Recept: balletjes in tomatensaus (op klassieke én gezonde wijze)
28 feb 2020
Zin in comfortfood? Balletjes in tomatensaus mag dan een klassieker zijn, hij verveelt nooit. Dit recept is om duimen en vingers bij af te likken.
Recept: zo maak je balletjes in tomatensaus
Dit heb je nodig (voor 4 personen)
Ingrediënten voor de balletjes:
- 800 gram gemengd gehakt
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eitjes
- 2 eetlepels paneermeel
- Peper, zout, paprikapoeder
Ingrediënten voor de tomatensaus:
- 400 gram tomaten uit blik
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 400 ml vleesbouillon
- Peper en zout
- Kruiden (verse basilicum, tijm, rozemarijn, laurierblaadje, peterselie, oregano)
- Teentje look
- 1 ajuin (of 2 kleine)
- Bloem
Zo maak je de balletjes in tomatensaus:
- Meng het gehakt met het ei, de mosterd, het paneermeel goed door elkaar. Kruid met peper, zout en paprikapoeder en rol er balletjes van.
- Stoof in een pan het teentje look en de ajuin. Voeg daarna de bouillon toe.
- Breng de balletjes aan de kook in de vleesbouillon. Voeg de tomaten uit blik en het laurierblad toe.
- Voeg na enkele minuten een goede eetlepel tomatenpuree en de rest van de kruiden toe.
- Goed roeren, voeg daarna nog een klontje boter en een eetlepel bloem (of meer als je liever dikke saus hebt) toe om de tomatensaus te binden.
- Serveer met puree of kroketten.
Graag een gezondere variant? Lees dan deze tips
- Vervang je gemengd gehakt door kippengehakt
- Voeg extra veel groenten toe aan je tomatensaus.
- Vermijd extra boter en bloem en bereid je gehaktballetjes met de groenten en tomaten in de oven (180 graden – +/- 20 minuten)
- Serveer de gehaktballetjes met de gezonde tomatensaus met brocolli-rijst of courgetti, en vermijd zo extra koolhydraten
Graag vegetarisch proberen? Probeer deze heerlijke falafel-balletjes!
Meer recepten van klassieke gerechten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier