Restjes in huis? Gebruik ze in deze 3 heerlijke cocktails
Ook al moeten we nog even wachten voor we weer massaal naar de cocktailbar kunnen, we zijn wel al helemaal mee met de nieuwe, internationale trend: zero waste cocktails. Of hoe je met groente- en fruitafval de meest wonderlijke smaken creëert.
Waar je enkele jaren geleden nog moest uitpakken met zestien obscure flessen rum of whiskey van een of andere vergeten uithoek in Tasmanië en een arsenaal haast onvindbare siropen van de meest exotische ingrediënten, zijn professionele bartenders inmiddels een ander pad ingeslagen. Het machismo van ‘kijk eens wat ik heb/kan’ heeft plaatsgemaakt voor een veeleer Japanse benadering van de cocktail. Een stuk puurder en eenvoudiger, maar daarom zeker niet minder gelaagd qua smaak. De zero waste-filosofie, die we al kennen uit de restaurantwereld, is doorgedrongen tot in het martiniglas. Eigentijdse chefs hebben het licht gezien en hebben – terecht – een hekel aan verspilling. Ze verwerken aardappelschillen tot een crunchy snack, groentepulp van smoothies tot crackers en broccolistelen tot een gegrilde delicatesse. Termen als ‘nose to tail’ of ‘root to leaf’ zijn volledig ingeburgerd bij de huidige generatie chefs. Maar ook de gemiddelde cocktailbar produceert enorm veel afval dat mits enkele slimme gastronomische ingrepen een tweede leven kan krijgen. Denk maar aan uitgeperste citrushelften, takjes van verse kruiden en schillen van diverse soorten fruit. Het kan allemaal verwerkt worden tot een nieuwe smaakmaker: gedroogd kruidenpoeder, gedroogde citrusschil, gearomatiseerde siropen en geïnfuseerde spirits. Veel bartenders trekken eropuit om hun eigen kruiden te zoeken in de natuur en laten ijsblokjes of overdreven garnituur – zo’n verspilling! – gewoon weg. Zo creëren ze seizoensgebonden cocktails die vriendelijk zijn voor de planeet.
Mindful drinking
Al die natuurlijke smaken zijn veel lichter verteerbaar dan de zoete brouwsels van weleer en dus ook gastronomisch interessanter. Misschien is dat de reden waarom er gelijktijdig nog een andere trend is ontstaan: ‘mindful drinking’. We denken veel meer na over wat we drinken en hoeveel we drinken. Waarom zou je een hele dag gezond eten, om dan ’s avonds een groot glas bomvol suiker, bewaarmiddelen en onnodige calorieën naar binnen te werken? Door ‘mindful’ te drinken, ga je vanzelf betere keuzes maken. Niet enkel qua hoeveelheden (‘low alcohol cocktails’ zijn bezig aan een opmars!), maar ook wat kwaliteit en duurzaamheid betreft.
Suggestie van de chef
Heb je zin om zelf een zero waste-cocktail te shaken? Wij zetten de lekkerste recepten voor zero waste cocktails even op een rijtje.
Rum Sour
Rum Sour
Ingrediënten (voor 1 cocktail)
Voor de muntlimoensiroop: 5 afgeriste takjes munt (waarvan je de blaadjes hebt gebruikt voor een andere bereiding), 4 à 6 uitgeperste limoenhelften, 250g suiker, 250cl
Voor de cocktail: 6 cl rum, 3 cl limoensap, 1.5cl muntlimoensiroop, 1 eiwit 1 (gebruik de eigelen bv. om mayonaise te maken), ijsblokjes
Recept
Maak eerst de muntlimoensiroop: doe de takjes munt en de limoenhelften in een steelpannetje met de suiker en het water. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en giet dan door een zeef in een fles. Sluit goed af. Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in de koelkast.
Maak de cocktail: giet rum, limoensap, muntlimoensiroop en eiwit in een shaker met ijsblokjes. Schud krachtig gedurende 15 seconden en giet dan door een zeef in een whiskyglas.
Espresso Negroni
Espresso Negroni
Ingrediënten (voor 1 cocktail)
Voor de koffie-infusie: 250ml gin, 50g koffiegruis (dat je hebt gebruikt om koffie te zetten), 15g honing
Voor de cocktail: 30ml koffie-infusie, 30ml campari, 30ml Kiss My Nuts vermout, een gedroogd plakje sinaasappel
Recept
Meng de koffie-infusie met de campari en de vermout. Laat ijskoud worden in de diepvries, tot het mengsel net niet bevroren is. Giet dan door een zeefje in een martiniglas. Snij een sinaasappel (of enkele stukken citrusfruit die je overhebt, het kan ook met limoen, citroen en pompelmoes) in dunne plakjes en leg deze naast elkaar op een bakplaat. Laat op een lage temperatuur (± 90°C) in de oven enkele uren drogen. Laat afkoelen en bewaar dan in een luchtdicht afgesloten pot. Gebruik als decoratie voor cocktails.
Herbal porto & tonic
Herbal porto & tonic
Ingrediënten (voor 1 cocktail)
Voor de gember-rozemarijnsiroop: de schillen van een stuk gember (dat je voor een andere bereiding hebt gebruikt), 5 afgeriste takjes rozemarijn, 250ml water, 250g suiker
Voor de cocktail: 1cl gember-rozemarijnsiroop, 8cl Porto Cruz Pink, een flesje tonic, ijsblokjes, 1 takje rozemarijn
Recept
Maak eerst de gember-rozemarijnsiroop. Doe de schillen van een stuk gember (dat je voor een andere bereiding hebt gebruikt) en de afgerste takjes rozemarijn in een steelpan. Voeg het water en de suiker toe. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat van het vuur een nachtje trekken. Giet door een zeef in een fles. Je kunt de siroop twee weken bewaren in de koelkast. Maak dan de cocktail. Vul een hoog glas met ijsblokjes. Voeg de porto en de gembersiroop toe. Roer goed en leng aan met tonic. Werk af met een takje rozemarijn.
Porto Cruz Fresco: het drankje voor de zomer
Wist je dat niet alleen gin, maar ook sommige porto’s zich geweldig laten combineren met tonic? Porto Cruz Pink, bijvoorbeeld, smaakt heerlijk in Fresco-versie: 1/3 Pink + 2/3 tonic. Voeg ijs en een rood pepertje toe voor een extra kick, en je hebt de perfecte zomerse cocktail. Nog meer goed nieuws: er zit een gratis miniflesje Porto Cruz Pink bij de Feeling die op 19 mei in de winkel ligt
Deze maand bij Feeling een gratis flesje Porto Cruz Pink, haal ‘m snel in de winkel!
Lees ook:
- Eindelijk terug op café! Dit zijn de leukste terrasjes in Mechelen
- Lentelekkers: met deze vier recepten breng je de lente op tafel
- Op deze terrassen in Gent geniet je van de eerste zonnestralen
Tekst & recepten door Evelien Rutten. Styling: Ann Van der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier