Minder koolhydraten, méér vet: waarom de voedingsleer van Pascale Naessens je echt helpt om gezonder te leven
Dat culinair bestseller-auteur Pascale Naessens een voorvechter is van een gezonde keuken en een gezonde levensstijl, weet iedereen intussen wel. Wat gezond eten volgens haar precies inhoudt en hoe je jezelf daar concreet aanzet, misschien nog niet. Zo ziet de low carb-levensstijl van Pascale Naessens eruit en daarom werkt het zo goed.
Dit artikel maakt deel uit van ons Go Pure by Pascale Naessens dossier. Klik hier voor meer info.
Basisregel nummer één: “Keer terug naar start”
De gezonde levensstijl van Pascale Naessens vertrekt eigenlijk van één eenvoudig basisprincipe: mensen zijn de laatste tientallen jaren te veel bewerkte voeding gaan eten. Voeding die eerst over de band van een paar grote fabrieken gerold is en waar via allerlei chemische processen bestanddelen aan worden toegevoegd of uit weg worden gehaald, vooraleer die onze kiezen ook daadwerkelijk bereikt. Maar, zo bewijst de wetenschap: die bewerkte voeding verteren we helemaal niet goed. Bovendien voorziet ze ons lichaam ook niet op een optimale manier van de juiste brand- en bouwstoffen om goed te kunnen functioneren. Waar we die gezonde en bruikbare voedingsstoffen dan wel terugvinden? In onbewerkte natuurlijke voeding: groenten, fruit, noten, zaden, vis, eieren, vlees, enzovoort. Ook licht bewerkte voeding zoals olijfolie, volle melkproducten en yoghurt is oké. Dat zijn zijn de dingen waar ons lichaam echt blij van wordt.
“Bewerkt voedsel met veel snelle koolhydraten zoals brood en pasta voorziet je lichaam vooral van ‘lege’ calorieën: je kan er weinig mee doen, je lichaam slaat het sneller op als vet”
“In tegenstelling tot bewerkt voedsel zoals wit brood, chocolade, chips en koeken, doen de calorieën die we uit onbewerkte en natuurlijke producten halen, goede dingen met ons lichaam. Ze lokken er andere reacties uit en bieden ons lichaam bruikbare brand- en bouwstoffen: je lichaam kan er iets mee, het haalt er energie en bouwstoffen uit, zodat je lichaam goed functioneert”, legt Pascale uit. “Bewerkt voedsel lokt totaal andere reacties uit in je lichaam: ze verteren vaak snel en zorgen op die manier voor een piek in je insulinespiegel. Dat laatste wil je absoluut voorkomen want een bloedsuikerspiegel die piekt, gaat daarna ook in elkaar stuiken en dat zorgt voor sugar en andere meestal heel ongezonde cravings.”
Koolhydraatverslaving: “Dat bestaat wel degelijk, dat heb ik zelf ondervonden”
Mensen die hun voedingspatroon te zeer baseren op de geraffineerde koolhydraten van hierboven, komen daardoor vaak in een vicieuze cirkel terecht. Pascale: “Door hun drie hoofdmaaltijden op te bouwen rond ‘lege voedingsstoffen’ zoals geraffineerde koolhydraten, ontregelen ze de balans in het hormoonsysteem. Insulinepieken en -dalen gaan ervoor zorgen dat ze steeds opnieuw gaan snakken naar hetzelfde type eten, waardoor ze zich helaas niet ‘voller’ maar op lange termijn net futlozer en minder energiek gaan voelen. Hoe verder je dit proces laat komen, hoe moeilijker om de knop om te draaien natuurlijk. Dat toch doen, loont wel degelijk.”
De kans dat je door een op koolhydraten gebaseerd eetpatroon meer vet gaat opslaan, is ook behoorlijk groot. Pascale: “Het zijn vooral proteïnen en vetten die verzadigen en niet zozeer koolhydraten, bovendien zijn koolhydraten voor velen heel verslavend, we eten er dus vaak veel te veel van en wat we niet omzetten in energie wordt meteen omgezet in vet. In onze huidige westerse manier van eten is de balans compleet doorgeslagen, de overdaad aan koolhydraatrijke fastfood is overal en alom aanwezig. Met alle gevolg van dien, meer dan de helft van de Belgen lijdt aan overgewicht en de daarbij behorende gezondheidsproblemen.”
“Koolhydraatrijke voeding en snelle suikers werken verslavend: je lichaam kan er niet veel mee, waardoor het constant achterblijft met honger en zal craven naar meer van hetzelfde”
Gezonder leven? Eet als een oermens
Dé remedie daarvoor volgens Pascale? “Eigenlijk kan je zeggen dat wat voeding betreft, terug naar af het beste idee is. Kies vooral voor voeding waar ook je overgrootouders al toegang toe hadden en voor producten die zo goed als recht uit de natuur komen, zoals groenten, fruit, noten, zaden, vlees, vis, eieren,... Die geven je lichaam alles wat het nodig heeft.”
Mijlpaal: “Wees niet bang van vet”
Nog een tip: wees niet bang van vet. Want dat blijkt gezonder dan lange tijd werd gedacht. Pascale: “Decennia lang waren voedseldeskundigen terughoudend omdat ze dachten dat dit dieet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, aangezien je via deze manier van eten meer vet binnenkrijgt: de onverzadigde, maar ook de verzadigde soort. Nu, zoveel jaar later blijkt die angst voor vet ongegrond: recent onderzoek toont immers aan dat mensen die eten volgens het mediterrane principe en met minder koolhydraten en met meer verzadigde én onverzadigde vetzuren, zoals je die vindt in olijfolie, vette vis, avocado, noten en zaden, maar ook in verschillende soorten vlees en volle yoghurt – net betere resultaten boekten op vlak van hart- en vaatziekten dan mensen die hun voedingspatroon wél voornamelijk baseren op geraffineerde koolhydraten.
“Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die meer vet eten, maar minder koolhydraten minder kans op hart- en vaatziekten hebben, meer onstekingsremmende hormonen aanmaken en minder kans op diabetes type 2 hebben”
Bovendien maken deze mensen ook meer ontstekingsremmende hormonen aan en maken ze minder kans op diabetes type twee. Belangrijke opmerking daarbij is dat ze wel goed aten aan de basis: een mediterrane type-dieet.”
Pascale: “Dit ligt in lijn met de manier van eten die ik al jaren promoot. Vele onderzoekers wijzen ons al lang op de overdreven angst voor vetten. Maar ondanks de vele enthousiaste wetenschappers, volgers en mooie gezondheidsresultaten waren toch nog veel deskundigen terughoudend omdat ze dachten dat deze manier van eten het risico op hart-en vaatziekten net doet verhogen. Daarom is het onderzoek dat heel recent werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition rond dit onderwerp, ook zo baanbrekend.”
Wil je toch een paar koolhydraten?
Pascale: “Als je graag koolhydraten eet, ga dan voor trage koolhydraten zoals linzen, bonen, volle rijst, quinoa, volle granen,… die laten je bloedsuiker niet pieken. Verlies je vooral niet in de details en zie wat je eet op een week, een maand. Wie goed eet aan de basis, mag af en toe eens uit de bocht gaan. Voor de één zijn dat frieten, voor de ander croissants op zondag. Dat moet kunnen. Waar ligt de balans? Dat is bij iedereen verschillend. De één kan wat meer hebben dan de ander. Zo is het leven ook.”
Pure keuken: hoe begin je er nu aan?
Gezond eten en leven begint volgens Pascale echter bij kennis. En net daar wringt bij de meeste mensen nog het schoentje. Pascale: “Om gezond te kunnen én willen eten, en om zo’n levensstijl ook daadwerkelijk vol te houden, is het belangrijk dat je inzicht hebt in hoe voeding voor jou en je lichaam werkt. We hebben lange tijd geen interesse gehad in voeding, sommige mensen weten niet eens wat goede voeding is, we moeten het ons weer aantrekken. Die kennis is belangrijk.”
“Ik wil mensen niet alleen recepten aanbieden die ze klakkeloos kunnen volgen, ik wil ook dat ze weten hoe voeding werkt. Dan houden ze ook beter vol”
Die inzichten op een behapbare, maar wetenschappelijk correcte manier aan de man brengen, is dan ook waar Pascale de komende jaren op wil inzetten: “Ik wil mensen niet enkel recepten geven die ze dan klakkeloos kunnen volgen op weg naar een beter eetpatroon, maar ik wil ook dat ze weten wáárom ze op die manier koken en eten. Want: enkel als je weet waarom je iets aan het doen bent, houd je het volgens mij ook vol.”
Naast haar lijn van kookboeken komt Pascale eind oktober dan ook met een online masterclass op de markt: daarin krijgen mensen tien dagen lang video’s en kookworkshops met praktische tips aangeboden, maar ook een heel aantal informatieve lezingen waarin Pascale zich laat ondersteunen door wetenschappers en voedseldeskundigen. “Zo komt slaapexperte Annelies Smolders spreken over de link tussen gezondheid, gezond eten en een gezond slaappatroon, gaat diëtiste Hella Van Laer samen met Pascale zelf dieper in op vragen zoals ‘waarom is het moeilijk om een gezond eetpatroon vol te houden?’ en spreekt gezondheidscoach, cardioloog en onderzoeker Remko Kuipers over metabole gezondheid en over de impact van de juiste voeding op ons lichaam.
Op die manier hoop ik mensen niet alleen te stimuleren om gezonder te gaan leven en te eten, maar ook om die nieuwe levensstijl te ondersteunen met een shift in mindset.”
Zelf zin om deel te nemen aan de Go Pure masterclass van Pascale Naessens? Schrijf je dan snel in via gopuremasterclasses.com.
Meer lezen over Pascale Naessens:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier