Recept: gezonde brownie op basis van rode biet
Wie zegt dat dessertjes niet gezond kunnen zijn? Volgens chef en UZA-diëtist Michaël Sels is er een eenvoudige manier om gezonder te leven: meer groenten eten. En als je denkt dat dat niet bij elke gang kan, dan heb je het mis. Hij deelt zijn beste gerechten in zijn nieuwe boek ‘Lekker lang leven’, en verklapt alvast enkele recepten aan Feeling. Vandaag: een gezonde brownie op basis van rode biet.
“Wil je graag gezonder leven, volg geen moeilijk of speciaal dieet. Zet gewoon meer groenten op het menu. En dat kan ook in een ontbijt of zelfs in een dessert. Bovendien is het een goede manier om kinderen groenten te doen eten. Zoals in deze brownie bijvoorbeeld. Hij bestaat voor 40% uit rode biet. Het aardse van rode bieten gecombineerd met de bitterheid van donkere cacao is echt overheerlijk. ” (Lees het volledige interview met Michaël Sels hier.)
Gezonde brownie op basis van rode biet
Dit heb je nodig:
- 500 g gekookte rode biet
- 100 g margarine
- 200 g donkere chocolade (> 70%)
- 220 g suiker
- 3 eieren
- 100 g volkorenbloem
- 50 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 250 g yoghurt
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor tot 185 °C.
- Gekookte rode bieten vind je gewoon in de supermarkt. Laat ze wel even uitlekken voor
je ze verder verwerkt. Mix de uitgelekte bieten in de blender tot een gladde puree. Schep 1 el puree uit de blender en zet apart. - Smelt de margarine samen met de chocolade op een gematigd vuur of in de microgolf.
Let op dat je het niet te veel verhit, want chocolade verbrandt al vanaf 60 °C en zal dan
brokjes geven. - Stort de bietenpuree in een ruime kom en roer er vervolgens de gesmolten chocolade,
de suiker en de eieren door. - Zeef nu de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder onder het beslag.
- Stort je beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
- Bak de brownie eerst 60 minuten zo in de oven.
- Dek nu de bovenzijde van de cake af met een stukje aluminiumfolie en bak nog 20 minuten.
- Laat vervolgens afkoelen.
- Meng het overgebleven deel rodebietenpuree met de yoghurt. Snij de afgekoelde brownie in stukken. Werk af met een goede schep yoghurt.
Meer recepten proeven? Michaël Sels boek ‘Lekker lang leven’ van uitgeverij Halewyck is nu te koop.
Meer gezonde dessertjes:
- Heerlijk vieruurtje: gezonde brownietaart met rodevruchtentopping
- Gezond genieten: cheesecake met rood fruit
- Gezond dessert: sorbet van ananas met salie en gember
Openingsbeeld: Heikki Verdurme)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier