en verhit het in de microgolfoven. Breek er dan een ei in en zet nog een minuutje terug. Nooit meer klungelen met ‘draaikolkjes’ maken.
  • Schik plakjes spek tussen vellen keukenpapier en hup, garen maar. Het vet wordt ineens opgevangen door het keukenpapier.
  • Mac & cheese: vul een grote mok voor de helft met penne of macaroni en overgiet met water. Zet 3 minuten in de microgolf. Voeg dan een scheutje melk, wat geraspte kaas, peper en zout toe. Nog een minuutje en ping: komen eten!

De slowcooker

Succulente, traag gegaarde stoofpotjes waarvoor je niet eens moet thuisblijven

Het DNA van de meeste eigentijdse keukens is strak en clean. Alle toestellen, potjes en kruiden worden netjes opgeborgen achter ingebouwde, witte hoogglanskasten. Het is een keuken die je associeert met efficiënte slaatjes van rauwe spinazie en gemarineerde zalm, veeleer dan een op vergeeld papier overgeleverd familierecept van stoofvlees of snert. Voor stoofvlees moet je namelijk drie uur tijd vrijmaken én de hele keuken staat nadien overhoop. Bovendien ben je al die tijd aan huis gekluisterd, omdat er af en toe in geroerd moet worden. Het is, met andere woorden, gewoon gedoe. Maar slimme hobbykoks hebben daarvoor al lang een oplossing gevonden: de slowcooker, op sociale media ook wel bekend als de crockpot. De slowcooker is een Amerikaanse uitvinding uit de jaren 1940, waardoor vrouwen ook buitenshuis konden gaan werken. Het is een elektrisch toestel waarin een keramische pot constant wordt verwarmd tot net onder het kookpunt, zodat niets kan aanbranden. Zo neemt dit toestel al het harde werk, de traditie, de liefde en de aandacht die nodig zijn voor een succulent stoofpotje, gewoon van jou over. ’s Ochtends kieper je alle ingrediënten voor je stoofvlees, goulash, chili con carne of minestrone in de slowcooker. Je zet het toestel aan en tien uur later, nadat jij er een productieve werkdag op hebt zitten, word je thuis verwelkomd door het sublieme aroma van vlees en/of groenten die traag konden garen en daardoor de tijd kregen om botermals te worden. Wie af en toe een foodblog leest of foodies volgt op Instagram, heeft zeker ook al andere populaire gerechten zien voorbijkomen die perfect in de slowcooker kunnen, zoals rosbief, Indische curry van kip, risotto, erwtensoep, gevulde groenten, pilav, pulled pork, bolognesesaus en zelfs desserts als brownies en bananenbrood.

Lees ook:

Door: Eveline Rutten 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content