Recept bomvol vitamine C: wilde eend à l’orange met dadels

Geen beter wapen om je weerstand in het gareel te houden, dan een flink shot vitamine C. Met deze flu fighters op je bord, schiet je alvast heerlijk raak. Vandaag: wilde eend à l’orange met dadels.

Wilde eend à l’orange met dadels

  • 4 wilde eendenborsten
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el jeneverbessen
  • Zeste van 1 sinaasappel
  • Peper en zout
  • Boter

Mix de jeneverbessen, laurier, peper en zout, de sinaasappelzeste en de knoflook en wrijf er de eendenborsten mee in. Prik het vel van de eendenborsten goed in met een vork. Neem een pan waar de eendenborsten goed in passen en laat de boter daarin bruin worden. Leg de eend op de velkant in de vetstof en laat 8 minuten bakken, zet na 6 minuten het vuur lager. Voor doorbakken eendenborst: reken nog 3 min extra. Haal de eend uit de pan, bedek met aluminiumfolie en laat rusten. Bewaar de vetstof.

Zo maak je de saus

  • 100 g bruine suiker
  • 125 ml azijn
  • Het sap van 6 sinaasappels
  • 4 el Grand Marnier of andere sinaasappellikeur
  • 8 dadels

Laat de suiker in een steelpannetje op een laag vuurtje smelten en karamelliseren. Beweeg de pan zachtjes heen en weer. Schenk de azijn erbij als de suiker diepbruin is en laat het mengsel 3 minuten koken. Voeg het sinaasappelsap, de Grand Marnier en de dadels toe. Laat de saus nog twee tot vijf minuten sudderen.

Zo maak je het garnituur

  • 1 bos gekleurde wortels
  • Boter
  • 1 à 2 el suiker
  • 1 sinaasappel
  • Radijscress

Maak intussen de wortels schoon en stoof ze aan in wat boter. Zet een deksel op de pan en laat ze 12 min gaar worden. Neem dan het deksel van de pan, strooi de suiker op de wortels en zet het vuur hoger. Doe wat sinaasappelsaus bij de wortels en laat alles even karamelliseren. Snijd de sinaasappel in plakken en bak ze kort in het bewaarde eendenvet. Snijd de eendenborst in plakken. Schik ze samen met de sinaasappelplakken op een ruim bord. Lepel de saus erover en werk het geheel af met de gestoofde wortels, de dadels uit de saus en enkele blaadjes radijscress.

Meer kookinspiratie

Door: Ann Van Der Auwera. Foto’s: Wout Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content