A Regaleira

Citytrip voor foodies: 6 x de favoriete hotspots van Manon Schenck in Porto

Evy Van Elsacker

Winkelen met honger is een slecht idee. Reizen daarentegen… Wij vroegen zes topchefs naar hun favoriete foodbestemming in Europa en dé culinaire trekpleisters daar. Vandaag is het de beurt aan Manon Schenck.

Wie is Manon Schenck?

Manon Schenck is chef van La Table de Manon, met moderne setting en een mooie tuin in Grandhan bij Durbuy. Manon is
verkozen tot ‘Lady Chef of the year’ en kreeg in 2023 haar eerste Michelinster voor de sublieme surf-and-turf-gerechten waarmee ze vis, schaaldieren en vlees combineert.

Rue de Givet 79, 6940 Grandhan (Durbuy), Latabledemanon.com, Menu vanaf € 51.

Porto: 6 x de favorieten van Manon Schenck

1. De legendarische francesinha

“Ik ben grote fan van de specialiteit 
francesinha: een zalige sandwich van lagen getoast brood met daartussen warm vlees, en daarop een plakje kaas dat smelt onder de hete saus van bier en tomaat. Een chef uit Porto bedacht dit gerecht na zijn reis door België en Frankrijk als variant op de cro­que-mon­sieur, nu exact 70 jaar geleden. De francesinha geserveerd in zijn restaurant A Regaleira werd immens populair. Je vindt de francesinha nu in heel Portugal. Vaak met frietjes erbij.”

francesinha €10. Rua do Bonjardim 83, 4000-124 Porto, restaurantearegaleira.pt

2. Historische versmarkt

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

“Op de Mercado do Bolhão is het geuren snuiven tussen de kramen beneden en een tiental restaurantjes op de bovenverdieping: verse vis, gegrild boven houtskool, 
en vleesspecialiteiten bij kraam 71. Verleidelijk zijn ook de petiscos, de typische kleine hapjes die vaak heel mooi ogen.Deze historische versmarkt zit bovendien in iconische gebouwen en blijft een 
centraal punt voor de bewoners.”

Zondag gesloten. Rest van de week open van 8u tot 20u, zaterdag tot 18u. De restaurants blijven open tot middernacht.

Rua Formosa 322, 4000-248 Porto, Mercadobolhao.pt

3. Bistro à la Porto

“Heel simpel, klein en gezellig: de authentieke bistro Adega São Nicolau. Je ziet de Douro vanop het terrasje, met vriendelijke bediening in een relaxte sfeer. Op de kaart typische gerechten zoals bacalhau à gomes de sá of tripas à moda do Porto, en desserts als toucinho do céu, amandeltaart, en de Brazilaaanse flan met geraspte 
kokos, quindim.”

Rua de São Nicolau 1, 4050-561 Porto, Adegasnicolau.eatbu.com

4. Twee sterren met een twist

Manon Schenck

“In een groene oase in het hart van de stad zit tweesterrenrestaurant Antiqvvs verstopt. Het gebouw is een gerenoveerde wijnopslagplaats. Vanop het terras zie je de Douro. Chef Vítor Matos, overladen met prijzen voor beste chef, verleidt me er steevast met zijn menu Sensory Moments, waarin hij klassieke Portugese gerechten een moderne twist geeft.”

Menu € 155. Rua de Entre-Quintas 220, 4050-240 Porto, Antiqvvm.pt

5. Wijn op het terras

Manon Schecnk

Bacchus Vini is een uitstekende wijnbar, met fantastisch uitzicht op de spoorwegbrug Maria Pia, ontworpen door Gustave Eiffel. Een aanrader als je de betere porto wil proeven. Je kunt er ook terecht voor kaas en wijn, of andere hapjes.”

Rua da Lada 14-16, 4050-328 Porto, Facebook.com/bacchusvini/

6. Proeven en cruisen

Manon Schenck

“De middeleeuwse wijk Ribeira del 
Duero is mijn favoriet. Vila Nova de Gaia, waar de portohuizen liggen, is ook niet te missen. Qua monumenten is het station São Bento een topper; de inkomhal is versierd met duizenden azulejotegeltjes. Liefhebbers van eigentijdse kunst moeten zeker naar Casa de Serralves, gevestigd in een art-decoparel.”

Meer adresjes

Partner Content

Gesponsorde content