© Anneke D’Hollander

Deze chefs doen het anders: Zsu en Paul hebben een mobiele foodbar

Hongaarse Zsu (35) en Nieuw-Zeelander Paul (38) ontmoetten elkaar op de werkvloer van een Londens restaurant. Samen maakten ze de oversteek naar België en startten hun mobiele foodbar Stoked.

Zsu: “Zo’n acht jaar geleden zegden we onze baan op in Londen en kochten een busje dat we ombouwden tot een camper. Er was geen groot plan, gewoon reizen en zien waar de weg ons bracht. Na enkele maanden belandden we op een biologische boerderij in België, het Herdershof. De klik was er meteen. Met de eigenaars, en ook met vele van hun vrienden en kennissen. Gepassioneerde mensen, met respect voor de natuur, altijd op zoek naar producten van de beste kwaliteit.”

Paul: “In totaal hebben we zo’n jaar gereisd, na Europa trokken we nog door mijn thuisland Nieuw-Zeeland. Maar de mooie herinneringen aan België bleven sluimeren. Misschien konden we hier iets nieuws uitbouwen.”

Mobiel blijven was verstandig, maar past ook bij onze ‘stoked’ aard

Zsu: “We verkenden onze opties terwijl we tijdelijke jobs deden. Toen kwam covid. Voor sommige restaurants werd het helaas de doodsteek, voor ons een nieuw begin. Het betekende de start van onze hartige Nieuw-Zeelandse pies en van onze mobiele foodbar Stoked. Mensen waren het thuis koken beu, en wilden maar al te graag iets lekkers dat ze enkel nog in de oven moesten zetten. Eerst leverde ik aan huis met de fiets, dan via afhaalpunten. De pies zorgden ervoor dat we in het diepe durfden springen en met Stoked begonnen.”

Paul: “Een klassiek restaurant was op dat moment uitgesloten, covid had getoond hoe kwetsbaar je kunt zijn wanneer je de deuren niet kunt openen. We wilden mobiel blijven en op meer dan één project mikken. Dat was verstandig, maar past ook bij onze aard. En zeker bij de mijne.” (lacht)

Zsu: “Ik ben diegene die een beetje routine kan appreciëren, Paul is altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. (lacht) ‘Stoked’ betekent niet voor niets ‘enthousiast’. ‘Being stoked about something’ is een uitdrukking die vaak in Nieuw-Zeeland wordt gebruikt. En daarnaast kun je het ook vertalen als ‘koken op een houten vuur’, iets wat we ook graag doen.”

Paul: “Als we maar met fijne mensen kunnen samenwerken en met goede producten. We hebben al events gehad in zaken als Lina’s bakkerij, Café Normal en Kornel. En wanneer Bistrot Miro in Antwerpen te koop stond, mochten we er enkele maanden een pop-up uitbaten. Afgelopen zomer hebben we voor de tweede keer op rij de foodcatering in OLT Rivierenhof verzorgd. Maar ons grootste project volgt nog. Ik kreeg net het bericht dat we een ‘go’ krijgen voor een pand in Berchem waar we ons atelier slash restaurant Stoked willen beginnen. Dus toch dat beetje stabiliteit, maar tegelijk genoeg ruimte voor de projecten die we de afgelopen jaren gestart zijn, want we zullen ons nooit opsluiten binnen de vier muren van een restaurant.”

Zsu: “We zien wel wat de toekomst brengt. We volgen ons gevoel, alles wat ons stoked maakt.”

Wearestoked.be

Meer food

Door Katrien De Groef

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content