In de sakebar: 8 x moderne Japanse fusion kitchen met sake
Japanse gastronomie zit in de lift, dus het is niet meer dan logisch dat ook sake steeds meer ingeburgerd raakt. Bij deze sakebars vind je de beste sake pairing van het land.
1. DIM dining
Hoewel de klassieke wine pairing bij een diner blijft bestaan, is sake pairing tegenwoordig nog nét iets hipper. Absolute pionier in België op dat vlak is Jonas Kellens van Dim Dining. Als gediplomeerd sake master die bovendien hoog aangeschreven staat bij de Sake Sommelier Association, maakt hij liefhebbers van de Japanse keuken wegwijs doorheen het hedendaagse sake-aanbod. De chefs van Dim Dining combineren authentieke Japanse invloeden met een vleugje westerse moderniteit. Goed voor hoogstaande innovatieve creaties die door Michelin al bekroond werden met een ster.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vrijdagmarkt 7 in Antwerpen.
2. DOJO
Dat DOJO midden in het bruisende ‘meatpacking district’ van Antwerpen ligt, zou al veel moeten prijsgeven over de vibe die je er kunt verwachten. De keuken van DOJO is Neo Japans: culinaire virtuositeit gaat er in dialoog met eigentijdse ingrediënten uit de moderne Japanse keuken. Al even indrukwekkend als de menukaart is het strakke en duistere interieur: de stek koos voor een uitzonderlijk strakke en minimalistische inrichting met een stevige portie underground. De sake pairing is (uiteraard) om u tegen te zeggen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Samberstraat 7 in Antwerpen.
3. Yoka Tomo
Bij Yoka Tomo in Brussel serveren ze Japanese craft food in een modern jasje. Op de kaart onder meer homemade kimchi, chicken gyoza en een melange van courgette en aubergine met dengaku miso. Het interieur is modern, maar gezellig. De sakeselectie varieert naargelang de keuze van de eigenaars.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Félix Marchallaan 26 in Schaarbeek.
4. Chez Oki
Ook dit Frans-Japanse fusion restaurant in Brussel heeft een uitstekende sakekaart in de aanbieding. Chef Haruki Oki begon zijn carrière in de Franse keuken: tijdens zijn opleiding liep hij stage in verschillende grote restaurants in Parijs. Intussen vermengt hij die ervaring met zijn Japanse achtergrond. Het resultaat is een heel intuïtieve en gebalanceerde samensmelting tussen twee heel andere culinaire culturen. Dankzij de sfeervolle ‘zen’-tuin achteraan is Chez Oki de ideale plek voor fijnproevers die in alle rust en sereniteit willen genieten van een culinair hoogstaand diner met bijpassende sake.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Rue Lesbroussart 62 in Elsene.
5. Tazu
Bij deze hidden gem van beeldend kunstenaar Axel Vervoordt ligt de klemtoon op een pure, maar moderne Japanse keuken. De inrichting is, net als die van DOJO, strak, donker en minimalistisch. De sakekaart is er extreem uitgebreid: van ‘Sparkling Dry’ sake tot ‘Tomio Nigori’ of ‘Konishi Vintage’. Ook in de uitstekend gecureerde selectie cocktails van Tazu kun je vaak sporen van sake proeven. De signature cocktail ‘Horio’, genoemd naar de Japanse kunstenaar van de werken aan de muur, vermengt een vleug sake met gin, yuzu en matcha. Drink doe je uit een typisch Japans, maar strak vormgegeven aardewerken kopje en wat ons betreft liefst aan de sushitoog.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vlaaikensgang 8a in Antwerpen.
6. Izumi
Met zijn restaurant Izumi leerde Ed Balcke Antwerpenaren jaren terug al genieten van de puurheid van Japan. Hij was de eerste die producten zoals kraakverse blue fin tonijn, zee-egel en sake op een menukaart zette. De inrichting is al jaren dezelfde: minimalistisch mooi met veel hout, een traditionele sushitoog en een Japans tuintje met waterval en koi vissen achteraan in de zaak. Reserveer een plekje aan de sushitoog dan zie je chef Shuichi Ishige van dichtbij aan het werk. Ed of één van zijn dochters Hanna of Fiona maken je wegwijs door de menukaart en hun sakeselectie.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Beeldhouwersstraat 44 in Antwerpen.
7. Yi Chan
Deze hippe bar en restaurant combineert Aziatische keuken met een exquise selectie van cocktails en sake. Gelegen in het hartje van Brussel is Yi Chan de ideale plek om na het werk even binnen te springen voor een licht diner of voor after work drinks.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Jules Van Praetstraat 13 in Brussel.
8. Roji
Bij Roji is het Japans-Franse keuken op z’n best. Al zeven jaar lang serveert chef Gunter Landuyt er samen met zijn team de meest innovatieve creaties, aangevuld met de beste sake. De gezellige atmosfeer dankt de zaak dan weer aan Axel Vervoordt: de Belgische interieurdesigner – en eigenaar van Tazu – mocht ook hier de inrichting voor z’n rekening nemen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Oude Koornmarkt 26 in Antwerpen.
Meer hotspots:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier