En route door Noord-Frankrijk: 6 x onze favoriete champagnehuizen om te bezoeken
Van glooiende wijnranken tot pittoreske dorpen en wereldvermaarde champagnehuizen vol geschiedenis: wat ons betreft redenen genoeg om deze lente een tripje richting champagnestreek te boeken. Bij deze champagnehuizen wil je zeker stoppen voor een rondleiding mét proeverij. Cheers!
Waarom ‘champagne’?
Champagne is een luxueuze schuimwijn die dankzij de unieke ’terroir’ en een bijzonder productieproces, met kop en schouders boven andere mousserende wijnen als cava of prosecco uitsteekt. Hoe dat komt? Ten eerste mag champagne enkel de naam ‘champagne’ dragen als hij ook in een rasecht champagnehuis in de champagnestreek geproduceerd is. Voor de productie ervan komen slechts drie druivensoorten in aanmerking: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier.
Die druiven worden worden via een unieke methode – ook wel de ‘méthode champenoise’ of ‘méthode traditionelle’ genoemd – naar champagne getransformeerd. Eind augustus of begin september worden de druiven eerst handmatig geoogst, dit om de druiven in een opperbeste staat te houden en om alleen de beste exemplaren in de selectie te houden.
‘De unieke kalkrijke bodem en het koele klimaat in de Champagnestreek, levert mousserende wijnen op met een magnifieke aciditeit’
Koen Hebbrecht
champagnekenner en eigenaar van Octopus Sparkling Wines
Na het persen, dat meestal nog dezelfde dag gebeurt om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, ondergaat het sap een proces van fermentatie, assemblage, tweede gisting, botteling en rijping. Die laatste stap duurt minimaal vijftien maanden – al kan vintage champagne tot drie jaar op de plank blijven.
Hoewel ook mousserende wijnen buiten de champagnestreek de ‘méthode champenoise’ inmiddels hebben overgenomen, zorgt de unieke combinatie van de gebruikte druivensoort er samen met de specifieke bodemeigenschappen van de streek, toch voor dat het smakenpalet van champagne uniek blijft. “Champagne heeft op vlak van smaak en kwaliteit eigenlijk geen concurrentie”, legt Koen Hebbrecht van Octopus Sparkling Wines in Gent, groothandel in champagnes uit. Het terroir met een kalkrijke bodem en een koel klimaat levert mousserende wijnen op met een magnifieke aciditeit.”
“En zelfs al heb je gelijkaardige groeicondities, zoals op sommige plekken in België en het Verenigd Koninkrijk, dan nog heb je niet de expertise of de hoeveelheid reservewijnen die Champagne heeft.” Wat ons betreft een uitstekende reden om dit voorjaar een zonnige roadtrip richting champagnestreek in te plannen. Bij deze champagnehuizen wil je halt houden.
En route: 6 x onze favoriete champagnehuizen
1. Ayala: kampioen in Chardonnay
Dit champagnehuis dat al in 1860 werd opgericht door Edmond Ayala, is zo’n goede 160 jaar later nog steeds in handen van de familie. Het huis bevindt zich in Aÿ, een stad in het hart van de Grand Cru-regio geflankeerd door wijnranken en ergens tussen Reims en Épernay. Ayala is pionier in het introduceren van wijnen met een lage suikerdosering en wil zich expliciet in de markt zetten als expert inzake champagne op basis van Chardonnay-druiven. Het huis benadrukt vooral het unieke potentieel van die druivensoort in een klimaat dat door de opwarming van onze aarde geteisterd wordt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Chardonnay-druiven zijn beter in staat om te evolueren met de klimaatschommelingen en zich aan te passen aan warmere temperaturen”, legt Rachel Mignot, Export Area Manager van Ayala uit. De afgelopen wijnjaren boden dan ook ideale groeiomstandigheden voor de Chardonnay: “Een regenachtige winter en zachte lente, gevolgd door een droge en zonnige zomer”. Precies de weersomstandigheden waarvan we in 2018 konden ‘genieten’. Bij Ayala goed voor een uitzonderlijk zuivere en frisse cuvée. De ‘A/18 blanc de blanc’ is een zeer levendige, maar heldere wijn met mooie bitters die zorgt voor elegantie in de neus. Aroma’s van peer, pompelmoes en jasmijn houden het fris en licht fruitig.
Om de pure smaken vol tot hun recht te laten komen, werd het suikergehalte van de gebruikelijke zes gram per liter, naar vijf gram per liter gebracht. Het huis is dan ook een echte must-visit voor iedereen die houdt van champagne met geschiedenis, maar met oog voor de toekomst.
2. De Castellane: art-nouveau en wijnkelders
Champagnehuis De Castellane werd in 1895 opgericht in Épernay door Graaf Florens de Castellane. Inmiddels is het huis in handen van Laurent Perrier. Een bezoek is niet alleen de moeite omwille van de uitstekende champagne, maar ook omwille van de prachtige vertrekken waarin het merk al sinds jaar en dag gevestigd is. Het champagnehuis bezit namelijk een aantal indrukwekkende art-nouveaugebouwen aan de Avenue de Champagne.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De kenmerkende hoge toren die symbool staat voor Épernay is vanuit de hele stad te zien. In het gebouw is een champagnemuseum gevestigd, maar indrukwekkender nog zijn de kilometers lange kelders onder het gebouw waar de champagne ligt te rijpen: de opslagplaats waar alle flessen van het huis twee tot tien jaar rusten vooraleer ze klaar zijn voor verkoop.
Meer info via castellane.com.
3. Fleury: biodynamische conceptbar
De familie Fleury is één van de voortrekkers van de biodynamische wijnbouw in de Champagnestreek. Ze willen de gezondheid van de wijnranken versterken zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Het resultaat is een schitterende champagne. Net als hun ouders, grootouders en betovergrootouders, staat ook de vierde generatie aan het roer van het champagnehuis bekend om hun zin voor vernieuwing en innovatie. Morgane Fleury, actrice en sommelier, opende in Parijs een conceptbar die volledig draait rond ecologische wijn en champagne.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Jean-Sébastien experimenteert dan weer met enttechnieken in de wijngaard zelf, waarbij hij terug gebruik maakt van paarden om het werk op bepaalde stukken land te doen. Hij legde een ‘galerij van kisten en tonnen’ aan en was de eerste die met sulfervrije wijnen aan de slag ging op het domein. Benoît focust zich dan weer op meer milieuvriendelijke productietechnieken om druiven te telen op een manier die meer in lijn ligt met het ritme van de natuur.
Meer info via champagne-fleury.com.
4. Henri Giraud: kalkbaden en forest bathing
Dit relatief kleine familiehuis is een verborgen parel in Aÿ, het dorp dat bekend staat om de allerzuiverste kalkbodem van de Champagnestreek. Henri Giraud is de enige onafhankelijke champagnemaker in het dorp en zet in op een volledig natuurlijke aanpak. De houten vaten waarin de champagne rijpt worden door de eigenaars zelf geselecteerd in de bossen en geïnspecteerd voor gebruik. Een rondleiding of proeverij bij Giraud kan trouwens met de nodige extra’s.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Naast het champagnehuis zelf ligt sinds een paar jaar immers de ‘Manoir Henri Giraud’ een gastenhuis met spa waar wellness toeristen terecht kunnen voor een totaalervaring met als doel lichaam en geest volledig tot rust te brengen. Naast een rondje ‘forest bathing’ of een ‘shinrin-yoku’-ritueel, kan je er ook een kleibad of een massage op basis van druivenzaadolie boeken. En voor wie de champagnestreek echt tot in de diepte wil ervaren is er een sessie Craÿotherapie: een behandeling waarbij je volledig wordt ingepakt in kalk afkomstig uit de bodem van de Champagnestreek.
Meer info via champagne-giraud.com.
5. Mumm: grote luxe met geschiedenis
Champagnehuis Mumm mag je gerust bij de groten rekenen. Het huis werd in 1827 opgericht door drie Duitse broers in Reims en produceert op dit moment zo’n 7,5 miljoen flessen per jaar. Dat de kelders waar al die flessen worden opgeslaan voor rijping, een indrukwekkende wirwar van ondergrondse gangen en volgestouwde muurwanden betreft, mag duidelijk zijn. In totaal beslaan die gangen zo’n 25 kilometer, stuk voor stuk open voor bezoek.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Naast het huis zelf, is ook de stad Reims zeker een bezoek waard. Het pronkstuk van de historische stad is zonder twijfel de Notre-Dame, een indrukwekkende kathedraal uit de 13de eeuw die werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Naast de sierlijke gotische torens, zijn de met spitsbogen en beelden bezaaide gevels en de glas-in-loodramen in zijbeuken, koor en schip absoluut de moeite.
Meer info via mumm.com.
6. Michel Tixier: fietsen door de velden
Grote huizen als Mumm, Mercier en Veuve Clicquot zijn makkelijk te bezoeken. Op zoek naar een iets intiemere en meer budgetvriendelijke ervaring, dan is een rondleiding op het domein van onafhankelijk champagnemaker Benoît Tixier misschien een idee. Het huis werd oorspronkelijk opgericht door zijn vader die hem op vroege leeftijd al de liefde voor het vak en de wijnbouw bijbracht. Leuk aan dit huis is ook dat er rondleidingen óp het domein worden georganiseerd.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Met de elektrische fiets zoef je in het kielzog van een gids over de beplante heuvelflanken en wijnranken heen. Onderweg krijg je uitleg over de teelt en over het productieproces van champagne. De wijngaard van meer dan vijf hectare strekt zich uit over negen dorpen, waaronder Chigny-les-Roses, Mailly-Champagne en Chouilly en over meer dan vijftig percelen.
Meer info via champagne-tixier.com.
Meer reizen en hotspots:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier